Νέες ταινίες: Αστερίξ και Οβελίξ: Στον Δρόμο για την Κίνα, Η Αυτοκρατορία του Φωτός

«Χτύπος στην καλύβα»

«Η Αυτοκρατορία του Φωτός» του Σαμ Μέντες, μία ταινία για τη μαγεία του σινεμά με πρωταγωνίστρια την Ολίβια Κόλμαν, «Αστερίξ και Οβελίξ: Στον Δρόμο για την Κίνα» με Γκιγιόμ Κανέ, Ζιλ Λελούς, Βενσάν Κασέλ, Μαριόν Κοτιγιάρ, «Χτύπος στην καλύβα», το νέο θρίλερ του Νάιτ Σιάμαλαν, το νέο-νουάρ πολιτικό θρίλερ (και ελληνική συμπαραγωγή) «Μέρες Ξηρασίας» του Τούρκου σκηνοθέτη Εμίν Αλπέρ, που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες και η νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου «Καθαρτήριο»,

με «επτά ιστορίες ακραίας αγάπης». 

Οι έξι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου. 

Χτύπος στην καλύβα

Ενώ ένα μικρό κορίτσι και οι γονείς του κάνουν διακοπές σε ένα όμορφο, αλλά απομονωμένο ξύλινο σπίτι στο δάσος, αιχμαλωτίζονται από τέσσερις οπλισμένους αγνώστους οι οποίοι απαιτούν από την τριμελή οικογένεια να κάνει μια αδιανόητη επιλογή για να αποτρέψει την Αποκάλυψη.

Οι τέσσερις άγνωστοι -οι οποίοι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους- τους ενημερώνουν ότι τους στοιχειώνει και βασανίζει η ίδια προφητεία: θα έρθει το τέλος του κόσμου εκτός αν η οικογένεια σε αυτή την καλύβα διαλέξει ένα μέλος της, να πεθάνει. Το αν αυτοί οι τέσσερις άνθρωποι είναι τρελοί ή έχουν δίκιο, δεν λύνει το πρόβλημα. Και τα δύο σενάρια είναι τρομακτικά.

Κινηματογραφική μεταφορά του μπεστ σέλερ μυθιστορήματος «The Cabin at the End of the World» του Πολ Τρέμπλεϊ, η νέα ταινία του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν με τίτλο «Knock at the Cabin» συνεχίζει την παράδοση των προηγούμενων φιλμ του, αλλά δεν μοιάζει με αυτά. 

«Είναι ένα θρίλερ που θέτει ένα καίριο ερώτημα σαν κεντρική ιδέα. Τι θα έκανες αν έπρεπε να σώσεις την οικογένειά σου ή την ανθρωπότητα, και θα μπορούσες να διαλέξεις μόνο ένα; Είναι μια σύγχρονη βιβλική ιστορία», λέει ο σκηνοθέτης.

Παίζουν Ντέιβ Μπατίστα, Μπεν Όλντριτζ, Τζόναθαν Γκροφ, Νίκι Αμούκα- Μπερντ, Άμπι Κουίν και Ρούπερτ Γκριντ. Το σενάριο συνυπογράφουν Σιάμαλαν,Στιβ Ντέζμοντ και Μάικλ Σέρμαν.

Αστερίξ και Οβελίξ: Στον Δρόμο για την Κίνα

Βρισκόμαστε στο έτος 50 π. Χ. Η αυτοκράτειρα της Κίνας μόλις φυλακίστηκε μετά από πραξικόπημα που υποκίνησε ένας προδότης πρίγκιπας. Με τη βοήθεια ενός Φοίνικα εμπόρου και του πιστού της σωματοφύλακα, η μοναχοκόρη της αυτοκράτειρας, πριγκίπισσα Σασ-Γι, καταφεύγει στη Γαλατία για να ζητήσει βοήθεια από τους δύο γενναίους πολεμιστές Αστερίξ και Οβελίξ, οι οποίοι χάρη στο μαγικό τους φίλτρο διαθέτουν υπεράνθρωπη δύναμη. Οι δύο αχώριστοι ήρωες δέχονται ευχαρίστως να βοηθήσουν την πριγκίπισσα να σώσει τη μητέρα της και να ελευθερώσει τη χώρα της. Έτσι αρχίζει ένα μεγάλο ταξίδι και μια περιπέτεια στο δρόμο προς την Κίνα. Όμως ο Καίσαρας και ο ισχυρός στρατός του, διψασμένοι για μια νέα κατάκτηση, κατευθύνονται επίσης προς το Μέσο Βασίλειο.

Στον ρόλο του Αστερίξ ο Γκιγιόμ Κανέ -ο οποίος και υπογράφει τη σκηνοθεσία- Οβελίξ ο Ζιλ Λελούς, ο Βενσάν Κασέλ υποδύεται τον Καίσαρα και η Μαριόν Κοτιγιάρ (σύζυγος του Γκιγιόμ Κανέ, ειρήσθω εν παρόδω) εμφανίζεται ως Κλεοπάτρα. Ακόμη στο καστ οι Τζόναθαν Κοέν, Ραμζί Μπεντιά, Λεανά Σεά, Μελανί Τιερί, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Χοσέ Γκαρσία. Η ταινία προβάλλεται υποτιτλισμένη και μεταγλωττισμένη.

Η Αυτοκρατορία του Φωτός

Με φόντο µια παραθαλάσσια πόλη της Αγγλίας στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η Χίλαρι, που εργάζεται σε έναν παλιό κινηµατογράφο και ταλαιπωρείται µε θέµατα ψυχικής υγείας, συναντά τον νεαρό Στίβεν, που έχει µόλις πιάσει δουλειά στο σινεµά. Οι δύο πρωταγωνιστές µοιράζονται την ίδια ανάγκη για ανθρώπινη επαφή και µέσα από την παράξενη και τρυφερή τους σχέση θα βιώσουν τη θεραπευτική δύναµη της µουσικής, του κινηµατογράφου και της κοινότητας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι διαµορφώνονται στην εφηβεία. Για µένα, αυτό συνέβη στο τέλος των ’70s και στις αρχές των ’80s: η µουσική, οι ταινίες, η ποπ κουλτούρα εκείνης της περιόδου γενικά µε διαµόρφωσε. Ήταν µια περίοδος µεγάλης πολιτικής αναταραχής στη Μεγάλη Βρετανία, µε εµπρηστικά φυλετικά θέµατα, αλλά και ταυτόχρονα µια περίοδος µε εκπληκτική µουσική, πολύ δηµιουργική, πολύ πολιτικοποιηµένη, γεµάτη ενέργεια. ”Η Αυτοκρατορία του Φωτός” είναι, από την άλλη, µια ταινία που γεννήθηκε µέσα στην πανδηµία. Το λοκντάουν ήταν µια περίοδος προσωπικών αναζητήσεων και περισυλλογής για όλους µας. Και για εµένα σήµαινε την επαφή µε αυτές τις αναµνήσεις που µε ταλαιπωρούν από παιδί. Έτσι πυροδοτήθηκε η γραφή, η εξερεύνηση αυτών των αναµνήσεων και το ξεκλείδωµά τους» λέει ο Σαμ Μέντες, που υπογράφει και το σενάριο.

Με τους Ολίβια Κόλμαν, Μάικλ Γουόρντ, Τόμπι Τζόουνς, Κόλιν Φερθ.

Μέρες Ξηρασίας

Ο Εμρέ, ένας νέος και αφοσιωμένος εισαγγελέας, διορίζεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Τουρκίας που μαστίζεται από τη λειψυδρία, τα πολιτικά σκάνδαλα της τοπικής εξουσίας, το πρόβλημα της διαχείρισης της ύδρευσης και έναν βιασμό, στον οποίο είναι αυτόπτης μάρτυρας. Αν και στην αρχή νιώθει ευπρόσδεκτος, στην πορεία οι συναντήσεις του κινούνται σε υψηλούς τόνους και άθελά του εμπλέκεται στην τοπική πολιτική σκηνή. Όταν ο Εμρέ έρχεται πιο κοντά με τον ιδιοκτήτη της τοπικής εφημερίδας, οι φήμες οργιάζουν και η ένταση κορυφώνεται.

«Μια μικρή παραβολή για τη διαφθορά των μικρών πόλεων στην πνιγηρή, πατριαρχική, επαρχιακή Τουρκία», όπως είχε γράψει το Variety.

Καθαρτήριο

Ένας μοναχός ηγείται μιας πομπής. Ένα κορίτσι διασώζεται από την πορνεία. Δύο κολεγιόπαιδα γίνονται δράστες βίαιων περιστατικών. Ένας ηλικιωμένος πέφτει θύμα μιας αστυνομικού. Ένα ζευγάρι προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση του. Μια γυναίκα εκφράζει τον θυμό της σε έναν δημόσιο υπάλληλο. Ένας άνδρας απάγει τον καλύτερο του φίλο. Επτά διαφορετικές ιστορίες για την αγάπη στη σύγχρονη Ελλάδα, από ανθρώπους που την αναζητούν, τη βρίσκουν, τη χάνουν.

Πρωταγωνιστούν Μαρία Ζορμπά, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιάννης Κοκιασμένος, Κώστας Μπάρας, Νεφέλη Κουρή, Βαγγέλης Ψωμάς, Ανδρέας Νάτσιος, Αγγελική Καρυστινού, Adrian Frieling, Ηλέκτρα Γεννατά, Νίκος Παντελίδης, Θανάσης Χαλκιάς, Μαρία Καρακίτσου, Χρήστος Ζαχάρωφ.

Δύο Φίλοι και ένας Ασβούλης

Η ζωή στο τούνελ κυλάει όμορφα για τον Τούτσον, τον Λούντιγουντ και τον Ασβό, μέχρι που μία αυστηρή υπάλληλος του τρένου αποφασίζει να τους διώξει. Μόνο ο παππούς Τούτσον, ο θρυλικός πειρατής Καπετάν Τούτσον, μπορεί να τους σώσει. Για να τον βρουν, ταξιδεύουν στα πιο απίστευτα μέρη μέχρι που συνειδητοποιούν ότι η βοήθεια που ψάχνουν είναι πολύ κοντά τους, έχει εκατό κεφάλια και πάνω από δεκατέσσερα πόδια.

Εμπνευσμένη από το θρυλικό ντουέτο των μουσικών Tootson and Ludiwood (aka Knutsen & Ludvigsen, στα ελληνικά Τούτσον και Λούντιγουντ), η χαριτωμένη ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Νορβηγία μας ταξιδεύει στα πιο απίθανα μέρη με μία περιπέτεια γεμάτη τραγούδια, γέλιο και ανατροπές. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Ρουν Σπάανς (Two Buddies and a Badger, Bold Eagles) και Γκάνχιλντ Ένγκερ (The Committee).

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Άγγελος Λιάγκος, Αποστόλης Ψυχράμης, Λητώ Αμπατζή, Φώτης Πετρίδης, Ντορίνα Θεοχαρίδου, Λυδία Τζανουδάκη, Βασίλης Μήλιος, Πηνελόπη Σκαλκώτου.

Related...Τζούλια Ρόμπερτς και Τζένιφερ Άνιστον μαζί σε κωμωδίαΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στoν Σταύρο Ψυλλάκη και στον Νικολάους ΓκεϊρχάλτερΟ ανιψιός του Μάικλ Τζάκσον, Τζααφάρ Τζάκσον θα τον ενσαρκώσει σε ταινία για τη ζωή του
Keywords
κινα, ταινιες, νεες ταινιες, οβελιξ, τελος του κοσμου, νέα, end, world, φιλμ, μπεν, στρατος, ποπ, λειψυδρία, ελλαδα, παντελιδης, aka, bold, λητώ, τζουλια, θεσσαλονικη, ανιψιός, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ηλεκτρα γαλανου, νεος παπας, αγγελικη, λητώ, γυναικα, δουλεια, ζλαταν, ηλεκτρα, θριλερ, λυδια, μητερα, ντοκιμαντερ, περιοδος, πηνελοπη, σινεμα, τραγουδια, φημες, αγαπη, ανιψιός, απιστευτα, αποκαλυψη, βοηθεια, γελιο, γινονται, γονεις, δασος, δυναμη, δημοσιο, ενεργεια, εξι, επρεπε, επτα, ερχεται, ερχονται, ετος, ζωη, ιδεα, ιδια, ηρωες, θοδωρης, φιλμ, κλεοπατρα, κοεν, λειψυδρία, μαγεια, μικρο, μπεν, μαρια, νεφελη, νορβηγια, οικογενεια, παιδι, πεμπτη, πετριδης, ποπ, πριγκιπας, πρωταγωνιστες, ρολο, σεα, σεναριο, σκηνοθεσια, σπιτι, ισχυρος, φοντο, χρηστος, ομορφα, bold, δικιο, ελληνικα, φιλοι, χωρα, κωστας, μοιαζει, ποδια, σκηνη, ταξιδι, θανασης, υγειας, χαλκιας, χοσε, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα