Μητσοτάκης: Να προστατεύονται οι μειονότητες από «την τυραννία της πλειοψηφίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την ισότητα στον πολιτικό γάμο αλλά και για τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «The Upfront Initiative» που διεξάγεται σήμερα (14 Μαρτίου) στο Ωδείο Αθηνών, συζήτησε με τον ηθοποιό-σκηνοθέτη-σεναριογράφο Γιώργο Καπουτζίδη, για θέματα συμπερίληψης.

Η συζήτηση ξεκίνησε από την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, με τον πρωθυπουργό να εξηγεί ότι «δεν οδηγεί

αυτόματα σε έναν καλύτερο κόσμο, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ αναφέρθηκε και στα γεγονότα της Θεσσαλονίκης, όταν 200 άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους κινήθηκαν απειλητικά εναντίον δύο νέων ανθρώπων που ήταν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Όλοι μας αισθανθήκαμε ένα σοκ, μια οργή για τις εικόνες που είδαμε στη Θεσσαλονίκη, που μας υποχρεώνουν να μην βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο, να μην πούμε “εντάξει ωραία, κάναμε κάποια σημαντικά πράγματα, πάμε να προχωρήσουμε παραπέρα”. Αλλά να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα αυτό έχει βαθιές ρίζες και θα χρειαστεί πολλή δουλειά όχι για να το ξεριζώσουμε, αλλά σε πρώτη φάση για να το κατανοήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι σαφές ότι σήμερα στην κοινωνία υπάρχει μια μεγάλη ένταση. Υπάρχει πολλή οργή, υπάρχει θυμός, υπάρχει βία -ειδικά σε νεότερες ηλικίες- η οποία πολλές φορές, δυστυχώς, εκδηλώνεται απέναντι σε αυτούς τους οποίους θεωρούμε διαφορετικούς.»

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πλατφόρμα κατά του Bullying που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου στο σχολικό περιβάλλον, το πρώτο περιβάλλον που συνήθως άτομα με διαφορετικότητα αντιμετωπίζουν φαινόμενα αποκλεισμού.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Καπουτζίδης συζητούν για θέματα συμπερίληψηςΓια την ισότητα, τη συμπερίληψη και την ορατότητα στην κοινωνία:

«Για εμάς η συμπερίληψη, καταρχάς στον δικό μας χώρο, σημαίνει περισσότερες γυναίκες. Να ξεκινήσουμε με τα απολύτως αυτονόητα: δεν έχουμε αρκετές γυναίκες στην πολιτική. Παρότι έχουμε υποχρεωτική ποσόστωση στα ψηφοδέλτια, τελικά καταλήγουμε, όταν βλέπουμε τη σύνθεση της Βουλής, να μην βλέπουμε τόσες γυναίκες όσες θα περιμέναμε. Και προσπαθώ συνέχεια, και στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και στο δικό μου επιτελείο, να έχω περισσότερες γυναίκες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ενώ σημείωσε ότι παρά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, «έχουμε όμως χαμηλή συμμετοχή γυναικών στην απασχόληση, έχουμε χαμηλή συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση, χαμηλή ενσωμάτωση μεταναστών στην απασχόληση. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μας δημιουργεί, σήμερα που μιλάμε, προβλήματα».

«Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους»

«Δεν μπορεί μια ευνομούμενη δημοκρατία να ανεχθεί την τυραννία της πλειοψηφίας, γι’ αυτό και τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα δεν μπορούν ποτέ να μπαίνουν σε δημοψηφισματικές λογικές. Και γι’ αυτό και πρέπει να νομοθετούμε, για να προστατεύσουμε και τον έναν ή την μια, εάν αυτό χρειάζεται να γίνει. Και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους.

Για τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία και τα θέματα ψυχικής υγείας:

«Ειδικά για τα άτομα με αναπηρία έχουμε κάνει πολλά πράγματα. Και μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα από την πρώτη τετραετία, ακριβώς επειδή αντιληφθήκαμε ότι οι πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία είναι οριζόντιες πολιτικές και αν δεν υπάρχει ένας κεντρικός συντονισμός από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν μπορούμε να τις υλοποιήσουμε. Έχουμε φέρει, λοιπόν, πολλά Υπουργεία μαζί», ανέφερε στη συνέχεια προαναγγέλλοντας παράλληλα επικαιροποίηση της στρατηγικής της κυβέρνησης για άτομα με αναπηρία, η οποία θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και ένα σημαντικό της κομμάτι θα είναι η δυνατότητα πιο ενεργούς συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ένα μεγάλο ταμπού και μία μεγάλη διάκριση αφορά τα ζητήματα της ψυχικής υγείας.

«Εγώ πραγματικά βγάζω το καπέλο μου όταν ο αρχηγός της Εθνικής Ποδοσφαίρου, ο Τάσος Μπακασέτας βγαίνει και λέει ανοιχτά: “εγώ πάλεψα με κατάθλιψη και το γεγονός ότι μπορεί να ήμουν σταρ και ποδοσφαιριστής, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε μία σκοτεινή πλευρά πίσω από αυτό, την πάλεψα, μιλώ ανοιχτά” και βοηθά και άλλους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε περισσότερα τέτοια παραδείγματα, διότι υπάρχει η διάκριση και το στίγμα και στο θέμα της ψυχικής υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης σε ζητήματα συμπερίληψης

Στο πλαίσιο της συζήτησης με τον Γιώργο Καπουτζίδη, ο πρωθυπουργός εξήγησε επίσης τις πολιτικές συμπερίληψης που ήδη έχουν εφαρμοστεί, όπως ο προσωπικός βοηθός, το panic button, την πρόσφατη συμπερίληψη συνταξιούχων στην αγορά εργασίας αλλά και στα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που είναι όλα προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ζωγράφου: Εμπρηστική επίθεση σε ιδιωτικό σχολείο - Βγήκαν από την Πανεπιστημιούπολη (Βίντεο)Στουρνάρας στο Bloomberg: Το 2025 επιστροφή των επιτοκίων στο 2% και αυξήσεις μισθώνΗ Google "κόβει" ερωτήσεις περί εκλογών που υποβάλλονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, Gemini
Keywords
Τυχαία Θέματα