Μέλος της Interpol η Παλαιστίνη κι επίσημα. Αντιδράσεις από το Ισραήλ

Μέλος της Interpol έγινε η Παλαιστίνη σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του παγκόσμιου Οργανισμού, μετά από ψηφοφορία που διεξήχθη στο Πεκίνο, παρά τις αντιδράσεις του Ισραήλ, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Ο οργανισμός ανέρτησε στο twitter
πως η γενική συνέλευση αποφάσισε πως «το Kράτος της Παλαιστίνης και οι Νήσοι Σολομώντα είναι πλέον μέλη της Ιnterpol».

#BREAKING: The State of Palestine &the Solomon Islands are now INTERPOL member countries #INTERPOLGA pic.twitter.com/gdFiAlTozc

INTERPOL (@INTERPOL_HQ) 27 Σεπτεμβρίου 2017

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος και γι’ αυτό δεν θεωρεί ότι μπορεί να ενταχθεί στην Interpol. H Παλαιστινιακή Αρχή διαθέτει περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτή η νίκη κατέστη δυνατή λόγω των θέσεων αρχής της πλειοψηφίας των μελών της Interpol», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Riyad al-Maliki. Πάνω από το 75% των μελών της Interpol ενέκριναν την ιδιότητα του μέλους στην Παλαιστίνη, έγραψε στο twitter o Οργανισμός για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

New member countries State of Palestine and Solomon Islands bring INTERPOL's membership to 192. #INTERPOLGA pic.twitter.com/9LaggaQ6op

INTERPOL (@INTERPOL_HQ) 27 Σεπτεμβρίου 2017

«Μετά από αυτό το ευτυχές γεγονός, το κράτος της Παλαιστίνης επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να υποστηρίξει τις υποχρεώσεις του και να συμβάλει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και στην προώθηση του κράτους δικαίου», δήλωσε επίσης ο al-Maliki.

Σημειώνεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, που αγωνίζεται για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, επιδιώκει αναγνώριση από τους διεθνείς θεσμούς. Το Ισραήλ αντιτίθεται συστηματικά σε αυτές τις προσπάθειες και πραγματοποιεί για τον σκοπό αυτό μια έντονη διπλωματική εκστρατεία.

Οι Παλαιστίνιοι διαθέτουν καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ από το 2012. Έχουν ενταχθεί ήδη σε περισσότερους από 50 οργανισμούς και συμφωνίες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών. Ανάμεσά τους, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την Unesco.

Η Interpol είχε απορρίψει μια πρώτη υποψηφιότητα της Παλαιστίνης στα τέλη του 2016.
Keywords
Τυχαία Θέματα