Μεσανατολικό: Το Ισραήλ επιτρέπει στην Αίγυπτο να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Γάζα

Παγκόσμια κατακραυγή προκαλεί ο βομβαρδισμός νοσοκομείου στην Γάζα για την οποία αλληλοκατηγορούνται το Ισραήλ και η παλαιστινιακή ”Ισλαμική Τζιχάντ”. To υπουργείο Υγείας της Γάζας υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι 471.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, είπε πως, απέδωσε την ευθύνη για αυτό το χτύπημα σε «ρουκέτα που αστόχησε», την οποία εκτόξευσε «τρομοκρατική οργάνωση» σε παλαιστινιακό έδαφος.

O Μπάιντεν και ο Νετανιάχου ανακοίνωσαν πως θα επιτρέψουν στην Αίγυπτο

την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Tο βράδυ της Τετάρτης, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε πως ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συμφώνησε να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα προς τη Γάζα.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν βυθιστεί σε ανείπωτο θρήνο καθώς εντός του νοσοκομείου βρίσκονταν ασθενείς, ιατρικό προσωπικό αλλά και εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν αναζητήσει εκεί καταφύγιο πιστεύοντας πως ένα νοσοκομείο δεν θα γινόταν ποτέ στόχος βομβαρδισμού. Oργισμένες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε αραβικές χώρες αλλά κι άλλες όπως η χώρα μας, ακόμα και στις ΗΠΑ, ενώ η Χαμάς κήρυξε την σημερινή ημέρα ”Ημέρα Οργής”. Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προσφεύγει η Παλαιστινιακή Αρχή ζητώντας να διερευνηθεί το πολύνεκρο πλήγμα. 

Ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου έχει γίνει ο πιο θανατηφόρος από τους πέντε πολέμους στη Γάζα και για τις δύο πλευρές.

Όλες οι εξελίξεις

23.55 ΗΠΑ: Aμερικανοεβραίοι διαδηλωτές υπέρ της εκεχειρίας στη Γάζα μπήκαν στο Καπιτώλιο - Εκατοντάδες συλλήψεις 

Διαδηλωτές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία μέσα στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023.

Συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, αλλά και μέσα σε αυτό, πραγματοποιήσαν εκατοντάδες Αμερικανοεβραίοι ζητώντας από το νομοθετικό σώμα να ζητήσει κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσα στο κτίριο βρίσκονται περισσότεροι από 350 Εβραίοι που πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία. Οι διαδηλωτές φώναζαν «κατάπαυση του πυρός τώρα», κρατώντας πανό με το ίδιο μήνυμα.

BREAKING: Jewish protesters for a #FreePalestine flood rotunda of Canon Building demanding CeaseFire chanting NOT IN OUR NAME!”

Stop #Gazagenocidepic.twitter.com/XopVI1yEfq

— #StopCopCity (@ChuckModi1) October 18, 2023

Η δράση προγραμματίστηκε από τις οργανώσεις Jewish Voice for Peace και If Not Now, δύο οργανώσεις υπό εβραϊκή ηγεσία που αγωνίζονται για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

HAPPENING NOW: Hundreds of American Jews are holding a sit-in at Congress — and we won’t leave until Congress calls for a ceasefire in Gaza. As thousands of U.S. Jews protest outside, over 350 are inside, including two dozen rabbis, holding prayerful resistance. pic.twitter.com/H0b2ort6fa

Jewish Voice for Peace (@jvplive) October 18, 2023

Οι ακτιβιστές φορούσαν μπλούζες που έγραφαν ”Κατάπαυση του πυρός τώρα” και κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν: ”Οι Εβραίοι λένε να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων”.

Aποτέλεσμα ήταν να γίνουν πολλές συλλήψεις, αφού όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Καπιτωλίου στο X: «Δεν επιτρέπονται διαδηλώσεις μέσα στα κτίρια του Κογκρέσου».

23.40 Η Αίγυπτος συμφώνησε να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συμφώνησε να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα σε περίπου 20 φορτηγά φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε μόλις πριν λίγο ο Τζο Μπάιντεν.

Μιλώντας απ’το Air Force One κατά τη διάρκεια μιας απροσδόκητης επίσκεψης στην καμπίνα Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Σίσι.

Εξήγησε ότι ο πρόεδρος Σίσι συμφώνησε να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα για να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα σε 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Μπάιντεν δήλωσε: «Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τα αφήσει να περάσουν ... τότε θα τελειώσει. Η ουσία είναι ότι ο Σίσι αξίζει πολλά εύσημα».

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Οι δύο ηγέτες ”συζήτησαν τον συνεχιζόμενο συντονισμό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τους μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν ότι η βοήθεια διανέμεται προς όφελος του άμαχου πληθυσμού”, αναφέρεται.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την ενθάρρυνση μιας επείγουσας και ισχυρής διεθνούς ανταπόκρισης στην ανθρωπιστική έκκληση του ΟΗΕ.

Συμφώνησαν στην ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια μόνιμη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή”.

23.00 Η επιτροπή πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας είναι ”σίγουρη” ότι η έκρηξη σε νοσοκομείο προκλήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλων και όχι από ισραηλινό χτύπημα

Οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας δήλωσαν ότι είναι ”βέβαιοι” ότι η έκρηξη της Τρίτης σε νοσοκομείο της Γάζας δεν προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, αλλά από αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλων από ”ένοπλους τρομοκράτες”.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας Μαρκ Γουόρνερ (Δημοκρατικός) και ο αντιπρόεδρος Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικανός) εξέδωσαν την Τετάρτη την ακόλουθη δήλωση:

″Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας έλαβε και εξέτασε τις πληροφορίες που σχετίζονται με την επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, αισθανόμαστε βέβαιοι ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αποτυχημένης εκτόξευσης πυραύλων από ένοπλους τρομοκράτες και όχι αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής”.

21.49 Παλαιστίνιοι και Εβραίοι ακτιβιστές διαδήλωσαν ζητώντας άμεση κατάπευση του πυρός στην Ουάσινγκτον

in dc, scores of people are out with @jvplive with a concrete demand: "ceasefire now" pic.twitter.com/Rj5XjVDFpO

Keywords