Ο Φεβρουάριος έδειχνε τι θα επακολουθήσει στον αεροπορικό χώρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), η ταξιδιωτική κίνηση του Φεβρουαρίου, μειώθηκε κατά 14,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Αυτή ήταν η πιο απότομη πτώση της κίνησης από τις 9 Νοεμβρίου, καθώς μειώθηκε απότομα η διεθνή ζήτηση προς και από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού λόγω της εξάπλωσης του ιού COVID-19 και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβάλλονται από την κυβέρνηση. Επίσης και η διαθέσιμες θέσεις (ASK) μειώθηκαν κατά 8,7%, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να μειώσουν τις πτήσεις, λόγω της μειωμένης

ζήτησης, ενώ η πληρότητα υποχώρησε 4,8 ποσοστιαίες μονάδες, στο 75,9%.

Περιφερειακές αγορές

Η μείωση της διεθνούς ζήτησης τον Φεβρουάριο, ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα μετά την έκρηξη του SARS το 2003 και αντέστρεψε την αύξηση της κυκλοφορίας κατά 2,6% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Η κυκλοφορία των αεροπορικών εταιρειών από Ασία-Ειρηνικό, υποχώρησε 30,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2019, αντιστρέφοντας απότομα το 3,0% που σημείωσε ο Ιανουάριος. Η χωρητικότητα μειώθηκε κατά 16,9% και πληρότητα κατέρρευσε στο 67,9%, σημειώνοντας πτώση κατά 13,2% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2019.

Η ζήτηση των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων τον Φεβρουάριο ήταν σχεδόν ίδια σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν (+ 0,2%), όντας η ασθενέστερη απόδοση της περιοχής σε μια δεκαετία. Η επιβράδυνση προήλθε από τις διαδρομές προς / από την Ασία, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε κατά 25% τον Φεβρουάριο, έναντι του Ιανουαρίου. Ο συντελεστής πληρότητας υποχώρησε 0,4%, στο 82,0%, ο οποίος ήταν ο υψηλότερος μεταξύ των περιφερειών.

Οι αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής σημείωσαν αύξηση της τάξης του 1,6% τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας επιβράδυνση από το 5,3% που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω των λιγότερων δρομολογίων σε Μέση Ανατολή, Ασία και Ειρηνικό. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 1,3% και η πληρότητα κατά 0,2% σε 72,6%.

Οι αερομεταφορείς της Βόρειας Αμερικής σημείωσαν μείωση της κυκλοφορίας κατά 2,8% τον Φεβρουάριο, αντί 2,9% του Ιανουαρίου, καθώς οι διεθνείς περιορισμοί εισόδου σε περιοχές της Ασίας, υποχώρησαν κατά 30%. Η χωρητικότητα μειώθηκε κατά 1,5% και η πληρότητα κατά 1,0%, σε 77,7%.

Οι αερογραμμές της Λατινικής Αμερικής παρουσίασαν πτώση της ζήτησης κατά 0,4% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτό στην πραγματικότητα ήταν μια βελτίωση σε σχέση με τη μείωση κατά 3,5% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο. Η χωρητικότητα μειώθηκε επίσης κατά 0,4% και η πληρότητα έφθασε στο 81,3%.

Η κυκλοφορία των αφρικανικών αεροπορικών εταιρειών υποχώρησε 1,1% το Φεβρουάριο, έναντι αύξησης της κυκλοφορίας κατά 5,6% που σημειώθηκε τον Ιανουάριο. Η μείωση οφείλεται στην πτώση της κυκλοφορίας κατά περίπου 35% από και προς την Ασία. Ωστόσο, η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 4,8% και η πληρότητα σημείωσε πτώση 3,9%, στο 65,7%, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των περιφερειών.

Εγχώριες αγορές

Η ζήτηση για εγχώρια ταξίδια μειώθηκε κατά 20,9% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019, καθώς η κινεζική εγχώρια αγορά κατέρρευσε (-83,6%). Πτώση είχε και η Ιαπωνία (-2,8%), όπως και η Αυστραλία (-4,0%). Αντιθέτως, αύξηση είχε η εσωτερική κίνηση σε Βραζιλία (3,8%), Ινδία (8,4%), Ρωσία (7,7%) και ΗΠΑ (10,1%).

Ωστόσο, ο Μάρτιος αναμένεται να είναι ο πιο τραγικός μήνας στην αεροπορική κίνηση και βέβαια ο Απρίλιος που διανύουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα