Μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων ζητά η Βόζενμπεργκ

Άμεση και οριστική απόφαση για μόνιμο δεσμευτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης (δίκαιης κατανομής) προσφύγων από κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στις πύλες της ΕΕ και δέχονται αφόρητες μεταναστευτικές πιέσεις, ζήτησε η Ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Το αίτημα αποτέλεσε κεντρικό σημείο της παρέμβασης της Ευρωβουλευτού στο πλαίσιο της συζήτησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος από την ΕΕ, που μονοπώλησε τις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο
Στρασβούργο.

Στην εισήγησή της η Ελίζα Βόζεμπεργκ επεσήμανε: «Το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα στην Ευρώπη μας έχει ξεπεράσει και απαιτείται πολιτική βούληση και συνεκτική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, καθώς κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προσφυγική κρίση μόνο του».

Παράλληλα, ζήτησε ο μηχανισμός μετεγκατάστασης να έχει χαρακτήρα μονιμότητας και δεσμευτικότητας, για να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός των ευθυνών μεταξύ όλων των κρατών μελών και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα μόνο μέχρι σήμερα που μιλάμε 260.000 μετανάστες πέρασαν από τα παράλια της Τουρκίας, σε σύγκριση με το 2014 που ήταν μόνο 77.100 και το 2013 που ήταν 43.000.

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η κ. Βόζενμπεργκ τόνισε την ανάγκη για άσκηση περαιτέρω πιέσεων της ΕΕ προς την Τουρκία, ακόμα και με την επιβολή κυρώσεων, προκειμένου να τηρήσει τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει συνάψει με την Ελλάδα και την ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 επί των 443 αιτημάτων για επανεισδοχή 6.382 προσφύγων, έγιναν δεκτά από τη γείτονα χώρα μόνο δύο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα