Μητσοτάκης: Αν τραμπουκίζεις θα πρέπει να αποβάλλεσαι από το δημόσιο πανεπιστήμιο

Μία από τις συνέπειες που θα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές που ασκούν βία εντός Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, θα είναι και η διαγραφή τους, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Δεν γίνεται να μην υπάρχουν αυτοματοποιημένες πειθαρχικές συνέπειες για εκείνους τους φοιτητές οι οποίοι έχουν μπλέξει την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία. Είναι άλλο να εκφράζεσαι ελεύθερα στα πλαίσια ενός ιδρύματος το οποίο ενθαρρύνει την ελευθερία της έκφρασης, άλλο να θεωρείς ότι μπορείς να μπαίνεις, να τραμπουκίζεις, να σπας άλλους στο ξύλο, γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλεις να επιβάλεις την άποψή σου.

Αν

ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να αποβάλλεσαι από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία τα οποία ο νόμος μας δίνει στη διάθεσή μας», δήλωσε το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα, τονίζοντας έτσι την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει δραστικά μέτρα για την εξάλειψη της βίας εντός Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους Έλενα Καραγιάννη και Βασίλη Αδαμόπουλο και μετά το νέο κρούσμα βίας στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, ανέφερε για το σοβαρό αυτό θέμα:

«Είναι απολύτως επιβεβλημένο πια -και το επιβεβαιώσαμε σε μία σύσκεψη την οποία κάναμε το περασμένο Σάββατο- τα πανεπιστήμια, ειδικά εκείνα τα επίφοβα, γιατί, όπως είπατε, το θέμα αυτό δεν αφορά όλα τα πανεπιστήμια, αφορά κάποια και ειδικά κάποιες σχολές, να εκπονήσουν άμεσα τα σχέδια ασφάλειας τα οποία εκκρεμούν.

Και δεν πρέπει να είναι απλά ασκήσεις επί χάρτου, αλλά πρέπει να είναι εφαρμόσιμα και να γνωρίζουν ότι αν δεν το κάνουν θα υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις. Και, θα έλεγα, το πλαίσιο των κυρώσεων για όλους, σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται ο νόμος, θα πρέπει να ισχύει και να ισχύει καθολικά» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «ο καθένας, όμως, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες».

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με τις πρυτανικές αρχές και την προτεραιοποίηση κάποιων εμβληματικών σχολών «όπου πολύ σύντομα πια θα πρέπει να δούμε άμεσα αποτελέσματα και μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή την οποία ενίοτε… Επαναλαμβάνω -παλιά ήταν ο κανόνας αυτά τα φαινόμενα- είναι οι εξαιρέσεις. Ούτε και η εξαίρεση, όμως, μπορεί να είναι αποδεκτή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε επίσης για μία σειρά θεμάτων επικαιρότητας

Για Kids Wallet

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα επικαιρότητας, μεταξύ αυτών και για το Kids Wallet, ένα εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του εθισμού των νέων από το διαδίκτυο.

«Το Kids Wallet είναι πάρα πολύ σημαντικό και θέλω να ενθαρρύνω όλους τους γονείς οι οποίοι μας ακούνε σήμερα, να το αναζητήσουν στα app stores, και τα iOS, της Apple δηλαδή, και τα Android. Και θα βρουν μία εφαρμογή την οποία θα μπορούν να την κατεβάσουν στο κινητό του παιδιού τους και να βάλουν εκείνοι, οι γονείς δηλαδή, σε συνεννόηση με το παιδί, τα όρια τα οποία οι ίδιοι κρίνουν ότι πρέπει να μπουν ως προς τη χρήση του κινητού και κυρίως των εφαρμογών που σχετίζονται με τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά στη χρήση του παιδιού.

Αν, παραδείγματος χάρη, ένας γονιός θέλει να απαγορεύσει μία εφαρμογή ή θέλει να βάλει συγκεκριμένο χρόνο τον οποίον κρίνει ότι το παιδί του πρέπει να είναι σε αυτή την εφαρμογή, μέσα από τη εφαρμογή Kids Wallet μπορεί να το κάνει».

Παράλληλα ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία στην ανάπτυξη τέτοιων εργαλείων, τα οποία έχουν ήδη προκαλέσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενδεχομένως κάποια στιγμή να εφαρμοστούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για τη στροφή της κυβέρνησης σε θέματα καθημερινότητας

«Δεν νομίζω ότι κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο κάνουμε εδώ και σχεδόν έξι χρόνια.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα, αυτά τα οποία μπορεί σε κάποιους να φαίνονται μικρά, για κάποιους συμπολίτες μας μπορεί να είναι τεράστια. Καλή ώρα, το γεγονός ότι δίνουμε ένα επίδομα σε κωφούς συμπολίτες μας, οι οποίοι, προσέξτε, έπαιρναν το επίδομα από τα 0 στα 18, κοβόταν στα 18 και το έπαιρναν ξανά στα 65 -δείτε τώρα τον παραλογισμό του ελληνικού κράτους- και αυτό ερχόμαστε και το διορθώνουμε.

Αφορά κάποιους χιλιάδες συμπολίτες μας, γι’ αυτούς είναι πάρα πολύ σημαντικό, όμως, και είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι στεκόμαστε και προσπαθούμε να λύνουμε τα διακριτά προβλήματα, διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, δίνοντας μια ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με αναπηρία, όπου η αλήθεια είναι ότι είχαμε μείνει πολύ πίσω ως προς πολιτικές οι οποίες να είναι πραγματικά συμπεριληπτικές».

Για πορεία της οικονομίας

«Ευτυχώς η οικονομία πηγαίνει καλά, τα δημόσια οικονομικά πηγαίνουν καλά. Το 2024 έκλεισε με αποτελέσματα καλύτερα από αυτά τα οποία προσδοκούσαμε, γι’ αυτό και είχαμε και τη δυνατότητα να εξαγγείλουμε και να υλοποιήσουμε μέτρα, μόνιμα μέτρα, τα οποία αφορούν όμως το 2025.

Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε όλες τις πολιτικές μας, είτε μιλάμε για πολιτικές δαπανών και δημοσίων επενδύσεων είτε μιλάμε για πολιτικές μείωσης φόρων, στήριξης της ελληνικής οικογένειας, και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά, «μέχρι το τέλος της θητείας μας, ώστε να θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού εν τω συνόλω το κοινωνικό μας έργο».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Κρήτη για την υπογραφή της μεγάλης σύμβασης που αφορά τον Βόρειο Οδικό Άξονα και κάποια πολύ σημαντικά έργα τα οποία αφορούν στην άρδευση του ανατολικού τμήματος της Κρήτης.

Για τον τεχνολογικό μετασχηματισμό της ΕΡΤ και τον αυτόματο υποτιτλισμό με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

«Εγώ χαίρομαι γιατί η ΕΡΤ βρίσκεται στην πρωτοπορία του τεχνολογικού μετασχηματισμού των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Και σήμερα πράγματι βρέθηκα εδώ για να μπορέσουμε να δούμε live για πρώτη φορά μια σημαντική καινοτομία, η οποία δεν είναι άλλη από τον αυτόματο υποτιτλισμό με χρήση τεχνητής νοημοσύνης των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ των 12:00, των 18:00 και των 21:00.

Ήταν ένα αίτημα το οποίο μας είχε θέσει μετ’ επιτάσεως η Ομοσπονδία των Κωφών συμπολιτών μας και στα πλαίσια των πολιτικών συμπερίληψης για τα άτομα με αναπηρία ήρθαμε αμέσως σε επαφή με την ΕΡΤ, και πρέπει να πω ότι σε χρόνο ρεκόρ η δημόσια τηλεόραση ανταποκρίθηκε.

Από σήμερα το εργαλείο αυτό είναι διαθέσιμο για όλους τους συμπολίτες μας, όχι μόνο αυτούς οι οποίοι μπορεί να έχουν προβλήματα ακοής, είναι για όποιον μπορεί να θέλει να παρακολουθεί το δελτίο χωρίς να έχει ανοιχτό τον ήχο και να μπορεί να βλέπει από κάτω σε πραγματικό χρόνο υποτιτλισμένο το ίδιο το δελτίο, αυτά τα οποία λέει ο παρουσιαστής ή η παρουσιάστρια.

Και χαίρομαι γιατί πράγματι η ΕΡΤ μετατρέπεται από τεχνολογικό ουραγό σε έναν πρωτοπόρο αξιοποίησης των νέων εργαλείων της τεχνολογίας, και ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης, και το κάνει αυτό, βέβαια, στα πλαίσια μιας πολιτικής η οποία αρμόζει στον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης».

Για τεχνητή νοημοσύνη

«Πράγματι εδώ συντελείται μία επανάσταση, η οποία θα ακουμπήσει κάθε πτυχή της ζωής μας, αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι μια επανάσταση την οποία δεν μπορούμε να την εμποδίσουμε. Πρέπει να αγκαλιάσουμε τις θετικές της πτυχές και είναι πάρα πολλές αυτές, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε και προετοιμασμένοι για εκείνες τις πτυχές της τεχνολογικής εξέλιξης που δημιουργούν πραγματικά προβλήματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης,mitsotakis