Ντόναλντ Τραμπ: Υπόλογος ξανά στη Δικαιοσύνη, δηλώνει αθώος στις κατηγορίες για συνωμοσία

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε την Πέμπτη ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον, όπου δήλωσε αθώος στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για συνωμοσία με στόχο να αποτρέψει την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020.

Φορώντας μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, ο Τραμπ – ο οποίος θεωρείται φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προσεχείς προεδρικές εκλογές

– παρουσιάστηκε στο δικαστήριο λίγο πριν από τις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδος), μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ.

Οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες» έγραφε το πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής κοντά στο δικαστικό μέγαρο που βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το Καπιτώλιο, στο οποίο υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν την 6η Ιανουαρίου 2021 επιχειρώντας να αποτρέψουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα, ο Τραμπ έκανε ανάρτηση στο διό του social media, Truth Social, γράφοντας: «Κοιτάξτε, δεν φταίω εγώ που ο πολιτικός μου αντίπαλος στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο ανέντιμος Τζο Μπάιντεν, είπε στον Γενικό Εισαγγελέα του να κατηγορήσει τον κορυφαίο (με διαφορά!) υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών & πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, εμένα, για όσα περισσότερα εγκλήματα μπορεί να επινοήσει, ώστε να αναγκαστεί να δαπανήσει χρόνο και χρήμα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν να βρεθούν απέναντί μου, αλλιώς δεν θα έκαναν αυτή την πρωτοφανή εργαλειοποίηση της “Δικαιοσύνης”. Αλλά σύντομα, το 2024, θα έρθει η σειρά μας».

Donald Trump is 100% right. pic.twitter.com/jBMx84mLVG

Laura Loomer (@LauraLoomer) August 3, 2023

Αυτή είναι η τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες που ο 77χρονος Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με δίωξη. Τον περασμένο Απρίλιο του απαγγέλθηκαν κατηγορίες σχετικές με την υπόθεση του χρηματισμού της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Τον περασμένο Ιούνιο, παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου στο Μαϊάμι όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την υπόθεση των απορρήτων εγγράφων που βρέθηκαν στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Την Πέμπτη επέστρεψε στο δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες, σχετικά με την απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020.

Οι νέες κατηγορίες

Συγκεκριμένα κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των ΗΠΑ εμποδίζοντας το Κογκρέσο να επικυρώσει την νίκη του Τζο Μπάιντεν στερώντας παράλληλα από τους αμερικανούς πολίτες το δικαίωμα για δίκαιες εκλογές.

Επίσης, κατηγορείται πως προώθησε στην δημόσια σφαίρα ισχυρισμούς περί δήθεν απάτης στις εκλογές ενώ αυτές ήταν εν γνώσει του ψευδείς και πίεσε κρατικούς και ομοσπονδιακούς υπαλλήλους- συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Μάικ Πενς - να αλλάξουν τα αποτελέσματα.

Ακόμη θεωρείται πως ήταν υποκινητής της βίαιης επίθεση στο αμερικανικό Καπιτώλιο, πράξη που αποτελούσε μια απέλπιδα προσπάθεια να υπονομεύσει την αμερικανική Δημοκρατία και να προσκολληθεί στην εξουσία, όπως ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Οι διώξεις ασκήθηκαν κατόπιν της εκτεταμένης έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο Τραμπ προσπάθησε να αναστρέψει την ήττα του από τον Μπάιντεν.

Στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο αναφέρεται ρητά πως ο Τραμπ μετά την ήττα του το 2020 ήταν ”αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία” και διέπραξε συνωμοσία με στόχο μια ”βασική λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών: τη διαδικασία συλλογής, καταμέτρησης και πιστοποίησης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών”.

Παρά βέβαια την ιλιγγιωδώς και αυξανόμενη σειρά νομικών προβλημάτων, ο Τραμπ έχει εδραιωθεί φαβορί για να κερδίσει στην προεκλογική κούρσα στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και να λάβει το χρίσμα ως υποψήφιος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Καμία όμως από αυτές τις διώξεις που ασκήθηκαν ή θα ασκηθούν δεν του στερούν το δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές

Related...Φωτιές: Φυλακή και βαριά πρόστιμα μέχρι 30.000 για τους εμπρηστές, ακόμη και εξ αμελείαςΚίνημα της πετσέτας:"Καταστροφική" αυθαιρεσία σε παραλίες της Νάξου-Ξηλώσαν ξαπλώστρες σε ΠάροΔημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσουμε στις 8 Οκτωβρίου
Keywords
Τυχαία Θέματα