Ο πλανήτης αντιδρά με σοκ και δέος καθώς ο Τραμπ προσπαθεί να ανατρέψει τη δημοκρατία

Καθώς οι ακροδεξιοί υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, το απόγευμα της Τετάρτης, πολιτικοί και ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδίκασαν τις ταραχές και τον κίνδυνο στον οποίον έθεσαν την αμερικανική δημοκρατία.

«Ο κόσμος παρακολουθεί», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενώ τα βίαια επεισόδια ήταν σε εξέλιξη. Και δεν είχε άδικο.

Οι Σύμμαχοι των ΗΠΑ αλλά και ορισμένες χώρες με

τις οποίες είχαν δύσκολες διπλωματικές σχέσεις κατέγραψαν στο Twitter το σοκ και την αποδοκιμασία τους για τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τις σκηνές «ντροπιαστικές».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν την δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και είναι πλέον ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια ειρηνική και ομαλή μεταφορά εξουσίας», έγραψε.

Disgraceful scenes in U.S. Congress. The United States stands for democracy around the world and it is now vital that there should be a peaceful and orderly transfer of power.

— Boris Johnson (@BorisJohnson) January 6, 2021

«Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση» τη δημοκρατία, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ χθες στο Καπιτώλιο.

«Οταν, σε μία από τις πιο παλιές δημοκρατίες του κόσμου, οπαδοί ενός απερχόμενου προέδρου θέτουν υπό αμφισβήτηση, με τα όπλα, το νόμιμο αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης, αυτή που πλήττεται είναι η παγκόσμια ιδέα ένας άνθρωπος, μία ψήφος», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στην Ουάσινγκτον ασφαλώς δεν είναι αμερικανικό», κατέληξε στην ομιλία του, την οποία εκφώνησε στο προεδρικό μέγαρο και η οποία δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γύρω στις 3 το πρωί.

We believe in democracy.#WeAreOnepic.twitter.com/dj3hs66KKn

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) January 7, 2021

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη και τον θυμό της για την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, για την οποία επέρριψε την ευθύνη στο γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, καταδίκασε έμμεσα τον Τραμπ, λέγοντας: Ντροπή σε όσους έχουν υποκινήσει αυτήν την επίθεση στη δημοκρατία.

The scenes from the Capitol are utterly horrifying. Solidarity with those in

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραμπ,trab