Ο Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Ομπάμα: Θα κάνω ό,τι μπορώ για να τον βοηθήσω

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνάντησε τον απερχόμενο πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο συζήτησε σχετικά με τη διαδικασία μετάβασης μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου.

Ο 70χρονος επιχειρηματίας έφτασε στον Λευκό Οίκο με αυτοκίνητο γύρω στις 11.00, τοπική ώρα, και πέρασε μέσα στο προεδρικό μέγαρο χωρίς να καταγραφεί η άφιξή του από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Μετά τη συνάντησή τους, στις κοινές τους δηλώσεις, ο Ομπάμα είπε
πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον Ρεπουμπλικανό να επιτύχει όταν αναλάβει τα ηνία στις 20 Ιανουαρίου, καλώντας τη χώρα να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Ο Ομπάμα εξήγησε ότι συνομίλησαν για διάφορα ζητήματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής και χαρακτήρισε «εξαίρετη» τη συζήτησή τους. Ακόμη, είπε πως θέλει ο Τραμπ και η σύζυγός του να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στον Λευκό Οίκο.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ σημείωσε ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο διήρκεσε περισσότερο από το προγραμματισμένο, επανέλαβε πως συζήτησαν διάφορα ζητήματα με τον Ομπάμα και πρόσθεσε ότι είναι «ανυπόμονος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο» Ομπάμα.

«Είμαστε όλοι Αμερικανοί»

Ο Μπαράκ Ομπάμα πιστεύει ότι οι πολίτες της χώρας του έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης, αλλά θέλει να στείλει το μήνυμα ότι «είμαστε όλοι Αμερικανοί και πατριώτες», πριν από Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ με τον άνθρωπο που τον θα διαδεχθεί την 20ή Ιανουαρίου.

«Είναι σημαντικό για εμάς να θυμόμαστε, μια-δυο μέρες μετά τις εκλογές, ότι είμαστε Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, αλλά πρώτα είμαστε Αμερικανοί και πατριώτες», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Αυτό είναι το μήνυμα που ο πρόεδρος ελπίζει ότι θα ακούσουν οι περισσότεροι», πρόσθεσε.

Ο Έρνεστ είπε ότι η συνάντηση του Ομπάμα με τον εκλεγμένο διάδοχό του Τραμπ ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα αποκόμισε από τη συνάντηση τη βεβαιότητα ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος είναι δεσμευμένος σε μια αποτελεσματική, ομαλή μετάβαση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ασφαλώς ο Ομπάμα και ο Τραμπ δεν επέλυσαν τις πολιτικές τους διαφορές, χαριτολόγησε ο Έρνεστ, αλλά συμφώνησαν ότι χρειάζεται μια αποτελεσματική διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας και η συνάντησή τους ήταν «λίγο λιγότερο άχαρη από ό,τι κάποιοι μπορεί να ανέμεναν».

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι μεγάλο μέρος της συνάντησης έγινε χωρίς να είναι παρόν κανένα στέλεχος του προσωπικού της αμερικανικής προεδρίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει την υπηκοότητα του Μπαράκ Ομπάμα και δεσμευτεί να «αποδομήσει» το κληροδότημα της προεδρίας του, ενώ ο Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει τον Τραμπ «μοναδικά άνευ προσόντων» (αν και, όπως είπε μετά τη νίκη του, πλέον ελπίζει στην επιτυχία του, εφόσον κέρδισε τις εκλογές).

Στο μεταξύ, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε διάφορα σημεία των ΗΠΑ κατά του Τραμπ, με νέο γύρο διαμαρτυριών να έχει προγραμματιστεί. Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Union Square Park στη Νέα Υόρκη για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην εκλογή του δισεκατομμυριούχου στον προεδρικό θώκο. Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας κάλεσαν τους πολίτες να δώσουν το παρόν σε ανάλογες κινητοποιήσεις στην Ουάσιγκτον, τη Βαλτιμόρη, το πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και σε άλλες περιοχές.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και θερμός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές είναι μια «παρέα κακομαθημένων κλαψιάρηδων». «Εάν παρατηρήσεις τους πραγματικούς αριστερούς παλαβούς στα πανεπιστήμια, είναι οι καθηγητές, όχι οι φοιτητές» είπε ο Τζουλιάνι σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.«Επομένως αυτοί είναι (οι διαδηλωτές), εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο από τους καθηγητές».

Ο Τζουλιάνι πρόσθεσε ότι θα προτρέψει τον Τραμπ να ακούσει αυτές τις φωνές και να τους πει να κάνουν υπομονή για έναν χρόνο.«Ηρεμήστε, η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο νομίζετε» σημείωσε ο πρώην δήμαρχος.

Νέες κινητοποιήσεις έχουν εξαγγελθεί και για το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο. Σε μία εξ αυτών οι διαδηλωτές καλούνται να διαδηλώσουν στην Ουάσιγκτον, την ημέρα της Ορκωμοσίας, την 20ή Ιανουαρίου.

Πρόσκληση στην Τερέζα Μέι

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε την Τερέζα Μέι να τον επισκεφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα κατά τη διάρκεια της πρώτης τους τηλεφωνικής επικοινωνίας μετά την εκλογική του νίκη, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης και ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν ότι οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας είναι «πολύ σημαντικές και πολύ ξεχωριστές και ότι η ενίσχυση αυτών θα αποτελεί προτεραιότητα και για τους δύο» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση.

«Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ επισήμανε τις στενές προσωπικές σχέσεις του και τα θερμά αισθήματά του προς την Βρετανία. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πεπεισμένος πως οι ειδικές σχέσεις μεταξύ (των δύο χωρών) θα ενισχύονται ολοένα και περισσότερο» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Τερέζα Μέι είπε από την πλευρά της ότι ελπίζει στην ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων με τις ΗΠΑ, αφού η χώρα της θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα