Μεσανατολικό: Το Ισραήλ χτύπησε κομβόι ασθενοφόρων - Μετέφεραν πράκτορες της Χαμάς και όπλα, υποστηρίζουν οι IDF

Ένα στιγμιότυπο από βίντεο δείχνει ένα δρόμο μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στην είσοδο του νοσοκομείου Al-Shifa στην πόλη της Γάζας, στη Γάζα, στις 3 Νοεμβρίου 2023. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες ως αποτέλεσμα της ισραηλινής στοχοποίησης ασθενοφόρων που ετοιμάζονται να πάνε νότια για να φτάσουν στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, δήλωσε ο εκπρόσωπος υγείας της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν πως πλέον έχουν περικυκλώσει πλήρως την πόλη της Γάζαςκαι πληροφορίες αναφέρουν πως θα συνεχιστούν οι πιέσεις προς τους κατοίκους συνολικά στα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα να

αποχωρήσουν καθώς αναμένεται να αρχίσουν πλέον χερσαίες μάχες εντός του αστικού ιστού.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έπληξε κομβόι ασθενοφόρων που μετέφεραν τραυματίες από το νοσοκομείο Αλ Σίφα και κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς από το χτύπημα. Οι IDF επιβεβαιώνουν την αεροπορική επιδρομή σε ασθενοφόρα έξω από νοσοκομείο στη Γάζα και υποστηρίζουν ότι τα χρησιμοποιούσε η Χαμάς.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοιεργαζόμενοι από τη Γάζα που είχαν εγκλωβιστεί στο Ισραήλ όταν ξέσπασε ο πόλεμος τον περασμένο μήνα απελάθηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση πίσω στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Λωρίδα.

Στο Ισραήλ ταξίδεψε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν για συζητήσεις πάνω  σε ”ανθρωπιστικές καταπαύσεις πυρός” ενώ ήδη έκανε δηλώσεις πλάι στον ισραηλινό πρόεδρο, λέγοντας πως θέλει να προστατευθούν οι άμαχοι. Ωστόσο ο Νετανιάχουαπορρίπτει τις εκκλήσεις για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς που προκάλεσε την έναρξη του πολέμου ήταν «μεγάλη» και «ιερή», είπε ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στο διάγγελμά του, προσθέτοντας πως έγινε «100% από Παλαιστίνιους». 

Όλες οι εξελίξεις

22.54 HΠΑ-Σιάτλ: Διαδηλωτές μπλοκάρουν τις εισόδους στο ομοσπονδιακό κτίριο - Ζητούν κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Mερικές εκατοντάδες διαδηλωτές που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας απέκλεισαν την Παρασκευή τις εισόδους ενός ομοσπονδιακού κτιρίου στο κέντρο του Σιάτλ, όπου έχει γραφείο η γερουσιαστής των ΗΠΑ Πάτι Μάρεϊ.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μαύρες μπλούζες που έγραφαν ”παύση πυρός τώρα”, τραγουδούσαν τραγούδια για την ελευθερία και φώναζαν, ενώ ένα άτομο ανέβηκε σε μια σκάλα και κρέμασε ένα πανό στο κτίριο που έγραφε: “Mάρεϊ: Παύσατε πυρ τώρα!”

Οι συμμετέχοντες ένωσαν τα χέρια τους, αποκλείοντας τις εισόδους του κτιρίου για αρκετές ώρες, παρά τις προσπάθειες των ομοσπονδιακών και άλλων αστυνομικών αρχών να τους απομακρύνουν.

Η ομάδα υπεράσπισης της Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη διοργάνωσε τη διαδήλωση, μία από τις πολλές παρόμοιες εκδηλώσεις που έχουν γίνει σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες ημέρες.

Η Μάρεϊ, η οποία είναι η προσωρινή πρόεδρος της Γερουσίας, ζήτησε την Πέμπτη ”ανθρωπιστική παύση” στον πόλεμο, ώστε ”να επιτραπεί να φτάσει η κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια στους αθώους πολίτες στη Γάζα”. Επανέλαβε επίσης το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται κατά της τρομοκρατίας.

22.39 Βρετανία: Δύο γυναίκες κατηγορούνται με βάση τον Αντιτρομοκρατικό Νόμο επειδή φορούσαν αυτοκόλλητα με σύμβολα της Χαμάς

Δύο γυναίκες κατηγορούνται για τρομοκρατία στη Βρετανία επειδή πρόβαλαν σύμβολα της Χαμάς σε μια διαδήλωση στο Λονδίνο, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, εκφράζοντας ανησυχίες για «ριζοσπαστικοποίηση» ως αποτέλεσμα του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, τον περασμένο μήνα και τα αντίποινα του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα επικρατεί ένταση στη Βρετανία και σε άλλες χώρες. Στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων απαιτούν από τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

Οι κατηγορούμενες συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στις 14 Οκτωβρίου και φέρεται ότι φορούσαν αυτοκόλλητα με εικόνες ανθρώπων που πετούν με αλεξίπτωτο πλαγιάς – μια συγκαλυμμένη αναφορά στη Χαμάς. Τους ασκήθηκε δίωξη με βάση τον Αντιτρομοκρατικό Νόμο και θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου στις 10 Νοεμβρίου.

Η Χαμάς είναι χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση στη Βρετανία και οι εισαγγελικές αρχές είπαν ότι οι εικόνες αυτές «εγείρουν την υποψία» ότι οι δύο γυναίκες υποστηρίζουν την οργάνωση αυτήν.

Ο Ντόμινικ Μέρφι, ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, εξέφρασε την ανησυχία ότι «ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν ως προκάλυμμα μια νόμιμη διαδήλωση διαμαρτυρίας για να πραγματοποιήσουν εγκληματικές ή ακόμη και τρομοκρατικές ενέργειες». Σημείωσε επίσης ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή «μπορεί να λειτουργήσουν ως παράγοντας ριζοσπαστικοποίησης».

22.35 Υπουργοί Εξωτερικών 5 αραβικών χωρών θα συναντηθούν αύριο με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Αμάν

Η Ιορδανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα φιλοξενήσει αύριο, Σάββατο, στο Αμάν, συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και των ομολόγων του από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο με τη συμμετοχή των Παλαιστινίων, κατά την οποία θα συζητηθούν τρόποι για να ”σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα”, σύμφωνα με την ιορδανική διπλωματία.

Σε ανακοίνωση, το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι ένας εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής θα συμμετάσχει στη συνάντηση, η οποία θα εξετάσει επίσης τις ”συνέπειες της επικίνδυνης κλιμάκωσης που απειλεί την ασφάλεια σε όλη την περιοχή”.

Οι υπουργοί θα τονίσουν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών την ”αραβική στάση που ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός, παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και τρόπους να τεθεί τέλος στην επικίνδυνη επιδείνωση που απειλεί την ασφάλεια της περιοχής”, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Άραβες υπουργοί θα συνεδριάσουν μεταξύ τους πριν από τις συζητήσεις τους με τον Μπλίνκεν στο πλαίσιο της διπλωματικής τους προσπάθειας να ασκήσουν πίεση με τις μεγάλες δυνάμεις για να πιέσουν το Ισραήλ να βάλει τέλος στη στρατιωτική του εκστρατεία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

″Αυτή η συντονιστική συνάντηση εντάσσεται στις προσπάθειές τους να βάλουν τέλος στον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα που προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

22.29 Η Χαμάς λέει ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν από το πλήγμα σε ασθενοφόρο

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε απόψε ότι από το ισραηλινό πλήγμα εναντίον ενός ασθενοφόρου στην είσοδο του Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι.

Νωρίτερα, το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι έβαλε στο στόχαστρο το ασθενοφόρο υποστηρίζοντας ότι το χρησιμοποιούσε «ένα τρομοκρατικός πυρήνας της Χαμάς».

«Η σφαγή των ασθενοφόρων είχε ως αποτέλεσμα 13 νεκρούς και 26 τραυματίες» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Άσραφ αλ Κούντρα. Τα ασθενοφόρα «μετέφεραν πολλούς τραυματίες για να νοσηλευτούν στην Αίγυπτο», υποστήριξε.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε πολλούς νεκρούς και τραυματίες δίπλα σε ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο. Στα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του AFP φαίνονται επίσης πολίτες να μεταφέρουν αιμόφυρτους τραυματίες.

Από την Τετάρτη, δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες έχουν μεταφερθεί από τη Γάζα στην Αίγυπτο. Σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, «μεταφέρθηκαν 17 τραυματίες ενώ θα έπρεπε να μεταφερθούν 28 και αυτό λόγω των γεγονότων» - μια αναφορά στο ισραηλινό πλήγμα στην πύλη του νοσοκομείου.

22.24 ΗΠΑ: Επιβεβαιώνουν πως αμερικανικά drones ψάχνουν ομήρους της Χαμάς στη Γάζα

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν πάνω από τη Γάζα, προκειμένου να βοηθήσουν στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις τοποθεσίες όπου κρατούνται οι όμηροι που έχει αιχμαλωτίσει η Χαμάς.

Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει τη σχετική πληροφορία, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι πτήσεις αυτές πραγματοποιούνται εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου. 

21.56 Το Reuters έχει επαληθεύσει ένα βίντεο που δείχνει πτώματα σε δρόμο νότια της πόλης της Γάζας, η οποία βρίσκεται σήμερα υπό πολιορκία από το Ισραήλ

Το ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο παρατίθεται παρακάτω, ακολουθεί την προειδοποίηση του Ισραήλ προς τους πολίτες στη βόρεια Γάζα να απομακρυνθούν προς το νότιο τμήμα της λωρίδας. Παρά τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ, τις οποίες το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει χαρακτηρίσει ”ανησυχητικές”, 70 άνθρωποι -κυρίως γυναίκες και παιδιά- σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα στις υποτιθέμενες ”ασφαλείς διαδρομές” που έχει ορίσει το Ισραήλ. Μετά τους βομβαρδισμούς των ”ασφαλών διαδρομών”, οι πολίτες της Γάζας δήλωσαν ότι φοβούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει: «Ένα βίντεο από τη Γάζα που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκε από το Reuters την Παρασκευή έδειχνε τα πτώματα τουλάχιστον επτά ανθρώπων να κείτονται προφανώς νεκρά σε έναν δρόμο νότια της πόλης της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Reuters εντόπισε το βίντεο να έχει τραβηχτεί στον παραλιακό δρόμο al-Rashid μεταξύ της πόλης της Γάζας και του Wadi Gaza. Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει αμέσως την ημερομηνία που τραβήχτηκε, αλλά επιβεβαίωσε ότι δεν είχε κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την Παρασκευή. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την ταυτότητα του ατόμου που κατέγραψε το βίντεο, ούτε την ταυτότητα των ατόμων που εμφανίζονται.

Ο στρατός του Ισραήλ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό του βίντεο».

21.31 Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι από τη Γάζα που είχαν εγκλωβιστεί στο Ισραήλ όταν ξέσπασε ο πόλεμος τον περασμένο μήνα απελάθηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση πίσω στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Λωρίδα

Την Πέμπτη, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η χώρα ”διακόπτει κάθε επαφή με τη Γάζα. Δεν θα υπάρξουν άλλοι Παλαιστίνιοι εργάτες από τη Γάζα στο Ισραήλ”.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι ”ανησυχεί βαθύτατα” για τις απελάσεις. ”Τους στέλνουν πίσω, δεν ξέρουμε ακριβώς πού, [και αν] έχουν καν ένα σπίτι για να πάνε”, δήλωσε η εκπρόσωπός του Elizabeth Throssell σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Είπε ότι πρόκειται για μια απίστευτα επικίνδυνη κατάσταση.

Πριν από αυτόν τον μήνα, 18.500 παντρεμένοι άνδρες άνω των 25 ετών είχαν άδεια από τις ισραηλινές αρχές να εισέλθουν στη χώρα, κυρίως για να εργαστούν στη γεωργία και τις κατασκευές, στο πλαίσιο μιας ισραηλινής πολιτικής που αποσκοπούσε στην ανακούφιση της συντριπτικής φτώχειας της Γάζας και στη δημιουργία μιας οικονομικής γραμμής ζωής που πιστεύεται ότι η Χαμάς δεν θα ήθελε να θέσει σε κίνδυνο.

Ένας άγνωστος αριθμός αυτών των εργατών συνελήφθη σε επιδρομές σε όλο το Ισραήλ τις ημέρες μετά τις 7 Οκτωβρίου και φυλακίστηκε βάσει της αρχής της διοικητικής κράτησης, η οποία επιτρέπει τη σύλληψη υπόπτων χωρίς κατηγορία ή πρόσβαση στα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους με την αιτιολογία ότι μπορεί να παραβούν το νόμο στο μέλλον.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι βασανίστηκαν ή κακομεταχειρίστηκαν με άλλο τρόπο στις στρατιωτικές φυλακές τις τελευταίες εβδομάδες. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι της αρνήθηκαν επανειλημμένα την πρόσβαση στους συλληφθέντες εργαζόμενους, οι οποίοι κρατούνταν ως ”εχθροί μη μαχητές”.

Παλαιστίνιοι ημερομίσθιοι εργάτες στο Ισραήλ φτάνουν στη Λωρίδα της Γάζας στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, αφού τους απέλασαν οι ισραηλινές αρχές την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023. Χιλιάδες ημερομίσθιοι εργάτες από τη Γάζα βρίσκονταν στο Ισραήλ όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.

21.26 Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δηλώνει ”εντελώς σοκαρισμένος” από τις αναφορές για έκρηξη έξω από νοσοκομείο της Γάζας

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι είναι ”εντελώς σοκαρισμένος” από την αναφερόμενη έκρηξη έξω από το νοσοκομείο Al Shifa, στην πόλη της Γάζας.

Με ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι υπήρξαν ”θάνατοι, τραυματισμοί και ζημιές” ως αποτέλεσμα της έκρηξης, προσθέτοντας:

Παραθέτω το μήνυμα: ”Επαναλαμβάνουμε: οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι εγκαταστάσεις και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή. Πάντα. Κατάπαυση του πυρός ΤΩΡΑ”.

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι ”αρκετοί πολίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στην είσοδο του νοσοκομείου Αλ Σίφα”.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε έκτοτε ότι χτύπησε ένα ασθενοφόρο ”που χρησιμοποιούσε ένας τρομοκρατικός πυρήνας της Χαμάς”, αλλά δεν διευκρίνισε αν βρισκόταν έξω από το Αλ Σίφα.

Είπε ότι προτίθεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό.

Utterly shocked by reports of attacks on ambulances evacuating patients close to Al-Shifa hospital in #Gaza, leading to deaths, injuries and damage.

We reiterate: patients, health workers, facilities, and ambulances must be protected at all times. Always.

Ceasefire NOW.…

— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) November 3, 2023

21.21 Ματαιώνεται η διακλαδική άσκηση ΕλλάδαςΑιγύπτου «Μέδουσα – 13»

Ματαιώνεται η διακλαδική άσκηση ΕλλάδαςΑιγύπτου «Μέδουσα – 13», η οποία είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 16 έως 24 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και της Κρήτης.

’Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η ματαίωση της άσκησης αποφασίστηκε μετά από συντονισμό με πρωτοβουλία της Αιγυπτιακής πλευράς, λόγω των τρεχουσών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η άσκηση θα προγραμματιστεί να διεξαχθεί το επόμενο έτος.

21.20 Τριάντα τέσσερις Γάλλοι και οι οικογένειές τους αναχώρησαν από τη Γάζα

Τριάντα τέσσερις Γάλλοι συνοδευόμενοι από μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν σήμερα από τη Γάζα για την Αίγυπτο μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης στη Ράφα, ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά από τη Νιγηρία.

″Σήμερα μπορέσαμε να βγάλουμε 34 Γάλλους με τις οικογένειές τους, οι οποίοι μπόρεσαν να περάσουν”, δήλωσε η υπουργός σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης από την Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας. ”Εάν υπολογίσω τους Γάλλους, τους υπαλλήλους μας του μορφωτικού Ινστιτούτου και τις οικογένειές τους, αυτό σημαίνει περίπου 170 άνθρωποι, μόνο ένα μέρος μπόρεσε να περάσει”, διευκρίνισε.

20.39 Οι IDF επιβεβαιώνουν την αεροπορική επιδρομή σε ασθενοφόρα έξω από νοσοκομείο στη Γάζα, λένε ότι τα χρησιμοποιούσε η Χαμάς

 ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ένα στιγμιότυπο από βίντεο δείχνει ένα δρόμο μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στην είσοδο του νοσοκομείου Al-Shifa στην πόλη της Γάζας, στη Γάζα, στις 3 Νοεμβρίου 2023. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες ως αποτέλεσμα της ισραηλινής στοχοποίησης ασθενοφόρων που ετοιμάζονται να πάνε νότια για να φτάσουν στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, δήλωσε ο εκπρόσωπος υγείας της Γάζας.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε ασθενοφόρα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ”τα οποία εντοπίστηκαν από τις δυνάμεις ως χρησιμοποιούμενα από τρομοκρατικό πυρήνα της Χαμάς”.

Εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι ”ένας αριθμός” μαχητών της Χαμάς σκοτώθηκε στην επίθεση και ότι ”πιο λεπτομερείς πληροφορίες” μοιράστηκαν με τους συμμάχους. Είπαν ότι: ”Έχουμε πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η μέθοδος λειτουργίας της Χαμάς είναι να μεταφέρει τρομοκρατικούς πράκτορες και όπλα σε ασθενοφόρα”.

Οι IDF πρόσθεσαν: ”Οι πληροφορίες που μεταφέρονται με ασθενοφόρα σε ασθενοφόρα είναι πολύ σημαντικές. Τονίζουμε ότι η περιοχή αυτή είναι ζώνη μάχης. Οι άμαχοι στην περιοχή καλούνται επανειλημμένα να απομακρυνθούν προς τα νότια για την ασφάλειά τους”.

20.37 100 Αμερικανοί πολίτες και μέλη των οικογενειών τους εγκατέλειψαν τη Γάζα την Πέμπτη

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι 100 Αμερικανοί πολίτες και μέλη των οικογενειών τους εγκατέλειψαν τη Γάζα την Πέμπτη, ανέφερε το Reuters.

Άλλη μια μεγάλη ομάδα Αμερικανών αναμένεται να εγκαταλείψει τη Γάζα σήμερα, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιέρ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εντατικές για την απομάκρυνση των ξένων υπηκόων από τη Γάζα και ότι πρόκειται για μια ρευστή κατάσταση.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο ανήρτησε μια εικόνα των πρώτων ομάδων Αμερικανών πολιτών που μπόρεσαν να αναχωρήσουν από τη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα στην Αίγυπτο.

We welcome with gratitude the first groups of American citizens who have been able to safely depart Gaza through the Rafah border crossing. Grateful to Egyptian authorities for their partnership in ensuring the safe, secure transfer of American citizens into Egypt and then… pic.twitter.com/oYxxd424TF

— U.S. Embassy Cairo (@USEmbassyCairo) November 3, 2023

20.35 Ο Σαλμάν αλ Μπασίρ, δημοσιογράφος που εργάζεται για το τηλεοπτικό κανάλι της Παλαιστινιακής Αρχής, έσκισε τον προστατευτικό εξοπλισμό του ενώ έκανε ζωντανή μετάδοση στον αέρα, αφού έμαθε για τον θάνατο του συναδέλφου του, Μοχάμεντ Αμπού Χατάμπ

20.03 Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς ανέβαλε το ταξίδι του στη Μόσχα ”λόγω της κατάστασης” στη Μέση Ανατολή

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί τη Ρωσία στις 15 Νοεμβρίου, αναγκάστηκε να «αναβάλει» το ταξίδι αυτό, ανέφερε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Κατόπιν αιτήματος των παλαιστινιακών αρχών, η επίσκεψη αναβάλλεται», ανέφερε ο Μπογκντάνοφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, διευκρινίζοντας ότι ο Αμπάς αναμενόταν στις 15 Νοεμβρίου.

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι ρωσικές αρχές αναφέρθηκαν πολλές φορές στην επικείμενη επίσκεψη του Αμπάς, χωρίς όμως να διευκρινίσουν την ακριβή ημερομηνία.

Σύμφωνα με τον Μπογκντάνοφ, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξήγησαν ότι «η παρούσα κατάσταση είναι δύσκολη και ο πρόεδρος Αμπάς δεν μπορεί να φύγει από την περιοχή». Σημείωσε όμως ότι οι επαφές θα συνεχιστούν «μέσω τηλεφώνου».

Παραδοσιακά, η Ρωσία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως και με πολλές χώρες της περιοχής, όπως με τη Συρία, την Αίγυπτο και το Ιράν.

19.33 Η Χεζμπολάχ δεν πρέπει να ”επιδιώξει να επωφεληθεί” από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, προειδοποιεί η Ουάσινγκτον

″Ούτε η Χεζμπολάχ ούτε κανένας άλλος παράγοντας, κρατικός ή μη, δεν πρέπει να επιδιώξει να επωφεληθεί από τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προειδοποίησε σήμερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, αντιδρώντας στην ομιλία του επικεφαλής της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, του Χασάν Νασράλα.

″Δεν θα υπεισέλθουμε σε έναν λεκτικό πόλεμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν ούτε την κλιμάκωση ούτε τη διεύρυνση της σύγκρουσης που η Χαμάς εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αυτός.

″Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πιο αιματηρό πόλεμο από εκείνον του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν η σύγκρουση να επεκταθεί στον Λίβανο. Η καταστροφή που θα επακολουθούσε για τον Λίβανο και τον λαό του θα ήταν αδιανόητη, και μπορεί να αποφευχθεί”, δήλωσε.

Η ομιλία του Νασράλα αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έτσι θα μαθευόταν αν ο Νασράλα σύρει τον Λίβανο στον πόλεμο, που μαίνεται στη Γάζα. Οι μαχητές της Χεζμπολάχ επενέβησαν κατά του Ισραήλ στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών από την επομένη του πολέμου με τη Χαμάς, αλλά χωρίς να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους.

Κατά την ομιλία του, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ επιτέθηκε βίαια στις ΗΠΑ, την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Ισραήλ.

″Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον στόλο σας, με τον οποίο μας απειλείτε”, δήλωσε.

Κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι ”εξ ολοκλήρου υπεύθυνες για τον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα”, εκτιμώντας ότι το ”Ισραήλ δεν είναι παρά ένα όργανο”.

Στο μέτωπο του Λιβάνου, ο Νασράλα δήλωσε ότι ”μπήκαμε στη μάχη από τις 8 Οκτωβρίου”.

Εκτίμησε ότι ”όλες οι επιλογές” είναι στο τραπέζι και ότι το ενδεχόμενο ”ενός ολοκληρωτικού πολέμου” είναι ”ρεαλιστικό”.

19.28 Τουλάχιστον 19 υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούν επί του παρόντος να φύγουν από τη Γάζα

Περίπου 100 Βρετανοί υπήκοοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ατόμων που τους επετράπη να εγκαταλείψουν τη Γάζα μέσω του αιγυπτιακού περάσματος της Ράφα σήμερα.

Ωστόσο, το BBC αναφέρει ότι τουλάχιστον 19 άτομα που συγκαταλέγονται στον κατάλογο των ξένων υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου στους οποίους επιτρέπεται να φύγουν από τη Γάζα σήμερα, δεν μπορούν να το πράξουν.

Τρεις ομάδες οικογενειών δήλωσαν ότι βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Γάζας αλλά είναι πολύ επικίνδυνο να ταξιδέψουν προς το νότο όπου βρίσκεται το πέρασμα της Ράφα

19.27 Σε έξι ανέρχεται ο αριθμός των Ρουμάνων που κρατά ομήρους η Χαμάς 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δύο ακόμη Ρουμάνοι πολίτες βρίσκονται μεταξύ των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Ρουμάνων ομήρων σε έξι.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η πρεσβεία της Ρουμανίας στο Τελ Αβίβ και το προξενείο της στη Χάιφα βρίσκονται σε επαφή με τις ισραηλινές αρχές για το θέμα. Και οι έξι όμηροι έχουν διπλή ρουμανική-ισραηλινή υπηκοότητα.

Από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα μήνα, έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον πέντε νεκροί Ρουμάνοι πολίτες, οι οποίοι διέμεναν όλοι στο Ισραήλ και είχαν διπλή ισραηλινή υπηκοότητα.

19.23 Αναφορές για δεκάδες θύματα μετά από έκρηξη κοντά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Δεκάδες τραυματίες αναφέρθηκαν μετά από περιστατικό κοντά στο νοσοκομείο al-Shifa, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, σήμερα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι ”αρκετοί πολίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν” σε ισραηλινό χτύπημα στην είσοδο του νοσοκομείου, όπως είπε.

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα αναφέρεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν ”αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων που μετέφερε τραυματίες” από την πόλη της Γάζας προς τη Ράφα στο νότο.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι εξετάζουν την αναφορά.

Δημοσιογράφος του AFP που βρισκόταν στο σημείο είδε πολλά πτώματα δίπλα σε ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο, ενώ γιατρός του νοσοκομείου δήλωσε στο Sky News ότι έχουν μεταφερθεί έως και 50 θύματα.

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία λειτουργεί στο νοσοκομείο, μοιράστηκε μια εικόνα ενός κατεστραμμένου ασθενοφόρου μπροστά από το νοσοκομείο.

Targeting a PRCS ambulance while it was in front of Al-Shifa Hospital. Our colleagues were saved by a miracle

Keywords
ισραηλ, λωρίδα της γάζας, sky news, ηπα, διαδηλωσεις, αιγυπτος, συμμετοχή, υπουργοι, afp, reuters, στρατος, οηε, συλληψεις, σταυροι, βομβα mall, twitter, health, times, ελλαδα, κρητη, γεεθα, σημαίνει, egypt, ρωσία, bbc, sky, news, εταιρεία, front, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ημερομήνια, βιντεο, χωρες, ρωσία, το θεμα, αδεια, αστυνομια, γεεθα, εικονες, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, θεμα, ιορδανια, ιραν, λονδινο, οηε, πιεση, πλαισιο, πτησεις, πυλη, ρωσικα, τηλεοραση, τραγουδια, ωρα, afp, bbc, egypt, news, reuters, times, αγνωστος, απιστευτα, αραβικα, ασθενοφορα, ατομο, αυτοκολλητα, εβδομαδες, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γαζα, γαλλικα, γεγονοτα, γεωργια, γινει, δηλωσεις, δειχνει, δωσει, εγινε, εδαφος, ειπαν, ειπε, ειρηνη, εκρηξη, εκστρατεια, ελευθερια, εβδομαδα, εξι, επρεπε, επτα, εταιρεία, ετων, ετος, ζωης, ζωνη, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υφυπουργος, εικονα, ομιλια, κατασκευες, καταρ, κυβερνηση, κτιριο, λογο, λωρίδα της γάζας, μπλουζες, μοσχα, μοχαμεντ, νιγηρια, ομαδα, παντα, οικος, ομηροι, παιδια, πεμπτη, σαουδικη αραβια, σαββατο, σιατλ, συλληψη, συμβολα, συμμετοχή, συρια, σπιτι, σπιτια, ταυτοτητα, τμημα, υπουργειο υγειας, υπηκοοτητα, υπουργειο εξωτερικων, φαινονται, χεζμπολαχ, ωρες, ασφαλεια, health, sky, δικαιωμα, φυλακες, front, χωρα, υπουργειο, μεθοδος, μπροστα, νεκροι, νοσοκομειο, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, sky news, ταξιδι, υγειας, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
Μεσανατολικό, Πλήρως, Γάζας-ΟΗΕ, Βομβαρδίστηκαν,mesanatoliko, pliros, gazas-oie, vomvardistikan