Μητσοτάκης: Οι ώρες μεγάλων αποφάσεων για την Ευρώπη έχουν φτάσει
«Οι ώρες των μεγάλων αποφάσεων για την ΕΕ έχουν φτάσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα την άμυνα της Ένωσης και την Ουκρανία.
Νωρίτερα, στο πλαίσιο της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εγκρίθηκε διακήρυξη που πρότεινε και προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει άμεσα ένα σχέδιο αξιοποίησης των ευελιξιών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να καταστούν δυνατές οι σημαντικές
«Στους κρίσιμους καιρούς τους οποίους ζούμε, η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» είπε ο Πρωθυπουργός ωστόσο διευκρίνισε ότι στην όποια προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να εμπλέξουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το νέο σχήμα μιας διατηρήσιμης ειρήνης, η οποία θα στηρίζεται πρώτα και πάνω από όλα στην ισχύ».
«Είναι σημαντικό να μπορούμε να παρέχουμε την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας και σε αυτό το σχήμα εγγυήσεων ασφαλείας θα πρέπει να συμμετέχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και πρέπει διαρκώς να αγωνιζόμαστε ώστε να πείσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αυτό είναι τελικά και προς το δικό τους συμφέρον» τόνισε.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό στο έκτακτο συμβούλιο θα συζητηθούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει η πρόεδρος της Κομισιόν «για το πώς μπορούμε δραστικά να ενισχύσουμε ως ΕΕ την αποτρεπτική μας δυνατότητα».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή μου, διότι όπως είπε η Ελλάδα και ο ίδιος προσωπικά «αγωνιστήκαμε για πολύ καιρό προκειμένου να μπορέσουμε να πείσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι αυτό το οποίο ξεκινάει σήμερα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό».
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε τις προτάσεις για περαιτέρω δημοσιονομική ευελιξία, έτσι ώστε τα κράτη μέλη, τα οποία ήδη δαπανούν άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, να μπορούν να εξακολουθούν να το κάνουν, υπογραμμίζοντας παράλληλα το πάγιο αίτημά του αυτή η δημοσιονομική ευελιξία να αφορά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Να ενθαρρύνει αυτούς οι οποίοι ξοδεύουν λίγα να ξοδέψουν περισσότερα, να επιβραβεύσει αυτούς που ήδη ξοδεύουν περισσότερα και ενδεχομένως να τους επιτρέψει να ξοδέψουν ακόμα πιο πολλά για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα».
Ακόμη ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικά τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την άμυνα, διευκρινίζοντας ότι αυτά θα στηριχθούν από τους αδιάθετους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που όπως επεσήμανε ήταν μια πάγια ελληνική΄θέση και εκτίμησε ότι σήμερα θα εξειδικευτεί .
Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες όπου είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του CDU και εν αναμονή Γερμανό Καγκελάριο Φρίντιχ Μερτζ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν τη Σύνοδο ηγετών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες και το κρίσιμο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, είχε σύντομο τετ α τετ με τον Friedrich Merz, επικεφαλής του CDU και εν αναμονή καγκελάριο της Γερμανίας. Στήριξη από το ΕΛΚ για την Ευρωπαϊκή ΑεράμυναΤο σημαντικό μετά τη συνάντηση με τα στελέχη του ΕΛΚ, στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι ότι συμφώνησαν να στηρίξουν την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Πολωνού ομόλογού του του Ντόναλντ Τουσκ, για την ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας.
The time has come to forge a true European Defence Union.
The EPP is determined to lead this effort and back ambitious initiatives like the proposal by @kmitsotakis and @donaldtusk for a European air defence shield.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση μετά τον θάνατο του Μανώλη Λιδάκη – «Αν το είχε πάρει χαμπάρι έγκαιρα, θα το προλάβαινε» είπε η αδελφή του
- Πέθανε ο αγωνιστής της Αριστεράς, Λευτέρης – Λαοκράτης Χαλβατζής
- Αυτοί είναι οι ημιτελικοί του Final 4 Ανδρών
- Τραγωδία στην Τουρκία: Νεκρός οπαδός της Ρέιντζερς στην Κωνσταντινούπολη - Δείτε βίντεο
- Σεπόλια: Άνδρας αυτοκτόνησε στην ταράτσα του σπιτιού του
- Φάμελλος σε Σκέρτσο: Ισχύει ή όχι δημοσίευμα το οποίο φέρεται να σας εμπλέκει σε διαδικασία αλληλογραφίας με τον Χρ. Τριαντόπουλο
- Στο 1,5 λεπτό η κιλοβατώρα, η επιδότηση Μαρτίου, για το ηλεκτρικό ρεύμα
- Για ποιον λόγο εμφανίστηκε με σταυρό στο μέτωπο ο Μάρκο Ρούμπιο σε συνέντευξη στο Fox News - Δείτε βίντεο
- «Τελευταία προειδοποίηση» Τραμπ στη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους Ισραηλινούς ομήρους
- Europa League: Τραγωδία με νεκρό οπαδό στην Κωνσταντινούπολη πριν το Φενέρμπαχτσε - Ρέιντζερς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Ελ.Βενιζέλος: Προσπάθησαν να περάσουν 17 κιλά κοκαΐνης σε δύο βαλίτσες
- Οι ΗΠΑ δεν θα δίνουν στρατιωτικές πληροφορίες στην Ουκρανία - «Θα δίνουμε εμείς» λέει η Γαλλία
- Αυτή είναι η χειρότερη στάση ύπνου και το μεγάλο πρόβλημα που εγκυμονεί
- Επαναλειτουργεί το Allou! Fun Park:Η ανακοίνωση με σοβαρές αιχμές κατά του Δήμου Νίκαιας - Ρέντη
- Μητσοτάκης: Οι ώρες μεγάλων αποφάσεων για την Ευρώπη έχουν φτάσει
- Τροχαίο στη Συγγρού: Παράσυρση ηλικιωμένης από ΙΧ - Σοβαρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο
- Μία κατηγορία μόνο του – σας παρουσιάζουμε το ολοκαίνουργιο, αμιγώς ηλεκτρικό Volvo ES90
- Γαριδάκι Cheeto σε σχήμα Pokemon πουλήθηκε για 87.840 δολάρια σε δημοπρασία
- Glastonbury 2025: Αυτό είναι το line-up
- Stand Strong &Active: 1 συμπλήρωμα &4 φυσικοί τρόποι που θα σε προστατέψουν από τα κρυολογήματα

- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Μητσοτάκης: Οι ώρες μεγάλων αποφάσεων για την Ευρώπη έχουν φτάσει
- Γαριδάκι Cheeto σε σχήμα Pokemon πουλήθηκε για 87.840 δολάρια σε δημοπρασία
- Αυτή είναι η χειρότερη στάση ύπνου και το μεγάλο πρόβλημα που εγκυμονεί
- Οι ΗΠΑ δεν θα δίνουν στρατιωτικές πληροφορίες στην Ουκρανία - «Θα δίνουμε εμείς» λέει η Γαλλία
- Συναγερμός στο κέντρο της Αθήνας με ύποπτο αντικείμενο στη Βουκουρεστίου
- Ελ.Βενιζέλος: Προσπάθησαν να περάσουν 17 κιλά κοκαΐνης σε δύο βαλίτσες
- Glastonbury 2025: Αυτό είναι το line-up
- Stand Strong &Active: 1 συμπλήρωμα &4 φυσικοί τρόποι που θα σε προστατέψουν από τα κρυολογήματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Στέφανος Τζίμας στη… Βουλή – «Ο ΠΑΟΚ πήρε 30 εκατ. ευρώ, εσείς 45 για τα τρένα»
- Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την ΕΕ
- Η 27η Οκτωβρίου ως τοπική γιορτή στον Δήμο Πωγωνίου
- Κλιματική αλλαγή: Οι πάγοι λιώνουν και η θερμοκρασία αυξάνεται
- Πρόστιμα και κατασχέσεις για παράνομη θήρα και παγίδες
- Τροχαίο στη Συγγρού: Σοβαρά τραυματισμένη μία γυναίκα από παράσυρση
- Το fair play της σεζόν σε αγώνα Κυπέλλου στη Φωκίδα
- Εξαιρετικά συγκρουσιακό χαρακτήρισε το Κρεμλίνο το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν
- Το νέο τραγούδι της Τσάπελ Ρόουν “The Giver” κυκλοφορεί στις 13 Μαρτίου