Ο Φρανσουά Ολάντ συνάντησε τον Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα: «Είχα μπροστά μου έναν άνθρωπο που έγραψε ιστορία»

Με τον πατέρα της κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο συναντήθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την Τρίτη.

Η ιστορική συνάντηση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ολάντ στην Κούβα και διήρκησε 50 λεπτά.

"Είχα μπροστά μου έναν άνθρωπο που έγραψε ιστορία. Υπάρχει αναπόφευκτα συζήτηση για το ποια ήταν η θέση του, οι ευθύνες του, ωστόσο ερχόμενος στην Κούβα ήθελα να συναντήσω τον Φιντέλ Κάστρο", εξήγησε στη συνέχεια ο Ολάντ λέγοντας ότι ο Leader Maximo "μίλησε επί μακρόν" παρά τα 88 χρόνια του.

Αμέσως
μετά τη συνομιλία του με τον Φιντέλ Κάστρο, ο Φρανσουά Ολάντ συνάντησε και τον Ραούλ Κάστρο με τον οποίο μίλησαν για τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Η συζήτηση εστίασε κυρίως στις σχέσεις της Κούβας με τις Ηνωμένες Πολιτείες που δείχνουν να βελτιώνονται σημαντικά μετά την προσέγγιση Κάστρο - Ομπάμα.

Πρώτος αρχηγός δυτικού κράτους που επισκέπτεται την Κούβα μετά την έναρξη της διαδικασίας προσέγγισης, ο Ολάντ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις κουβανικές αρχές και υπογράμμισε τους δεσμούς που ενώνουν το Παρίσι και την Αβάνα.
Ο Ολάντ τόνισε ότι το ταξίδι του εντάσσεται "σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό, ωστόσο αβέβαιο ακόμη περιβάλλον" για την Κούβα, στον απόηχο της έναρξης της διαδικασίας προσέγγισης με τις ΗΠΑ, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε υπέρ του τερματισμού του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο, το οποίο, όπως δήλωσε, "έβλαψε τόσο" την ανάπτυξη του νησιού από το 1962.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, ο Ολάντ κάλεσε επίσης την Κούβα να υιοθετήσει πιο ευέλικτους "κανόνες" για να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές και την εγκατάσταση γαλλικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ολάντ είναι ο πρώτος Γάλλος Πρόεδρος που επισκέπτεται την Κούβα από το 1898 και ο πρώτος ηγέτης χώρας της Δυτικής Ευρώπης που πάτησε στο νησί από τη δεκαετία του '80.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα