Μητσοτάκης: Δεν έχω μπει ποτέ σε πλειοδοσία παροχών

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη περιοδεία του προέδρου της ΝΔ στην Κρήτη

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας που έκανε στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον συνόδευσε ο Μάκης Προβατάς από την Athens Voice όπου εκτός από την καταγραφή της δραστηριότητας του προέδρου της ΝΔ,

είχε μαζί του και μία μεγάλη συζήτηση για μία σειρά από θέματα.

Νέα γενιά και πολιτική

«Ένα από τα βασικά αιτήματα τα οποία εισπράττουμε κυρίως από μία γενιά η οποία φαινόταν, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, να έχει πάρει διαζύγιο από τα κόμματα εξουσίας, είναι ακριβώς αυτό: το άγχος ότι θα ζήσουμε χειρότερα από τη γενιά των πατεράδων μας και των μανάδων μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη νέα γενιά. Ειδικά η οικονομική κρίση «είχε τη δύναμη να διαλύσει τελείως την κοινωνία, να μας αποξενώσει από τον φυσικό μας χώρο που είναι η Ευρώπη, και να μας οδηγήσει να γίνουμε τριτοκοσμική χώρα. Περάσαμε ξυστά, θα έλεγα, από αυτήν την πιθανότητα. Όμως τώρα η κοινωνία δείχνει σημάδια ωρίμανσης. Μου λένε να μη χρησιμοποιώ τον όρο ωρίμανση αλλά νομίζω ότι είναι σωστός, όμως ας πω σημάδια προόδου, με την έννοια ότι αντιλαμβάνεται κάτι βασικό. Διότι τι είναι η ψήφος; Ουσιαστικά ένα πληρεξούσιο που δίνεις μία φορά κάθε 4 χρόνια σε κάποιον ο οποίος αναλαμβάνει απέναντί σου κάποιες δεσμεύσεις.»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «υπάρχει ένα γενικό αίτημα για συνολική πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας, και άρα μια αξιολόγηση της ψήφου με άλλα κριτήρια.»

Ερωτηθείς για την στάση των νέων απέναντι στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για εύκολη εισαγωγή στα ΑΕΙ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «κάποιοι είδαν τους νέους ως καύσιμη ύλη για ένα αφήγημα λαϊκισμού, το οποίο τελικά δεν τους ακουμπούσε καθόλου.»

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε «οι μεγάλες αλλαγές γίνονται όταν συγχρονίζεται η ηγεσία με τις ανάγκες της δημιουργικής πλειοψηφίας η οποία πραγματικά μπορεί να κινήσει τη χώρα μπροστά. Ως βουλευτής δεν έλεγα πολύ διαφορετικά πράγματα αλλά αισθανόμουν ότι ήμουν εκτός κλίματος. Μιλούσα σε μία κοινωνία η οποία με άκουγε με μεγάλη καχυποψία, όμως κάτι έγινε στις εσωκομματικές εκλογές, κατάφερα και κινητοποίησα αρκετό κόσμο ώστε να κερδίσω. Μετά ήξερα πολύ καλά τι ήθελα να κάνω, είχα σχέδιο στο μυαλό μου. Ήμουν απολύτως αποφασισμένος.»

Στιγμές χαλάρωσης και διαβάσματος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της πτήσης έως την ΚρήτηTikTok και πολιτική

Στην συζήτηση τέθηκε και το θέμα της χρήσης του TikTok, με τον Κυριάκο Μητσοτάκης να σημειώνει ότι «μπορεί να δείξει τη χαλαρότητα του προσώπου μου, την αμεσότητα, και το ότι κάνουμε μία πολύ σοβαρή δουλειά, την κάνουμε επαγγελματικά, αλλά δεν χρειάζεται να παίρνουμε τον εαυτό μας τόσο στα σοβαρά ώστε να θεωρούμε ότι είμαστε το δώρο του Θεού στον κόσμο. Από την άλλη, μπορείς να περνάς πολύ σοβαρά μηνύματα με έναν εύπεπτο τρόπο, σε ένα ακροατήριο το οποίο είναι εξοικειωμένο πια με ένα πολύ συγκεκριμένο μέσο, και δεν θα ακούσει ή δεν θα μπορεί να σχηματίσει πολιτική άποψη για σένα από τα παραδοσιακά μέσα.»

«Απορρόφησα όλους τους κραδασμούς γιατί ήμουν προσγειωμένος»

Όσο για το πως βλέπει τον εαυτό του μέσα στην πολιτική, διευκρίνισε ότι «πρέπει να είμαι και διαχειριστής αλλά και να μπορώ να βλέπω πιο μπροστά από τους άλλους, να παίρνω αποφάσεις με δεδομένα τα οποία ενδεχομένως αξιολογούν διαφορετικά. Το έκανα κατά τη διάρκεια της τετραετίας πηγαίνοντας κόντρα σε όλο το επιτελείο μου, παίρνοντας αποφάσεις που είχαν να κάνουν και με το δικό μου πολιτικό μέλλον.»

Όπως αποκάλυψε «δέχτηκα ασφυκτικές πιέσεις τον Σεπτέμβριο με τις υποκλοπές να πάω σε εκλογές. Τους έλεγα «είστε τρελοί για δέσιμο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Πιστεύω στην ατζέντα μου, θέλω να ολοκληρώσω τη θητεία μου, μπορεί να είναι δύσκολα τα πράγματα τώρα, αλλά τελικά η οικονομία θα πάει καλύτερα, και θα πάω και θα παρουσιάσω όλο μου το έργο, και θα συγκρίνω δύο τετραετίες». Για εμένα ήταν πολύ καθαρό.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε επίσης και για πιθανή μελλοντική αμφισβήτηση από τον κόσμο, αλλά και για την ανάγκη αποφυγής του «καλαμιού», τονίζοντας ότι «σταυρώνεται αυτός ο οποίος έχει ανέβει ψηλά. Και το πρότυπο του χαρισματικού ηγέτη προσφέρεται για σταύρωση πριν την αποκαθήλωση. Εκτός αν καταφέρεις και είσαι προσγειωμένος. Γιατί απορρόφησα όλους αυτούς τους κραδασμούς και τις κρίσεις; Γιατί πιστεύω ότι ήμουν πιο προσγειωμένος. Η έγνοια της αποφυγής του «καλαμιού» είναι πολύ έντονη, την έχω στο σπίτι από τη Μαρέβα και τα παιδιά. Στο σπίτι όλοι έχουμε την αίσθηση ότι πρέπει να υπάρχει διαρκώς ένας τρελός του χωριού ο οποίος θα σου λέει την αλήθεια για να μην παίρνεις και τον εαυτό σου πολύ στα σοβαρά.»

Δεν μπορεί να υπάρξει περιοδεία χωρίς αίτημα για μία σέλφιΗ σημασία της ενσυναίσθησης

Μιλώντας για την επαφή του με τον κόσμο, την πραγματική ενσυναίσθηση και το να μπαίνει κάποιος στη θέση οποιουδήποτε αδύναμου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«Για μένα είναι δευτερόλεπτα ανάμεσα σε 500 χειραψίες, αλλά για τον άνθρωπο που θα σε χαιρετήσει είναι μία μοναδική στιγμή, και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσεις, να είσαι εκεί, μη σκέφτεσαι τον επόμενο που θα συναντήσεις. Όταν μιλάς σε χίλιους ανθρώπους, αν μπορούν όλοι να καταλάβουν ότι μιλάς στον καθένα ξεχωριστά, αυτό είναι τεράστια επιτυχία. Γιατί εκείνη τη στιγμή όντως μιλάς σε όλους και στον καθένα χωριστά. Εκεί θέλει μεγάλη πειθαρχία. Με την εμπειρία γίνεται πιο εύκολο, αλλά μου πήρε πολύ καιρό».

«Η έξοδος από τη φτώχεια είναι η γνώση»

Με αφορμή ερώτηση που δέχθηκε για τους διαδραστικούς πίνακες που θα παραδοθούν σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «πιστεύω πολύ στην κοινωνική κινητικότητα, γι’ αυτό, παρά τις αδυναμίες, είμαι μεγάλος υπέρμαχος της εισαγωγής των νέων στα πανεπιστήμια. Ήταν τόσο χυδαίο αυτό που έκανε ο Τσίπρας όταν έταξε στα παιδιά ότι θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις. Διότι, ό,τι και να λέμε, το σύστημα εισαγωγής επιβραβεύει τη δουλειά, και κάποιος ξέρει ότι, άμα δουλέψει, ασχέτως από πού έρχεται, θα ανταμειφθεί. Γι’ αυτό βλέπουμε τόσους πρωτεύσαντες να είναι από την περιφέρεια. Άρα η δυνατότητα να κάνεις κάτι καλύτερο από αυτό που έκαναν οι γονείς σου, περνάει μέσα από τη δημόσια Παιδεία. Πιστεύω ότι πρέπει να προφυλάξουμε τις Πανελλαδικές ως κόρη οφθαλμού και όπως αλλάζει η μόρφωση θα δίνουμε λιγότερη έμφαση στην αποστήθιση, περισσότερο στην κριτική σκέψη.»

Παραμένοντας στο κομμάτι της Παιδείας εξήγησε ότι «τελικά η έξοδος από τη φτώχεια είναι η γνώση. Το δημόσιο σχολείο είναι το πρώτο βήμα, το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι το δεύτερο. Κι αν δεν μεσολαβούσε αυτό το πρόβλημα των φροντιστηρίων, θα ήμασταν ακόμα καλύτερα. Αλλά στον πυρήνα του είναι ένα σύστημα το οποίο ως αναβατήρας κοινωνικής κινητικότητας έχει δουλέψει, είναι ένας τρόπος να βγεις από την παγίδα της φτώχειας.»

«Κινδυνεύουμε από το να μην αντιλαμβανόμαστε εμείς οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ένα θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια ενώ ήδη προκαλεί έντονες συζητήσεις. «Κινδυνεύουμε από το να μην αντιλαμβανόμαστε εμείς οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτά τα μοντέλα τα οποία χτίζουν είναι τόσο περίπλοκα που αμφιβάλλω αν και οι ίδιοι που τα φτιάχνουν τα κατανοούν», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ πρόσθεσε:

«Είναι κάτι το οποίο μας ξεπερνά, και βάζει σε μία νέα διάσταση τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Δεν ξέρω πώς ένας εγκέφαλος ο οποίος ήταν προσαρμοσμένος σε συγκεκριμένα ερεθίσματα θα αντιδράσει όταν η μισή μας ζωή είναι ψηφιακή. Όλα αυτά έρχονται πολύ γρήγορα για να απορροφηθούν και γι’ αυτό νομίζω ότι έχουμε και όλα αυτά τα ζητήματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων. Τεράστιες οι προκλήσεις πια, που είναι η άλλη όψη της τεχνολογικής προόδου. Δεν είμαι τεχνοφοβικός και αγκαλιάζω τις τεράστιες δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία, εδώ όμως μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε μία τομή.»

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκυψε τον προβληματισμό του για το θέμα και τόνισε ότι θέλει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο μελετώντας τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

«Στην Ευρώπη είμαστε μπροστά. Ξεκινήσαμε με ζητήματα προστασίας δεδομένων, αλλά αυτό ήταν μάχη του χθες, η μάχη του αύριο θα είναι ο τρόπος με τον οποίο βάζουμε πλαίσιο στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και η ρύθμιση του χώρου της τεχνητής νοημοσύνης. Μπορεί ήδη να αργούμε να το κάνουμε και ίσως βρεθούμε να το πληρώσουμε», επεσήμανε ενώ σχετικά με την συμβουλή που θα έδινε στα νέα παιδιά για την σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη, τόνισε:

«Πρώτον θα έλεγα ότι δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι πέραν του ψηφιακού κόσμου υπάρχει και ο πραγματικός κόσμος», εξηγώντας ότι «γνωρίζουμε πια από την Επιστήμη τι είναι αυτό το οποίο μας κάνει ευτυχισμένους. Και δεν είναι μόνο τα λεφτά ή η δόξα, είναι η ποιότητα των σχέσεών μας, είναι η επαφή με τη φύση, είναι πράγματα τα οποία είναι τσάμπα. Θα τους έλεγα να μην ξεχνάνε ότι η πραγματικότητα και η ευτυχία δεν είναι κάποια παραπάνω likes».

Τι σημαίνει αποτυχία στην πολιτική

«Υπάρχουν τριών ειδών αποτυχίες. Η πρώτη είναι να μην εκλεγείς. Η εκλογή είναι μία αναμέτρηση συγκριτική, υπάρχουν νικητές και χαμένοι, είτε μιλάμε για τον κυβερνήτη είτε για βουλευτή. Ακόμα μεγαλύτερη αποτυχία είναι να προδώσεις την εμπιστοσύνη των πολιτών. Όμως η μεγαλύτερη αποτυχία είναι να μην προσπαθήσεις καν. Αυτή είναι η χειρότερη προδοσία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, σε ερώτηση για το τι είναι αποτυχία στην πολιτική.

Ερωτηθείς για το ποιο πράγμα δεν θα πει ποτέ στην πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απόλυτος:

«Δεν έχω μπει ποτέ σε πλειοδοσία παροχών. Να δώσω ένα παράδειγμα, από την πρώτη στιγμή είπα δεν μειώνω το ΦΠΑ. Δεν το κάνω επειδή είναι λάθος, το εξηγώ γιατί είναι λάθος, δεν θα μουλαρώσω απλά.»

Αναφερόμενος στο θέμα πολιτική και ηθική, χαρακτήρισε φοβερή την ικανότητα κάποιων πολιτικών να κάνουν πιρουέτες ηθικής ενώ αποκάλυψε ότι «σημερινά προβεβλημένα στελέχη άλλων κομμάτων που πρωταγωνιστούν στις επιθέσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας, πριν από ενάμιση χρόνο μας χτυπούσαν την πόρτα και ήθελαν να συνταχθούν μαζί μας. Πώς θα τον δω εγώ αυτόν την επόμενη μέρα; Συγγνώμη, δεν έχω καμία εκτίμηση για σένα, δεν πά’ να έχεις τα καλύτερα πτυχία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μάκη Προβατά, ο οποίος υπογράφει το άρθρο στην Athens VoiceΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Το Δίκαιο της Θάλασσας και οι χειρισμοί του Λιμενικού στην Πύλο: Ο Αγγελος Συρίγος στη HuffPostΝέα παρέμβαση Ντογιάκου: Να τηρηθεί απόλυτη μυστικότητα στις έρευνες για το ναυάγιο ανοιχτά της ΠύλουΚως: Θρίλερ με την εξαφάνιση 27χρονης, συνελήφθη 32χρονος από το Μπαγκλαντές
Keywords
μητσοτακης, athens voice, νεα δημοκρατια, κρητη, athens, voice, νέα, εκλογες, συριζα, αει, συγκεκριμένο, τσιπρας, πανελλαδικες 2012, likes, σημαίνει, ΦΠΑ, συλληψεις, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2013, αμα, αξιολογηση, κοινωνια, κομματα, οικονομικη κριση, το θεμα, βημα, γνωση, δουλεια, εξοδος, ηγεσια, ηθικη, θεμα, θητεια, θριλερ, κοντρα, οικονομια, οψη, πλαισιο, υλη, φτωχεια, athens voice, αγχος, αει, αρθρο, απλα, ατζεντα, αφορμη, γινεται, γινονται, γονεις, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δειχνει, δοξα, δωρο, εγινε, ευκολο, ευτυχια, υπαρχει, εκτιμηση, εννοια, εξετασεις, επιτυχια, ερευνες, ερχεται, ερχονται, ευρωπη, τεχνολογια, ζωη, ιδιο, καχυποψια, λαθος, λεφτα, μηνυματα, μοντελα, μπορεις, μυαλο, νεα γενια, νοημοσυνη, ουσιαστικα, παιδια, πειθαρχια, πινακες, ποιοτητα, πληρεξουσιο, προβατα, πορτα, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, σημαδια, σκεφτεσαι, σπιτι, σχεδιο, σχολειο, τι ειναι, τομη, φυση, φυσικο, φορα, χειροτερα, χυδαιο, ψηφιακη, athens, δημοτικα, εγκεφαλος, εμφαση, για σενα, χωρα, κομματι, μια φορα, μπροστα, σημαίνει, σωστος, τρελος, θελω να, θεματα, υγειας, voice
Τυχαία Θέματα