Νέες ταινίες: Φόνισσα με Καρυοφυλλιά Καραμπέτη κι ένα love story από τον Άκι Καουρισμάκι

«Φόνισσα»

Η πολυαναμενόμενη «Φόνισσα» με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η νέα, βραβευμένη ταινία του Άκι Καουρισμάκι, ταινία δράσης χωρίς λόγια από τον  Τζον Γου, μία ταινία τρόμου κι ένα ντοκιμαντέρ για την Μαρία Κάλλας.

Αυτές είναι οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.

Φόνισσα

Η έμπειρη ενδυματολόγος και σκηνογράφος Εύα Νάθενα, στην πρώτη της σκηνοθεσία, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το εμβληματικό

μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σενάριο Κατερίνας Μπέη («Ευτυχία») και την εξαιρετική Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ρόλο του τίτλου.

Η δράση τοποθετείται σε ένα ελληνικό νησί γύρω στο 1900. Η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της - μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας. Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματά της. Αφαιρώντας τους τη ζωή, η ίδια νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει. Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει ότι έπραξε σωστά, στην πραγματικότητα το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού.  Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση. 

Παίζουν Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστο Στέργιογλου, Στάθη Σταμουλακάτο, Δημήτρη Ήμελλο, Χριστίνα Μαξούρη, Όλγα Δαμάνη, Έρση Μαλικένζου, Αντώνη Τσιοτσιόπουλο, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλη Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννη Τσορτέκη, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ρίτα Λυτού, Λωξάντρα Λούκας και Αριάδνη Βελλή.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Πεσμένα Φύλλα

Μια νύχτα στο Ελσίνκι, δύο μοναχικοί άνθρωποι διασταυρώνονται τυχαία και ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Τι γίνεται όμως όταν εκείνος χάνει τον αριθμό του τηλεφώνου της;

Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες για τη 14η ταινία του αγαπημένου του ελληνικού κοινού και μάστερ της αφοπλιστικής απλότητας, Άκι Καουρισμάκι, ένα love story για την αγάπη, την αλληλεγγύη, την ελπίδα και τον σεβασμό.

«Η πίστη του στην ικανότητα να βρίσκουμε φως στο σκοτάδι δεν φαίνεται ποτέ, ούτε στο ελάχιστο ψεύτικη ή αφελής». Indiewire

Πρωταγωνιστούν Άλμα Πόιστι, Γιούσι Βάτανεν, Αλίνα Τομνίκοφ.

Σιωπηλή Οργή

Ο γνωστός σκηνοθέτης ταινιών δράσης  Τζον Γου («The Killer», «Επικίνδυνη Αποστολή 2», «Face/Off») επιστρέφει με την ιστορία εκδίκησης ενός πατέρα που βλέπει τον μικρό του γιο να χάνει τη ζωή του ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ συμμοριών. Αναρρώνοντας από ένα τραύμα στο λαιμό που τού στερεί τη φωνή, ξεκινάει μια οδύσσεια με μοναδικό σκοπό να εκδικηθεί τον θάνατο του παιδιού του.

Η «Σιωπηλή Οργή» είναι μια ταινία δράσης χωρίς διαλόγους. Όπως σχολιάζει ο Τζον Γου «η δημιουργία μιας ταινίας χωρίς διαλόγους είναι πιο δύσκολη. Δεν είναι εύκολη δουλειά. Πρέπει να σκεφτείς περισσότερα πράγματα από το συνηθισμένο. Να βρεις νέους τρόπους, νέο ύφος και μια μοναδική γλώσσα για να αφηγηθείς την ιστορία».

Με τους Τζόελ Κίναμαν («The Suicide Squad», «Altered Carbon», «For All Mankind»), Καταλίνα Σαντίνο Μορένο, Κιντ Κούντι.

Παιχνίδια Θανάτου

Ένα φαινομενικά αθώο και χαλαρό παιχνίδι μεταξύ εφήβων στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης έχει ως αποτέλεσμα τον δαιμονισμό ενός εξ’ αυτών, του Μάρκους. Για να τον σώσουν, τα αδέρφια και οι φίλοι του καλούνται να συμμετέχουν σε μια σειρά δαιμονικών παιχνιδιών όπου η νίκη αποτελεί μονόδρομο, αφού η ήττα συνεπάγεται τον θάνατο των χαμένων. Τα «Παιχνίδια Θανάτου» εξερευνούν το οικογενειακό τραύμα και την ισχύ της οικογένειας, όταν αυτή αντιμετωπίζει ενωμένη ακόμα και την πιο μεγάλη απειλή.

Πρωταγωνιστούν ο Άζα Μπάτερφιλντ, ο Ότις από την σειρά «Sex  Education» -που πέφτει θύμα δαιμονισμού από απειλητικά πνεύματα που ζητούν εκδίκηση- ενώ στο πλάι του βρίσκεται η Ναταλία Ντάιερ, η οποία πρωτοσυστήθηκε στο κοινό από τo «Stranger  Things», όπου συμμετείχε ερμηνεύοντας την Νάνσι Γουίλερ.

Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Άρι Κόστα και Έρεν Τσελέμπογλου, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί ξανά στην μικρού μήκους ταινία «The  Internet  Kills», σε σενάριο των ίδιων και του Τζ. Τζ. Μπρέιντερ, ενώ στην παραγωγή βρίσκονται οι αδελφοί Ρούσο («Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη»).

Callas– Paris1958

Το θρυλικό ντεμπούτο της Μαρίας Κάλλας στην Όπερα του Παρισιού στις 19 Δεκεμβρίου 1958 -για μία μόνη βραδιά- προβάλλεται για πρώτη φορά στο σινεμά. Σε έγχρωμη 4K αποκατάσταση, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου σε επιλεγμένους κινηματογράφους, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της θρυλικής ντίβας. Από τη δημιουργική ομάδα της ταινίας «Maria by Callas», σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Γάλλου σκηνοθέτη Tom Volf, με τις μυθικές άριες της Κάλλας από τα έργα  Νόρμα, Τροβατόρε, ο Κουρέας της Σεβίλλης και ολόκληρη τη Β’ πράξη από την Τόσκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ανατριχιαστικές φιγούρες με τεράστια κεφάλια σε σπηλιά στην Τανζανία

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ δεν τελείωσε με τους κωμικούς ρόλους και θα πρωταγωνιστούσε στο «Hangover 4»

Άνοιξε η έκθεση Unboxing Callas στην Λυρική, μια εκ νέου ανακάλυψη της μυθικής ντίβας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέες, Φόνισσα, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Άκι Καουρισμάκι,nees, fonissa, karyofyllia karabeti, aki kaourismaki