Μια πιτσιλιά γάλα στον καφέ μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία που δεν φανταζόμαστε

Kοντινή λήψη άγνωστου barista που φτιάχνει ένα φρέσκο φλιτζάνι καφέ.

Δεν είναι μυστικό ότι ο καφές φέρνει χαρά στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ζεσταίνει την ψυχή, δίνει ώθηση στην συγκέντρωση και φέρνει τους ανθρώπους κοντά, για να μην αναφέρουμε ότι μυρίζει μαγευ και έχει παραδεισένια γεύση.

Η επιστήμη έχει δείξει ότι μόνο η μυρωδιά του καφέ μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε σε εγρήγορση, και ευτυχώς για τους λάτρεις του καφέ, υπάρχουν και οφέλη για την υγεία. Ο καφές είναι πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν

τη φλεγμονή και η κατανάλωσή του πριν από την άσκηση έχει οφέλη στην καύση λίπους.

Τώρα μια νέα μελέτη προτείνει ότι η προσθήκη μιας δόσης γάλακτος που περιέχει πρωτεΐνη μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη για την υγεία του φλιτζάνι του καφέ μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία εξέτασαν πώς τα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες αλληλεπιδρούν με τα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, και διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός τους έχει διπλάσια επίδραση στην καταπολέμηση της κυτταρικής φλεγμονής από τις πολυφαινόλες μόνο.

Οι πολυφαινόλες μπορούν να βρεθούν σε πολλά τρόφιμα, όπως ο καφές και το τσάι, τα φρούτα και τα λαχανικά, το κόκκινο κρασί και η μπύρα. Όπως και άλλα αντιοξειδωτικά, προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες πολυφαινόλες μπορούν να αποτρέψουν και να επιβραδύνουν την οξείδωση υγιών χημικών ουσιών και να προστατεύσουν το σώμα μας από ασθένειες.

Πιστεύεται ότι το κάνουν αυτό εν μέρει ελέγχοντας τη φλεγμονή, μια σύνθετη ανοσοαπόκριση που περιλαμβάνει κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα και απελευθερώνουν αρκετούς φλεγμονώδεις μεσολαβητές. Η φλεγμονή βοηθά στην προστασία από λοιμώξεις, αλλά εάν δεν ελέγχεται σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

Το καφεϊκό οξύ (CA) και το χλωρογενικό οξύ (CGA) είναι πολυφαινόλες που είναι ευρέως γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, αλλά οι συγγραφείς ήθελαν να ανακαλύψουν εάν οι αντιδράσεις που έχουν αυτές οι πολυφαινόλες με άλλες χημικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν περαιτέρω την ανοσολογική ρύθμιση.

Οι χημικές ενώσεις είναι προϊόντα που παράγονται όταν δύο ή περισσότερα μόρια ενώνονται. Σε αυτή την περίπτωση, το αμινοξύ κυστεΐνη (Cys) – που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα – συνδυάστηκε με τις πολυφαινόλες CA και CGA – που βρίσκονται στον καφέ – για να παραχθούν τα πρόσθετα CA–Cys και CGA–Cys.

Για να υποστηρίξουν αυτήν την έρευνα, οι συγγραφείς έδειξαν με επιτυχία σε μια άλλη νέα μελέτη ότι οι πολυφαινόλες συνδέονται με τις πρωτεΐνες σε ένα ρόφημα καφέ με γάλα.

«Το αποτέλεσμά μας δείχνει ότι η αντίδραση μεταξύ πολυφαινολών και πρωτεϊνών συμβαίνει επίσης σε ορισμένα από τα ροφήματα καφέ με γάλα που μελετήσαμε. Στην πραγματικότητα, η αντίδραση συμβαίνει τόσο γρήγορα που ήταν δύσκολο να αποφευχθεί (να συμβεί) σε οποιοδήποτε από τα τρόφιμα που έχουμε μελετήσει μέχρι στιγμής», λέει η επιστήμονας τροφίμων και συν-συγγραφέας και στις δύο μελέτες, Μαριάν Νίσσεν Λουντ.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την αλληλουχία RNA για να μελετήσουν τις ανοσορυθμιστικές επιδράσεις των CA-Cys και CGA-Cys σε μακροφάγα κύτταρα (σ.σ. Τα μακροφάγα είναι τα κυρίαρχα κύτταρα που εμπλέκονται στη δημιουργία των προοδευτικών αλλοιώσεων που οδηγούν στον σχηματισμό της πλάκας στην αθηροσκλήρωση) που υποβλήθηκαν σε τεχνητή φλεγμονή.

«Είναι ενδιαφέρον να έχουμε τώρα παρατηρήσει την αντιφλεγμονώδη δράση σε πειράματα κυττάρων. Και προφανώς, αυτό μας έκανε να ενδιαφερόμαστε περισσότερο να κατανοήσουμε αυτές τις επιπτώσεις στην υγεία με περισσότερες λεπτομέρειες. Έτσι, το επόμενο βήμα θα είναι η μελέτη των επιπτώσεων στα ζώα», λέει ο ανοσολόγος και ανώτερος συγγραφέας Αντριου Γουίλιαμς.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καταλάβουμε γιατί και τι σημαίνουν πρακτικά αυτά τα αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία. Αυτή η μελέτη εξέτασε μόνο πώς ένας μεμονωμένος τύπος ανοσολογικού μεσολαβητή αντιδρά σε χημικές ουσίες που μοιάζουν με καφέ σε εργαστηριακό περιβάλλον.

«Τα αποτελέσματά μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημαντική αναφορά σε εφαρμογές προσαγωγών που σχηματίζονται από φαινολικές ενώσεις και αμινοξέα σε μελλοντικά λειτουργικά τρόφιμα ή φαρμακευτικά προϊόντα που στοχεύουν να ρυθμίσουν μεταβολικές, νευρολογικές ή σχετιζόμενες με το ανοσοποιητικό ασθένειες», καταλήγουν οι ερευνητές στην εργασία τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.

ΠΗΓΗ: sciencealert.com

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μια πιτσιλιά γάλα στον καφέ μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία που δεν φανταζόμαστε,