Μικρό τσουνάμι από τον σεισμό στην Κρήτη

Κατάρρευση μιας μικρής εκκλησίας στον Άγιο Νικόλαο στον Ξηρόκαμπο Σητείας και μικρό τσουνάμι προκάλεσε ο σεισμός, μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στα ανοιχτά του Λασιθίου στην Κρήτη.

Η μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο Σητείας, στο παραλιακό μέτωπο Κ. Ζάκρου κατέρρευσε λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης. Όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ ο δήμαρχος

Σητείας κ. Γ. Ζερβάκης αλλά και ο πρόεδρος της κοινότητας Ζάκρου, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί, εκτός από ρωγμές στο δημαρχείο Σητείας.

Παράλληλα, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε λόγο για μικρό τσουνάμι σε εξέλιξη στη νότια Κρήτη, απευθύνοντας έκκληση για απομάκρυνση από τις ακτές. Σε επιφυλακή είναι οι αρχές.

Μεταξύ άλλων, ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Ρόδο, όπου για προληπτικούς λόγους οι μαθητές από πολλά σχολεία βγήκαν στο προαύλιο, αλλά και στην Κύπρο: Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης του υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου «την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12:24 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος ισχυρός σεισμός μεγέθους M=6.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ».

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κρήτης και 600 χιλιόμετρα δυτικά της Κύπρου, σημειώνει. Προσθέτει πως παρά τη μεγάλη απόσταση του επικέντρου από την Κύπρο, ο σεισμός αυτός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος του νησιού κυρίως από ενοίκους ψηλών κτιρίων.

Ο σεισμός αυτός εντάσσεται στα πλαίσια της σεισμικής δραστηριότητας του ανατολικού τμήματος του Ελληνικού Τόξου. Η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, καταλήγει.

Ο σημερινός σεισμός δεν συνδέεται με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...«Εταίρες, ιερόδουλες και πόρνες»: Aπό τη Βαβυλώνα στην Αρχαία Ελλάδα και την Μπελ ΕπόκReuters: «Πόλεμος» στις ΗΠΑ για τον Τζορτζ Τσούνη, υποψήφιο νέο πρέσβη στην Ελλάδα - Τι λένε πρώην διπλωμάτεςΣυνθετικά χημικά σε καταναλωτικά αγαθά συνδέονται με χιλιάδες πρόωρους θανάτους ετησίως
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μικρό, Κρήτη,mikro, kriti