Μιανμάρ: Η Μαλαισία ζήτησε από την ASEAN να συντονίσει την παροχή βοήθεια στους Ροχίνγκια

Η Μαλαισία δήλωσε ότι η τύχη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ αποτελεί πηγή ανησυχίας για ολόκληρη την περιοχή και ζήτησε από την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) να συντονίσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και να ερευνήσει τις κατηγορίες για τις ωμότητες που διαπράττονται εναντίον τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας Ανιφάχ Άμαν έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια ομιλίας του σε διάσκεψη της ASEAN που
πραγματοποιήθηκε στη Ρανγκούν έπειτα από αίτημα της ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι, εβδομάδες αφού είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για φόνους, βιασμούς και αυθαίρετες συλλήψεις μελών της μειονότητας των Ροχίνγκια από τον στρατό.

Η Μιανμάρ έχει διαψεύσει τις κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι είναι κατασκευασμένες, ενώ επιμένει ότι η κατάσταση στην πολιτεία Ραχίν, όπου ζουν πολλοί Ροχίνγκια, είναι εσωτερικό της θέμα.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ κάλεσε επίσης και μια αντιπροσωπεία επιλεγμένων μέσων ενημέρωσης να επισκεφθούν αυτή την εβδομάδα την περιοχή.

Ο Ανίφαχ επεσήμανε ότι τα γεγονότα στην πολιτεία Ραχίν είναι θέμα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι περίπου 56.000 Ροχίνγκια πλέον ζουν στη Μαλαισία έχοντας αναζητήσει καταφύγιο από τις ωμότητες στη χώρα τους.

«Πιστεύουμε ότι τώρα η κατάσταση προκαλεί ανησυχία σε περιφερειακό επίπεδο και θα πρέπει να λυθεί από κοινού», υπογράμμισε.

Η πρόοδος στη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ροχίνγκια είναι «μάλλον αργή», σημείωσε, ενώ προειδοποίησε ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «ενδέχεται να εκμεταλλευτούν την κατάσταση».

Η παρέμβαση της Μαλαισίας στην κρίση των Ροχίνγκια σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης των μελών της ASEAN που παραδοσιακά αποφεύγουν να εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων κρατών μελών.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι βουδιστές, καταγγέλλει ότι αντάρτες με διασυνδέσεις με ισλαμιστές στο εξωτερικό ευθύνονται για τις επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον αστυνομικών τμημάτων στα σύνορα της χώρας με το Μπανγκλαντές στις 9 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα αστυνομικοί.

Έκτοτε στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην επαρχία Ραχίν, όπου μένουν κυρίως μουσουλμάνοι. Τουλάχιστον 86 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκτιμάται ότι 27.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές.

Παρατηρητές και ανεξάρτητα μέσα δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή, ενώ εδώ και περισσότερους από δύο μήνες δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε στις ανθρωπιστικές οργανώσεις σε κάποιες κοινότητες των Ροχίνγκια, προκαλώντας ανησυχία για την κατάσταση του πληθυσμού που ήδη σε μεγάλο του ποσοστό ήταν αντιμέτωπο με τον υποσιτισμό.

Μια ομάδα δημοσιογράφων που επιλέχθηκε από το υπουργείο Ενημέρωσης της Μιανμάρ αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα την πόλη Μαουνγκντάου, επίκεντρο της σύγκρουσης. Οι αξιωματούχοι της χώρας δεν έχουν καλέσει τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης που έχουν καταγγείλει τις ωμότητες εναντίον των Ροχίνγκια.

Στο μεταξύ η Διεθνής Αμνηστία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια εκτενή έκθεση, στην οποία κατηγορεί τη Μιανμάρ για «μια εκστρατεία βίας ενάντια στους Ροχίνγκια η οποία ενδέχεται να ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η οργάνωση επικαλέστηκε δορυφορικές εικόνες και μαρτυρίες Ροχίνγκια από την πολιτεία Ραχίν και το Μπανγκλαντές.

Μεταξύ των μυριάδων κακοποιήσεων, κάνει λόγο για μεγάλης κλίμακας «αναγκαστικές εξαφανίσεις» των γηραιών των χωριών και των θρησκευτικών ηγετών των Ροχίνγκια στη Μαουνγκντάου.

«Την ώρα που ο στρατός ευθύνεται άμεσα για τις παραβιάσεις αυτές, η Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει αποτύχει να εκπληρώσει τόσο την πολιτική όσο και την ηθική της ευθύνη να προσπαθήσει να σταματήσει και να καταδικάσει όσα γίνονται στην πολιτεία Ραχίν», τονίζει ο Ραφέντι Ντζαμίν διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό σε ανακοίνωσή του.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα