Νέες ταινίες: «Καλάβρυτα 1943», «Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας», «Antlers»

Στην κορυφή των επιλογών της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας η πολυσυζητημένη αντιπολεμική ταινία του Νικόλα Δημητρόπουλου «Καλάβρυτα 1943».

Και ακόμη, το «Antlers», η ταινία τρόμου του Σκοτ Κούπερ σε παραγωγή Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και οι «Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας» -η Αργυρή Άρκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου.

«Καλάβρυτα 1943»

Η Καρολάιν Μάρτιν, δικηγόρος και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον της ελληνικής αξίωσης για πολεμικές αποζημιώσεις για την περίοδο της ναζιστικής

κατοχής, επισκέπτεται την Ελλάδα και συναντά τον Νικόλα Ανδρέου, έναν από τους τελευταίους εν ζωή επιζήσαντες της Σφαγής των Καλαβρύτων του 1943.

Όσο ο Νικόλας εξιστορεί τα γεγονότα του παρελθόντος, οι δυο τους θα αντιπαρατεθούν με τις προσωπικές τους προκαταλήψεις και πεποιθήσεις σε μια επίπονη αναμέτρηση που θα τους φέρει πιο κοντά.

Το καθαρτήριο αυτό ταξίδι μέσα από ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας θα καταλήξει στην αναγνώριση μιας αμοιβαίας ανάγκης: την αναζήτηση της ελπίδας.

Η αντιπολεμική ταινία του Νικόλα Δημητρόπουλου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ πριν ακόμη κυκλοφορήσει στις αίθουσες πυροδότησε αντιδράσεις τοπικών φορέων και απογόνων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Αιτία η σκηνή στην οποία ένας Αυστριακός ναζί ανοίγει την πόρτα του φλεγόμενου δημοτικού σχολείου όπου είναι εγκλωβσιμένα τα γυναικόπαιδα.

Το φιλμ σηματοδοτεί τον τελευταίο κινηματογραφικό ρόλο του σπουδαίου Μαξ φον Σίντοφ.

Παίζουν Μαξ φον Σίντοφ, Άστριντ Ρους, Δανάη Σκιάδη, Νικόλας Παπαγιάννης, Μάρτιν Λάερ, Άλις Κρίγκε, Τόμας Αράνα, Γιώργος Βογιατζής, Μάξιμος Λιβιεράτος, Τάσος Καρλής.

«Antlers»

Σε μια μικρή, απομονωμένη πόλη του Όρεγκον, μια δασκάλα (Κέρι Ράσελ), που έχει επιστρέψει στο πατρικό της μετά από είκοσι χρόνια απουσίας και ο αδερφός της (Τζέσι Πλέμονς), ο τοπικός σερίφης, ανακαλύπτουν πως ένας μικρός μαθητής, ο Λούκας (Τζέι Τι Κόρμπιτ), ο οποίος δείχνει υποσιτισμένος και εξουθενωμένος, κρύβει ένα επικίνδυνο μυστικό με τρομακτικές συνέπειες. Στοιχειωμένη από τη δική της ιστορία παιδικής κακοποίησης, η δασκάλα δείχνει αποφασισμένη να μην αφήσει τον Λούκας να έχει τη δική της μοίρα. Οι τρομακτικές ζωγραφιές του παιδιού, μία σειρά φόνων και ένας τοπικός θρύλος αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Βασισμένη στη νουβέλα του Νικ Αντόσκα «The Quiet Boy» (2019), η ταινία τρόμου του Σκοτ Κούπερ («Crazy Heart») -σε παραγωγή Γκιγιέρμο ντελ Τόρο- έχει λάβει ανάμεικτες κριτικές.

«Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας»

Η σπονδυλωτή ταινία του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι που απέσπασε την Αργυρή Άρκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου αποκλειστικά στις αίθουσες Δαναός και Άστυ.

Ένα απρόβλεπτο ερωτικό τρίγωνο, μια εκδικητική χειρονομία αποπλάνησης που θα έχει αναπάντεχη κατάληξη και η συνάντηση δύο παλιών συμμαθητριών, που θα οδηγήσει σε ένα λυτρωτικό παιχνίδι ρόλων, από τον πιο πολυσυζητημένο Ιάπωνα σκηνοθέτη των τελευταίων ετών.

«Εξόριστος»

Ο Τζαφέρ είναι χημικός μηχανικός σε φαρμακευτική εταιρεία. Κατάγεται από το Κόσοβο και ζει στη Γερμανία με τη Γερμανίδα σύζυγό του Νόρα και τα τρία τους παιδιά.

Έχει μια καλή δουλειά και ένα ωραίο σπίτι. Μια μέρα επιστρέφοντας από το γραφείο, ανακαλύπτει ένα νεκρό ποντίκι στην πόρτα του κήπου του. Αυτή είναι η αρχή μιας σειράς από γεγονότα που θα τον οδηγήσουν στη συνειδητοποίηση της θέσης του στη γερμανική κοινωνία αλλά και στην οικογένειά του.

«Η ταινία Εξόριστος συνδυάζει στοιχεία θρίλερ, ιδιοσυγκρασιακή συμπεριφορά στο ύψος του Γιώργου Λάνθιμου και χιούμορ που βασίζεται σε άβολες στιγμές που δεν ξεχνιούνται. Το αποτέλεσμα είναι μια ταινία που μιλάει για σοβαρά θέματα, εκτιμώντας όλες τις αγωνίες και τον παραλογισμό της ανθρώπινης συμπεριφοράς» Screen.

Η δεύτερη ταινία του Βισάρ Μορίνα απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο.

Παίζουν Μισέλ Ματίσεβιτς (Babylon Berlin) και την Σάντρα Χούλερ (Toni Erdmann).

«Το Εργοστάσιο»

Μια ταινία που σκιαγραφεί τις ωμές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στη σύγχρονη, μετακομμουνιστική Ρωσία.

Ένας από τους σύγχρονους ολιγάρχες της Ρωσίας, που έγιναν μεγάλοι και τρανοί όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση αγοράζοντας για ένα κομμάτι ψωμί τις πρώην κρατικές βιομηχανικές υποδομές, αποφασίζει να κλείσει τη χαλυβουργία του, ανακοινώνοντας την πτώχευσή της. Το κλείσιμο του εργοστασίου μπορεί να συμφέρει τον ίδιο, αλλά όχι τους εργαζόμενους που αγωνίζονται να επιβιώσουν με τον μισθό τους. Όταν ναυαγούν οι προσπάθειές να εισπράξουν από τον επιχειρηματία τα δεδουλευμένα τους, οι εργάτες αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά, σχεδιάζοντας την απαγωγή του εργοδότη τους για να πάρουν τα λεφτά τους. Όμως, στο δυστοπικό εργασιακό περιβάλλον της σημερινής Ρωσίας, η διαφθορά των Αρχών είναι εκτεταμένη, κι έτσι οι απεργοί αντιμετωπίζουν τα οργισμένα όργανα της τάξης, που συντάσσονται, φυσικά, στο πλευρό του βιομήχανου.

Η ταινία του Γιούρι Μπίκοφ -που γνωρίσαμε από τον «Ηλίθιο»- έκανε πρεμιέρα στο 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Παίζουν Βλατισλάβ Αμπάσιν, Ντενίς Σβέντοφ, Αντρέι Σμολιάκοφ.

«Αρχηγός από Κούνια 2: Οικογενειακή Υπόθεση»

Στο σίκουελ της επιτυχημένης πρώτης ταινίας, τα αδέρφια Τέμπλετον έχουν ενηλικιωθεί και απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλον. Όμως ένας νέος αρχηγός από κούνια, με δυναμική προσέγγιση και αποφασιστικό ύφος θα τους ενώσει ξανά.

Ο Τιμ και η Κάρολ είναι παντρεμένοι και ζουν μια ήσυχη ζωή στο σπίτι με τα παιδιά τους. Την πανέξυπνη επτάχρονη Τάμπιθα που είναι κορυφαία μαθήτρια στο σχολείο και το αξιολάτρευτο βρέφος, την Τίνα.

Ο Τεντ από την άλλη είναι πετυχημένος διευθυντής σε οικονομική εταιρεία. Η μικρή Τάμπιθα θαυμάζει τον θείο Τεντ και θέλει διακαώς να του μοιάσει. Ο Τιμ που είναι πιο ρομαντικός ωστόσο, ανησυχεί μήπως η μικρή προσπαθεί πολύ να πετύχει κάτι μεγαλειώδες και ξεχνάει να ζήσει τη ζωή της σαν κανονικό παιδί.

Όλα θα αλλάξουν όταν το μωρό, η φοβερή και τρομερή Τίνα, αποκαλύψει ότι είναι πράκτορας που ερευνάει το σχολείο της Τάμπιθα και τα μυστικά που κρύβει ο σκιώδης ιδρυτής του, ο Δόκτωρ Άρμστρονγκ.

Η συνέχεια της προτεινόμενης για Όσκαρ καλύτερου animation, επιτυχίας της DreamWorks που έκανε εισπράξεις 500 εκατ. δολαρίων, πάει ένα βήμα παραπέρα το σκίτσο και τον σχεδιασμό της πρώτης ταινίας του 2016.

Στα ελληνικά με τη φωνή του Πάνου Μουζουράκη.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...«Καλάβρυτα 1943»: Τι απαντούν οι δημιουργοί μετά τις αντιδράσεις απογόνων των θυμάτωνΗ μαζική αυτοκτονία των οπαδών της αίρεσης του Τζιμ Τζόουνς γίνεται ταινία με τον Ντι Κάπριο«Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ»: Η συγγραφέας που ενέπνευσε και σκανδάλισε σε μία νέα βιογραφία
Keywords
καλαβρυτα, ταινιες, νεες ταινιες, ελλαδα, θεσσαλονικη, φιλμ, μαξ, crazy, heart, εταιρεία, ξεχνιούνται, screen, babylon, berlin, ρωσία, τιμ, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, animation, νέα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, νεος παπας, ξανα, κοινωνια, δαναος, φεστιβαλ κινηματογραφου, πτώχευση, ρωσία, βημα, γερμανια, δουλεια, ζωγραφιες, θριλερ, θρυλος, μωρο, υψος, ψωμι, βογιατζης, γεγονοτα, γινεται, δαναη, δικη, δειχνει, εγινε, εταιρεία, ετων, ζωη, ιδιο, εικοσι, υφος, θειο, φιλμ, κεφαλαιο, κοσοβο, λεφτα, μαξιμος, μαξ, μοιρα, μυστικο, μηχανικος, μυστικα, ναζι, νουβελα, νορα, ξεχνιούνται, οικογενεια, παιδι, παιδια, περιβαλλον, ποντικι, πορτα, ρολο, συζυγο, συνεχεια, σειρα, σοβιετικη ενωση, σπιτι, σχολειο, τασος, τιμ, τοροντο, τρια, φεστιβαλ, φυσικα, φωνη, χιουμορ, animation, ελληνικα, ενωση, κομματι, οργανα, παιχνιδι, σκηνη, screen, ταξιδι, θεματα, ωραιο
Τυχαία Θέματα
Νέες, Καλάβρυτα 1943 Ιστορίες, Τύχης, Φαντασίας Antlers,nees, kalavryta 1943 istories, tychis, fantasias Antlers