Ντομπρόβσκις: Πρώτα αξιολόγηση μετά ανακεφαλαιοποίηση - Στουρνάρας: Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέχρι τα τέλη του έτους

Πρώτα αξιολόγηση και μετά ανακεφαλαιοποίηση «λέει» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπροβσκις, κάτι που φέρεται να κατέστησε σαφές και κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα, Τρίτη με την πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κατά τη συζήτηση με τον κ.Γιάννη Στουρνάρα, ο κ.Ντομπρόβκις τόνισε πως βέβαια πως «είναι σημαντικό να οριστικοποιήσουμε την ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του χρόνου» καθώς όπως
ανέφερε με νόημα «υπάρχει το θέμα των καταθετών».

Όταν δε ερωτήθηκε για το τι θα συμβεί αν καθυστερήσει η διαδικασία, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απάντησε, ενώ ο διοικητής Γ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέχρι τέλος του έτους».

Ανάλογο άλλωστε ήταν και το μήνυμα που «πέρασε» ο κ.Ντομπρόβκις και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα αλλά και με υπουργούς της κυβέρνησης, κάτι που εκτιμάται πως άφησε μια μάλλον...πικρή γεύση, αφού γίνεται αντιληπτό πως η ανακεφαλαιοποίηση χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στο μεταξύ στέλεχος της ΤτΕ προσέθετε πως «δεν παίρνει κανείς το ρίσκο να πάμε σε κούρεμα καταθέσεων», εκφράζοντας έτσι την απόλυση βεβαιότητά του ότι η αξιολόγηση θα τελειώσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων και μετά θα γίνει ομαλά η ανακεφαλαιοποίηση.

Οι δηλώσεις αυτές άρχονται γίνονται λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ για τις τράπεζες- θα ανακοινωθούν το Σάββατο- ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα των προσδοκιών.

Στο μεταξύ σε συνολική ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των μέτρων που περιέχονται στη συμφωνία με τους δανειστές προχώρησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής κατά την συνεδρίαση της Τρίτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. διαπιστώθηκε ο ιδιαίτερα ικανοποιητικός βαθμός ανταπόκρισης των Υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων Φορέων με αποτέλεσμα ο βαθμός υλοποίησης να προσεγγίζει το 90% των δράσεων που αφορούσαν το χρονικό διάστημα έως και τα μέσα Οκτωβρίου.

Η ύπαρξη ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων (όπως για παράδειγμα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων) οφείλεται στην πολυπλοκότητα τους καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους Θεσμούς. Για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα