Νηοπομπή μεταφέροντας 800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησε από την Κύπρο για τη Γάζα

Ένα φορτηγό πλοίο, δεξιά, και ένα πλοίο που ανήκει στην ομάδα βοήθειας Open Arms, είναι φορτωμένα με 240 τόνους κονσερβοποιημένων τροφίμων που προορίζονται για τη Γάζα και ετοιμάζονται να αποπλεύσουν έξω από το κυπριακό λιμάνι της Λάρνακας, Κύπρος, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024.

Αναχώρησαν λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου, από το λιμάνι της Λάρνακας για τη Γάζα, τρία πλοία και μία πλωτή πλατφόρμα, μεταφέροντας περίπου 875 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό του

θύλακα την στιγμή που ολοένα και αυξάνεται ο κίνδυνος λιμού στην περιοχή.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι τα πλοία είναι το Jennifer και δύο ρυμουλκά, το Open Arms και το Ledra Dynamic, ένα εκ των οποίων μεταφέρει την πλωτή πλατφόρμα MMS ARIS. Τα τρία πλοία συνοδεύει σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας Κύπρου.

Zarpa de #Chipre la segunda misión de la operación #Safeena con la histórica apertura de esta ruta hacia #Gaza por mar dirigida por @WCKitchen y @openarms_fund con cientos de toneladas de comida. pic.twitter.com/FtCZYpPMHM

Oscar Camps (@campsoscar) March 30, 2024

To πλοίο Jennifer μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων, που περιλαμβάνει ζάχαρη, αλεύρι, μακαρόνια, κονσέρβες και γάλα. Τα δύο ρυμουλκά Open Arms και Ledra Dynamic και η πλωτή πλατφόρμα MMS ARIS θα μεταφέρουν, το καθένα, ανθρωπιστική βοήθεια 125 τόνων, που περιλαμβάνει μακαρόνια, αλεύρι, ρύζι και κονσερβοποιημένο φαγητό.

Η φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen του Ισπανοαμερικάνου διάσημου σεφ, Χοσέ Αντρές, δήλωσε ότι το φορτίο είναι αρκετό για την προετοιμασία περισσότερων από 1 εκατομμύριο γευμάτων.

Περιέχεται επίσης ένα φορτίο χουρμάδων που παραχωρήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι χουρμάδες τρώγονται παραδοσιακά για να σπάσουν την καθημερινή νηστεία κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Τα τρία πλοία και η πλωτή πλατφόρμα θα χρειαστούν περίπου 65 ώρες για να φτάσουν στη Γάζα, ενώ στη συγκεκριμένη περιοχή κατασκευάστηκε πρόχειρη προβλήτα στην οποία θα εκφορτωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Το πλοίο που είναι φορτωμένο με 240 τόνους κονσερβοποιημένων τροφίμων με προορισμό τη Γάζα στέκεται ακριβώς έξω από το κυπριακό λιμάνι της Λάρνακας, Κύπρος, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, το φορτίο στα πλοία «έχει ήδη ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας ενώ έγιναν και οι απαραίτητες επιθεωρήσεις από τους Ισραηλινούς. Γενικά έγιναν οι επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου «Αμάλθεια».

Αυτή θα είναι η δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου, όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ανοίξει, σε συνεργασία με το Ισραήλ, ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο για τη διευκόλυνση φορτίων που φθάνουν κατευθείαν στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.

Ένα πλοίο εγκαινίασε την απευθείας θαλάσσια διαδρομή προς τα παλαιστινιακά εδάφη νωρίτερα αυτό το μήνα με 200 τόνους τροφίμων, νερού και άλλης βοήθειας.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να προκληθεί λιμός στην κατεστραμμένη, σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη βόρεια Γάζα ήδη από αυτόν τον μήνα.

Πηγή: Sigmalive, Associated Press

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑΚύπρος: Αναχωρεί το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας σε νέο θαλάσσιο διάδρομο στη Γάζα«Αμάλθεια»: Ανθρωπιστικός θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο προς τη ΓάζαΣυγγενείς Ισραηλινών ομήρων συνελήφθησαν σε διαμαρτυρία καθώς οι διαπραγματεύσεις καταρρέουν (βίντεο)
Keywords
Τυχαία Θέματα
Νηοπομπή, 800, Κύπρο, Γάζα,niopobi, 800, kypro, gaza