Νέα βίντεο από την επίθεση στις Βρυξέλλες - Ποιος ήταν ο δράστης, τον γνώριζαν οι αρχές

Νέες σοκαριστικές εικόνες από την τρομοκρατική επίθεση με θύματα δύο Σουηδούς στην καρδιά των Βρυξελλών βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δείχνοντας τον δράστη - ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά το πρωί της Τρίτης - να κάνει βόλτες ανενόχλητος με το όπλο του στο κέντρο της πρωτεύουσας του Βελγίου.

Le cameraman a l'air tellement terrifié lorsque le terroriste tire à la kalash à #Bruxellespic.twitter.com/cK6CRUPJue

Problémophile (@Problemophile) October 16, 2023

Στο ένα εξ αυτών, μάλιστα, εμφανίζεται να πυροβολεί προς την κατεύθυνση διερχόμενου αυτοκινήτου.

Le fdp islamiste de #Bruxelles en action : pic.twitter.com/wxydspiEod

— Problémophile (@Problemophile) October 16, 2023Παράνομος, ριζοσπαστικοποιημένος αλλά... ελεύθερος

Ο Abdeslam Lassoued, 45 ετών από την Τυνησία θεωρείται ότι έδρασε μόνος του και δεν συμμετείχε σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση, αν και στο βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την φονική επίθεση δήλωσε «μέλος του Ισλαμικού Κράτους».

Διέμενε στο Σάρμπεκ όπου και εντοπίστηκε. Πρόκειται για μια γειτονιά της βελγικής πρωτεύουσας που είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες με την πλειονότητα των κατοίκων να ανήκει στην τουρκική και στη βορειοαφρικανική κοινότητα.

Ο άνδρας πιθανότατα ζούσε στο Βέλγιο από το 2016 και είχε υποβάλει αίτηση ασύλου το 2019, σύμφωνα με δηλώσεις νωρίτερα του Βέλγου υπουργού Δικαιοσύνης Van Quickenborne.

Abdeslam Lassoued. Recherché par la police pour assassinat terroriste de Bruxelles le 16.10.2023 pic.twitter.com/1fAdCjEOsy

— Jean-Philippe Magnée (@JPhMagnee) October 17, 2023

Η αίτηση ασύλου του Lassoued απορρίφθηκε το 2020, αλλά στη συνέχεια ο ίδιος εξαφανίστηκε από το ραντάρ των βελγικών αρχών. Τον Φεβρουάριο του 2021 διαγράφηκε από το εθνικό μητρώο και για το λόγο αυτό δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστεί για να οργανωθεί ο επαναπατρισμός του, εξήγησαν οι βελγικές αρχές, σύμφωνα με όσα μεταδίδου τα βελγικά μέσα ενημέρωσης. Πηγές λένε ότι ποτέ δεν έμεινε σε ομοσπονδιακό κέντρο υποδοχής και, ως εκ τούτου, η εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα, που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2021, δεν είχε ισχύ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ότι οι αρχές είχαν γνώση πως επρόκειτο για έναν ριζοσπαστικοποιημένο άτομο, ωστόσο η πληροφορία αυτή ποτέ δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα