Μεϊμαράκης: Μόνο ως αντιπρόεδρο δέχομαι τον Τσίπρα στην κυβέρνησή μου

«Σαφώς και θα είμαι ο πρωθυπουργός και σαφώς θα απευθυνθώ σε άλλες δυνάμεις αν ο κ. Τσίπρας δεν θέλει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης για το ενδεχόμενο που το κόμμα του έρθει πρώτο στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μεϊμαράκης κατά τη συνέντευξη Τύπου το πρωί της Κυριακής στη ΔΕΘ, η οποία διήρκησε 3,5 ώρες, πρόσθεσε πως ο πρόεδρος
του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εμποδίσει κάτι τέτοιο. Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν το αποδέχεται αυτό και αν όχι να διατυπώσει τη δική του πρόταση για να τοποθετηθεί και ο κ. Μεϊμαράκης στη συνέχεια.

«Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος, θα το συζητήσω με τους επιτελείς μου», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί.

Σε περίπτωση που υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο, τότε, σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να του δώσει στελέχη που θα συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε κατά της πολιτικής που άσκησε ο κ. Τσίπρας στους επτά μήνες της διακυβέρνησής του και υποστήριξε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «σε στρατηγικό κενό», ενώ σε ερώτηση γιατί επιμένει τόσο στη συνεργασία μαζί του, μετεκλογικά, απάντησε καλώντας τους δημοσιογράφους να αναρωτηθούν γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συνεργαστεί. Ίσως είπε, «για να μείνει απέξω και να πετροβολάει».

«Δεν θέλει να κυβερνήσει» είπε ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στον πολιτικό του αντίπαλο και συνέχισε την πολεμική του τονίζοντας: «Από που ως που διαβεβαιώνει ο κ. Τσίπρας ότι η ΚΟ θα είναι συμπαγής;».

Ακόμη εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε διάσπαση και πως αν ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές, αλλά και ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα με μέτρα-ουρά.

Επιπλέον υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φαινόμενο της εποχής και κατάφερε να γίνει κυβέρνηση λόγω της οργής των πολιτών. Ωστόσο επεσήμανε πως στο σύνθημα που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το παλιό και το νέο δεν ισχύει γιατί πρόκειται για ένα κόμμα που κλείνει περίπου 20 χρόνια ζωής. «Απλά ήταν στο 3% και δεν του έδινε κανείς σημασία» είπε και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στα ποσοστά του όσο η κατάσταση στη χώρα ομαλοποιείται.

Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε αναφορά και στον πρώην υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη.

«Πρέπει να βγει ο κ. Τσίπρας και να απαντήσει στον κυβερνητικό του εταίρο, τον κ. Καμμένο, για τον κ. Βαρουφάκη», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., αναφερόμενος στις αιχμές που άφησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για τον ρόλο του πρώην υπουργού Οικονομικών, στη συνέντευξη Τύπου στην 80η ΔΕΘ.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για τα όσα έγιναν το επτάμηνο και τον κάλεσε να δώσει λεπτομερή απάντηση για το θέμα του κ. Βαρουφάκη και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε.

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι και η ΝΔ έκανε την αυτοκριτική της και αναγνώρισε ότι υπήρξαν λάθη την περίοδο διακυβέρνησης της.

«Τα αναγνωρίζω, τα δέχομαι, έχουμε διδαχθεί από αυτά τα λάθη και μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν. Όλοι έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία» είπε.

«Ο τρόπος που ανακοινώθηκε ο ΕΝΦΙΑ από την κυβέρνηση Σαμαρά πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν λάθος» συνέχισε και σημείωσε πως «στην έκτακτη κατάσταση που βρέθηκε η χώρα το 2012-2013 πολλά απ' όσα μας επέβαλε η Τρόικα ήταν λάθη».

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα και σε περίπτωση που η ΝΔ είναι κυβέρνηση ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως θα δημιουργήσει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με συμμετοχή όλων των δυνάμεων και υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να συμμετάσχει αφού είναι αυτός που διαπραγματεύτηκε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας που παρουσίασε χθες υπογράμμισε πως «όσα είπαμε είναι πραγματοποιήσιμα και ρεαλιστικά».

Επίσης έκανε λόγο για μια εθνική ομάδα που θα φτιάξει το σύμφωνο αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης με συμμετοχή και των φορέων. Στόχος σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη είναι να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός για τα έργα στη χώρα ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνάει, ποιος είναι πρωθυπουργός ποιος είναι δήμαρχος.

«Δεν γίνεται να υπάρχουν δεξιά ή αριστερά έργα» είπε και διαβεβαίωσε πως η παρουσίαση του σχεδίου για γίνει το Πάσχα του 2016 για να το παρουσιάσει στη συνέχεια στην ΕΕ.

«Καταθέτουμε τον Οκτώβριο τον προϋπολογισμό με το μήνυμα ότι η χώρα νοικοκυρεύεται. Μπορούμε να προχωρήσουμε αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Πρέπει να ξεμπλοκάρουμε τα έργα-νέες θέσεις εργασίας, να απορροφήσουμε τα ΕΣΠΑ.Οι δήμοι κινδυνεύουν να χάσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από την κυβέρνηση Τσίπρα», τόνισε και σημείωσε πως αν δεν υπήρχαν τα capital controls η πολιτική της ΝΔ θα ήταν διαφορετική για τα επόμενα χρόνια.

Επίσης δεσμεύτηκε πως αν η ύφεση το 2016 είναι τελικά κάτω από το 3%, το ποσό που περισσεύει θα επιστραφεί στο λαό. «Δώσαμε 500 εκ. στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από το πλεόνασμα, ενώ ο κ. Τσίπρας 200 εκ. από το έλλειμμα».

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στους αγρότες λέγοντας πως το θέμα των αγροτών δεν είναι συντεχνιακό αλλά εθνικό.

«Είπαμε ότι θα προτείνουμε ισοδύναμα και θα πάμε να το παλέψουμε. Ψεύτικες υποσχέσεις δεν μοιράζουμε» σημείωσε και διευκρίνισε πως δεν δέχεται τη φορολόγηση του αγρότη των 5.000 και 7.000 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται οι επιδοτήσεις, είπε και συμπλήρωσε πως θα πάει πάρα πολύ καλά διαβασμένος για να διαπραγματευθεί με τους εταίρους.

Σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι «μόλις είδαμε το νομοσχέδιο το καταδικάσαμε. . .Το φέρανε πρόχειρα με εκβιαστικό τρόπο. Δεν είναι παρουσίαση νομοσχεδίου αυτή. Δεν υπάρχει νομοσχέδιο, υπάρχει πρόταση, έχουμε απαντήσει σε αυτή. Ό,τι έχουμε πει πριν τις εκλογές μας δεσμεύει».

Κληθείς να απαντήσει για τις συντάξεις δήλωσε: «Για το συνταξιοδοτικό, όχι για το ασφαλιστικό συνολικά, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Επίσης ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε σε ερώτηση από τη δημοσιογράφο του News247 Βίκυ Σαμαρά αναφορικά με τον κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και την την ποινική δίωξη σε βάρος του από τον εισαγγελέα Ιωαννίνων για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως του κάνει εντύπωση γιατί δεν είχε ασκηθεί πιο πριν η ποινική δίωξη και ασκείται τώρα.

Με το θέμα, συνέχισε, θα ασχοληθεί η εκλογική επιτροπή από τη Δευτέρα, θα εισηγηθεί και στη συνέχεια θα ληφθεί η σχετική απόφαση. Ωστόσο ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως η οποιαδήποτε άσκηση μια τέτοιας ποινικής δίωξης δεν συνιστά και απόδειξη ενοχής.

Για το ζήτημα στις Σκουριές και τα ορυχεία χρυσού είπε πως δεν πάει στην περιοχή για κομματικό όφελος. «Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να πάω στις Σκουριές, αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω διχαστικά διλήμματα», δήλωσε.

Σε ερώτηση αν η ΝΔ προτείνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων απάντησε ότι «δεν προκύπτει κάτι τέτοιο» και τόνισε την ανάγκη να γίνει αξιολόγηση στο δημόσιο, να υπάρξει κινητικότητα και σε κάποιους τομείς να γίνουν και προσλήψεις.

Με αφορμή ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε σε όσα είπε χθες το βράδυ στην Καλαμάτα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απηύθυνε την κατηγορία ότι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να έγινε παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Είπε ότι δεν είναι τυχαίο που η επισήμανση του κ. Τσίπρα έγινε στην Καλαμάτα και αφού σημείωσε ότι δεν αφορά στη ΝΔ η προειδοποίηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να μην τολμήσει κανείς να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Επειδή μας τα λέει και μας τα ξαναλέει και επειδή για το θέμα της διαφάνειας και διαφθοράς είμαστε κι εμείς πάρα πολύ ευαίσθητοι, θα θυμίσω ότι τις διαδικασίες τις περισσότερες για τη διαφάνεια τις κάναμε εμείς. Ο κ. Τσίπρας, μηδέν. Επτά μήνες τίποτε. Μόνο το υπουργείο ίδρυσε.

Εμείς είμαστε εκείνοι που από τη λίστα Λαγκάρντ εισπράξαμε 35 εκατομμύρια και άλλα 50 από τη φοροδιαφυγή. Αν εξαιρέσουμε τη μανία του να καταδιώκει έναν -που δεν ξέρουμε αν είναι ένοχος ή αθώος, ξέρουμε όμως ότι είναι ΝΔ- μπορούμε να βρούμε ένα άλλο παράδειγμα, έστω ένα και ένα μέτρο για τη διαφάνεια για την οποία κόπτεται.

Επειδή αναπτύσσει μια ρητορική χωρίς επιχειρήματα, ό,τι έχει, να βγει να μας το πει. Η ΝΔ είναι πολύ καθαρή σε αυτά, δεν έχει κανένα λόγο να μην φέρει τα απαραίτητα μέτρα διαφάνειας, τα οποία πρέπει να εμπλουτίζονται κάθε φορά, διότι πολλοί βρίσκουν τους τρόπους να ξεφύγουν, να διαφύγουν, γι αυτό πρέπει να εναλλάσσονται και τα πρόσωπα και οι πολιτικές και οι προτάσεις. Και αν υπάρχει κάποια πρόταση να μας την καταθέσει.

Εγώ επτά μήνες τον ρώτησα τι έκανε με τη λίστα Λαγκάρντ; Τίποτα. Έχουμε απάντηση Νικολούδη η οποία λέει ότι θέλει πολλά χρόνια ακόμα για να ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός τον οποία είχαν. Μαθαίνω ότι έστειλαν προχθές ένα επιτελείο -ξέρω εγώ τι έστειλαν- κάπου διάβασα, δηλαδή. Τώρα το έστειλαν, τελευταία εβδομάδα. Και θέλουν να μας πείσουν ότι κάνανε κινήσεις και βήματα. Και θέλουν να μας πείσουν ότι δεν έκαναν αυτοί παρεμβάσεις. Και θέλουν να μας πείσουν ότι εμείς θα κάνουμε παρεμβάσεις. Αυτοί κυβερνάνε. Πώς θα γίνουν παρεμβάσεις, άλλωστε. Οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί και κρίνουμε ότι συμβάλλει σε ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια, διασταύρωση στοιχείων και όλα τα σχετικά από αυτά που η δικιά μας κυβέρνηση έχει υλοποιήσει, είμαι έτοιμος να την αποδεχτώ».

«Η χώρα βρίσκεται στην τελευταία ευκαιρία», υπογράμμισε, και είπε πως «για κάποιο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πείσει τους πολίτες ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά, φάνηκε όμως ότι ήταν αδιάβαστος σε αυτές».

«Mε ψήφο τιμωρίας, διαμαρτυρίας, αποχή, δεν λύνουμε προβλήματα. Λύνουμε με συμμετοχή και ψήφος εμπιστοσύνης. Η ψήφος διαμαρτυρίας, τιμωρίας και αποχής σήμερα κοστίζει, είναι πολλά τα 90 δισ ευρώ του Τσίπρα για την διαμαρτυρία αυτή» επεσήμανε και κατέληξε: «Πάμε για να κερδίσουμε τις εκλογές και λέμε όσα θα κάνουμε ως κυβέρνηση. Ζητώ την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα συνεργαστώ με όποιον πιστεύει στις πολιτικές μας».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
τσιπρας, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, capital controls, huffington post, εκλογες, ΔΕΘ, συριζα, καμμενος, ενφια, σαμαρας, τροικα, συμμετοχή, πασχα, capital, news247, διλήμματα, καλαματα, feed, property, huffington, σταση εργασιας, μετρο, καθαρα δευτερα, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, πασχα 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, μπλοκα αγροτων, αξιολογηση, επιδοτησεις, ψηφος εμπιστοσυνης, το θεμα, εθνικη, θεμα, προγραμμα, υφεση, capital, news247, ασφαλιστικο, ατζεντα, αφορμη, βικυ, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, δυστυχως, δικη, δωσει, εγινε, ευκολο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εβδομαδα, ενα και ενα, εργα, επτα, ευθυνη, ζωης, υπηρχαν, υποθεση, ισχυει, θεσεις εργασιας, κομμα, λαθη, λογο, μηνες, μηδεν, νεες θεσεις εργασιας, ομαδα, ορυχεια, οφελος, παμε, παρουσιαση, προβληματα, προσληψεις, πρωι, ρητορικη, ρολο, συνεχεια, συμμετοχή, φορα, ωρες, βηματα, εφαρμογη, ειπαμε, εθνικο, huffington post, huffington, χωρα, feed, υπουργειο, μεινει, ομαδες, ουρα, property, θελω να, θεσεις
Τυχαία Θέματα