Μητσοτάκης για εκλογές: Η αυτοδυναμία αποτελεί μονόδρομο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, αναφέρθηκε σε μία σειρά από θέματα επικαιρότητας, όπως το ναυάγιο της Πύλου αλλά και τον χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης, εφόσον βέβαια κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

«Δεν είναι τόσο σημαντικό το ιδεολογικό πρόσημο. Έχουμε δείξει ότι έχουμε τη δυνατότητα να εντάσσουμε στη ΝΔ
ικανά στελέχη και από άλλους χώρους»

Μιλώντας για την εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει σε 8 ημέρες και απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα τρίτων εκλογών αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα χρειαστούν άλλες κάλπες. Παράλληλα άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις του περί μη συνεργασίας, κατηγορώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη για ανεύθυνη στάση. «Από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα για πιθανή συμπόρευση, η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με άλλα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για τον χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης και την πιθανότητα περαιτέρω αξιοποίηση πολιτικών που δεν προέρχονται από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε την ανάγκη να τρέξουν πιο γρήγορα για την υλοποίηση μεγάλων αλλαγών. «Θα αναζητήσω τον καλύτερο ή την καλύτερη», τόνισε για την επιλογή προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, εξηγώντας ότι σημασία έχει να μπορούν να υπηρετήσουν τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για την υλοποίηση του προγράμματος και ότι «δεν είναι τόσο σημαντικό το ιδεολογικό πρόσημο. Έχουμε δείξει ότι έχουμε τη δυνατότητα να εντάσσουμε στη Νέα Δημοκρατία ικανά στελέχη και από άλλους χώρους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, προανήγγειλε το rotation, τις μετακινήσεις δηλαδή πρωτοκλασάτων υπουργών σε άλλα υπουργεία, την είσοδο νέων ”παιχτών” αλλά και την συμμετοχή περισσότερων γυναικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

«Άθλια υποκείμενα οι διακινητές… Όψιμος ανθρωπισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Η συνέντευξη ξεκίνησε με ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τραγωδία με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου και για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. «Σχετικά με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να πω πολλά πράγματα. Στοχοποιεί το Λιμενικό και δεν βρήκε να πει τίποτα για τα άθλια υποκείμενα τους διακινητές. Τώρα για το θέμα του ανθρωπισμού, δεν είδα να υπήρχε πολύς ανθρωπισμός στο κολαστήριο της Μόριας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στιγμιότυπο από τη διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη«Υπήρξε ενημέρωση προς τον κ. Τσίπρα για τον ρόλο του τουρκικού Προξενείου»

Σε ερώτηση για το θέμα της εμπλοκής του τουρκικού Προξενείου στις τελευταίες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες και πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες. Το τουρκικό Προξενείο ήθελε μία μειονότητα που αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική, κάτι που αντιβαίνει στην Συνθήκη της Λωζάνης», ενώ σχετικά με το ρόλο του Προξενείου και την στήριξη που παρείχε προς δύο υποψήφιους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι «το θέμα το ανέδειξαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη». Παράλληλα διευκρίνισε ότι μετά από εμπιστευτική έκθεση που έλαβε από την ΕΥΠ «ενημέρωσα τον κ. Τσίπρα για την έκταση της παρέμβασης του Προξενείου» και τόνισε τον κίνδυνο να υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που να μιλούν για τουρκική μειονότητα. «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας θέματα και θα το θέσω αυτό στον κ. Ερντογάν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσο για το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους, στην Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι θα προσέλθει στο διάλογο με καλή διάθεση και ότι είναι ευκαιρία να διαπιστώσει αν το καλό κλίμα μπορεί να συνεχιστεί. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχει μόνο μία βασική γεωπολιτική διαφορά με την Τουρκία, αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. «Και να μην μπορέσουμε να την επιλύσουμε, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να μειώσουμε την ένταση», ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης ξεκαθάρισε ότι δεν θα συζητήσει με την τουρκική πλευρά θέματα που σχετίζονται με την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και τόνισε ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να επανέλθει στις θέσεις που είχε και να αφήσει τη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας». Τέλος, για το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων ανέφερε ότι η Ελλάδα θα τα συνεχίσει και ότι η Τουρκία δεν μπορεί να υπαγορεύσει στην ελληνική πλευρά τι αγορές θα κάνει.

Για τη μεταναστευτική πολιτική και την Ε.Ε.

Σχετικά με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει μια αρχική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι ικανοποιεί πάγιες ελληνικές θέσεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν σημεία που πρέπει να βελτιωθούν. Όσο για τη δυνατότητα που δίνει το μεταναστευτικό για εργατικά χέρια, δήλωσε ότι «μπορούμε με τους δικούς μας όρους να δίνουμε την ευκαιρία σε μετανάστες να έρχονται νόμιμα με ασφάλεια» ενώ έκανε λόγο και για ανθρωπιστικές βίζες που θα εκδίδει η Ευρώπη σε όσους έρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέλυσε τις θέσεις του στη διακαναλική συνέντευξη

Το νέο ΕΣΥ και οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για κρυφή ατζέντα της ΝΔ στο χώρο της Υγείας

Σχετικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για κρυφή ατζέντα της ΝΔ, ειδικά στο χώρο του ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουν δίκιο οι πολίτες να ζητούν παρεμβάσεις στο χώρο της Υγείας και δεσμεύθηκε ότι θα ασχοληθεί και προσωπικά για το νέο ΕΣΥ. «Έχουμε δώσει μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα μας για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», σημείωσε ενώ ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν προσλήψεις για την ενίσχυση του χώρου της Υγείας. Απαντώντας στις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι αν το ΕΣΥ πρέπει να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να παρέχει καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες, τότε θα το κάνει και έδωσε ως παράδειγμα τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση στα θέματα πρόληψης. Ξεκαθάρισε επίσης ότι θα μισθώσει υπηρεσίες για διακομιδή ασθενών μέσω ελικοπτέρων, υπενθυμίζοντας ότι κάθε χρόνο μισθώνονται ελικόπτερα για τη δασοπυρόσβεση χωρίς να τεθεί θέμα ιδιωτικοποίησης της δασοπυρόσβεσης και κάλεσε την αντιπολίτευση να αφήσει την ”μαύρη” προπαγάνδα. Επίσης αναφέρθηκε στη δυνατότητα συνεργασιών με το ΕΚΑΒ και άλλων κρατικών υπηρεσιών, όπως της πυροσβεστικής και του στρατού. «Πρέπει να έχουμε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο διακομιδών», ξεκαθάρισε.

«Στόχος να περιοριστεί η φοροδιαφυγή»

Περνώντας στα θέματα οικονομίας και ειδικά στο θέμα της φοροδιαφυγής που έθιξε και ο Γιάννης Στουρνάρας σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι το ζήτημα της φοροδιαφυγής δεν έχει συζητηθεί αρκετά και ότι ο περιορισμός της δίνει τη δυνατότητα στην στήριξη δαπανών που παρατηρείται υστέρηση αυτή την στιγμή. Μίλησε για μείωση της φοροδιαφυγής, αναφέροντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο» αλλά παραδέχθηκε ότι αυτό δεν φτάνει και πρόσθεσε ότι υπάρχουν μέτρα στο πρόγραμμα της ΝΔ για τη βελτίωση της κατάστασης που θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μειώσεις φόρων. «Για εμάς ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μπορεί να είναι ένας κρυφός άσος», συνδέοντας το θέμα με πιθανή μείωση του ΦΠΑ αλλά εξηγώντας ότι η οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει από το δεύτερο μισό της νέας τετραετίας.

Τονίζοντας ότι η αύξηση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αποτελεί βασική προτεραιότητα του σχεδίου της ΝΔ. Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τις αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά εστίασε στις επενδύσεις και στη μείωση της ανεργίας που επηρεάζουν το ύψος των αμοιβών και μίλησε για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και που είχαν ως αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τις διαδοχικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. «Είμαστε στην αφετηρία ενός ενάρετου κύκλου για την ελληνική οικονομία», σημείωσε ενώ τόνισε ότι οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πλέον ότι πρέπει να πληρώνουν καλύτερα τους εργαζόμενους τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης ανακοίνωσε ότι ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η νέα κυβέρνηση θα είναι για την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, μίλησε για τα κομματίδια που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ κάνοντας λόγο για «καπηλεία» του θρησκευτικού συναισθήματος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση είπε ότι αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει το 2025 και δήλωσε ανοιχτός σε διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα για ευρύτερες συναινέσεις.

Λίγο πριν από την έναρξη της διακαναλικήςΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Εκλογές 25ης Ιουνίου: Εκλογικό σώμα, εκλογικά τμήματα, ψηφοδέλτια με λίστα και απόδημοιΗμερολόγιο εκλογών 2023 Μέρος Β΄ - Μου έκαναν εντύπωσηΗ κατανομή των εδρών στις περιφέρειες με βάση το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων
Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, μητσοτακης, νεα δημοκρατια, γιάννης στουρνάρας, ιουνίου, νέα, ΠΑΣΟΚ, συμμετοχή, όψιμος, συριζα, τσιπρας, ευπ, νατο, ελλαδα, εκαβ, στουρναρας, ΦΠΑ, ευδαπ, ευαθ, ψηφοδελτια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αυξηση φπα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, θεμα εκθεσης 2012, γιάννης στουρνάρας, κομματα, βουλευτες, εκλογικα τμηματα, όψιμος, το θεμα, δημοκρατια, δωρεαν, εκαβ, ευδαπ, ευπ, θεμα, πλαισιο, προγραμμα, υψος, αυξηση, αισιοδοξια, ατζεντα, γινει, δευτερο, δυνατοτητα, δημοσιο, δωσει, ευαθ, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ενημερωση, επενδυσεις, ερχονται, ευρωπη, ζωνες, ιδια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κλιμα, λιμενικο, λογο, μειωση, νατο, νικο, προσληψεις, πορτα, ρητορικη, ρολο, συζητηση, σειρα, συμμετοχή, σωμα, σχεδιο, τουρκια, τρια, υλοποιηση, φτανει, αγορες, δικαιωμα, δικαιωματα, δικιο, ιουνίου, κυριακου, θελω να, θεματα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης,mitsotakis