Μοιρασμένοι σε τρία στρατόπεδα είναι οι δανειστές. Οι εμμονές του Σόιμπλε και η δυσχερής θέση της Ελλάδας

Μοιρασμένοι σε τρία στρατόπεδα είναι οι δανειστές εξαιτίας της ρύθμισης του χρέους και της επιμονής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην ανοίξει τώρα την κουβέντα για την ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Από την μια πλευρά βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η εμμονική του στάση αναφορικά με την υπόθεση του Ελληνικού χρέους. Παρά τις τοποθετήσεις πολλών αξιωματούχων
σχετικά με την ανάγκη να γίνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να καταστεί σαφές στις αγορές ότι το Ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμμένει στη θέση, επαναλαμβάνοντας ότι η οικονομία δεν έχει ανάγκη από τη ρύθμιση του χρέους αλλά από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Υπάρχουν ακόμη εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Απέναντι από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών έχει βρεθεί το ΔΝΤ, το οποίο αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς να ληφθούν επιπλέον μέτρα, ενώ ταυτόχρονα επιμένει ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι πλεονασμάτων και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΕΚΤ. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επανειλημμένος έχει ζητήσει να δοθούν από το Eurogroup περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα διευθέτηση του χρέους. Η άρνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και η αδυναμία της ΕΚΤ υπό αυτές τις συνθήκες να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, βάζουν εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης για την δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές.

Στο τρίτο στρατόπεδο βρίσκεται μόνη της η Κομισιόν. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών αποφεύγουν συστηματικά να πάρουν θέση σχετικά με το θέμα του χρέους, επαναλαμβάνοντας απλά ότι στις 15 Ιουνίου θα πρέπει να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμφωνία όλων των πλευρών.

Η περιχαράκωση όλων των πλευρών, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σχετικά με τις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 15ης Ιουνίου. Για πολλούς το Eurogroup του Ιουνίου θα είναι η καταληκτική ημερομηνία προκειμένου να μην φουντώσουν και πάλι τα σενάρια σχετικά με νέα εμπλοκή στο Ελληνικό ζήτημα. Σε αντίθετη περίπτωση η Ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να μεταφέρει το θέμα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή στο Eurogroup της 10ης Ιουλίου.

Παρόλα αυτά, έμπειρα στελέχη αναφέρουν ότι παρατηρούν τον κ. Σόιμπλε να ανεβάζει ιδιαίτερα τους τόνους απέναντι στο ΔΝΤ, γεγονός που σημαίνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προετοιμάζει το έδαφος προκειμένου είτε να γίνει αποδεκτή η δική του λύση (έστω και με μικρές παραλλαγές) ή να μην υπάρξει καμία λύση.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι τα τελευταία 24ωρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιλαμβανόμενος ότι το Ταμείο δεν θα κάνει αρκετά πίσω, έχει ξεκινήσει να προετοιμάζει το έδαφος για την αποχώρηση του ΔΝΤ από το Ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν ότι ο κ. Σόιμπλε βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με τον Πόλ Τόμσεν προκειμένου να καθυστερήσουν τις διαδικασίες, ώστε να μην ληφθεί καμία απόφαση έως τις Γερμανικές εκλογές.

Πάντως η μόνη κοινή θέση που εκφράζουν όλοι οι Θεσμοί είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πιστή εφαρμογή των μέτρων, αναλαμβάνοντας την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, κοινή στάση φαίνεται να κρατούν και στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Όλοι οι αξιωματούχοι θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την επιστροφή της χώρας στις αγορές, ωστόσο «κουρεύουν» τις κυβερνητικές προσδοκίες για άμεση δοκιμαστική έκδοση, μεταθέτοντας την προσπάθεια για το 2018.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα