Νότια Αφρική: Ανακαλύφθηκε σε ορυχείο νερό ηλικίας 1,2 δισ. ετών ικανό για παραγωγή ενέργειας

.

Γεωλόγοι ανακάλυψαν νερό ηλικίας 1,2 δισεκατομμυρίων ετών περίπου 3 χλμ. κάτω από την επιφάνεια στο Μόμπ Κότσονγκ, ένα ορυχείο παραγωγής χρυσού και ουρανίου στη Νότια Αφρική.

Αυτό το αρχαίο υπόγειο νερό είναι εμπλουτισμένο με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ραδιογονικών προϊόντων που έχουν ανακαλυφθεί σε υγρό. Τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας όμως δεν έχουν να κάνουν με τη χρονολόγηση όσο με τις χημικές αλληλεπιδράσεις του πανάρχαιου νερού με τα πετρώματα με τα οποία ήρθε σε επαφή. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται

να φωτίσουν γεωλογικές διεργασίες όπως τη παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας στον εξωτερικό φλοιό της Γης, αναφέρει το Sci-News.

Στο ορυχείο, ο Όλιβερ Γουόρ, ερευνητής του τμήματος Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά και οι συνεργάτες του βρήκαν μεγάλες ποσότητες ραδιογόνου ηλίου, νέον, αργού και ξένου.

«Το σημείο που βρίσκεται το νερό αποτελεί ένα πραγματικό κουτί της Πανδώρας όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο και ήλιο» αναφέρει ο Όλιβερ Γουόρ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα αποθέματα αρχαίου υπόγειου νερού μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά μια πηγή παραγωγής ενέργειας.

Το νερό στο ορυχείο χρονολογήθηκε στα 1,2 δισ. έτη. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές η ανακάλυψη τόσο αρχαίου νερού στο ορυχείο Καναδά θεωρήθηκε μοναδική αλλά η νέα ανακάλυψη παρόμοιας ηλικίας νερού σε εντελώς διαφορετικό σημείο του πλανήτη τόσο από θέμα απόστασης όσο και γεωλογικά δημιουργεί νέα δεδομένα και δείχνει ότι πιθανότατα τέτοιας ηλικίας αλλά συστατικών νερό υπάρχει διάσπαρτο σε όλο τον κόσμο.

Ίσως η ανακάλυψη και μελέτη αυτών των πανάρχαιων νερών φωτίσει και την καταγωγή του νερού της Γης για την οποία η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη βρει πειστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν αν πρόκειται για προϊόν γεωλογικής διεργασίας του πλανήτη μας ή αν έφτασε εδώ μέσω των αστεροειδών και κομητών που βομβάρδιζαν τη Γη στο πρώιμο στάδιο της ύπαρξης της. 

Η ανακάλυψη περιγράφεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΕκτέλεσαν εν ψυχρώ κυνηγό απειλούμενων ζώων στη Νότια ΑφρικήΝότια Αφρική: Νεαρός δολοφόνησε τη μητέρα του και ήπιε το αίμα τηςΝότια Αφρική: Ρινόκερος επέστρεψε στην άγρια ζωή έξι χρόνια μετά από μια άγρια επίθεση
Keywords
Τυχαία Θέματα