Μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια, αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αν και υπήρχαν αναφορές νωρίτερα ότι η φωτιά φαινόταν να έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που είχε αρχίσει το Σάββατο στη Φαράκλα, επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 48 οχήματα, 44 πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες,11 βυτιοφόρα,7 μηχανήματα, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.
Πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων αναμένεται από τη Θεσσαλονίκη, προς ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνάμεων στην πυρκαγιά
στην Εύβοια, ενώ αναμένονται και 10 οχήματα από την κεντρική Μακεδονία και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη δυτική Μακεδονία.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μετέβη το πρωί στην Εύβοια, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, συμπληρώνοντας ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη από την πύρινη λαίλαπα, με το πύρινο μέτωπο νωρίτερα να έχει φτάσει να ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και εκτιμήσεις για 20.000 – 22.000 καμμένα στρέμματα δάσους.

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, δεν υπάρχει ακριβής πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το ζωικό πληθυσμό. «Από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές, όμως θα τα δούμε άμεσα θα τα εκτιμήσουμε, γιατί θα έρθουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον ΕΛΓΑ εκτιμητές για να δούμε ποια είναι η κατάσταση ακριβώς».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, καθότι ξεκίνησε από κάποιο δάσος, όπου δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα φυσιολογικά, ο υπουργός απάντησε: «Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις . Δεν μπορώ να σας πω ότι οφείλεται σε κάποια πρόθεση. Δεν δικαιολογείται και από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά , γιατί δεν μιλάμε για εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση π.χ για οικόπεδα. Ούτε υπήρχαν δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν προϋποθέσεις για άλλου είδους εκμετάλλευση».

Όπως ανακοινώθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, κατά το τελευταίο 24ωρο αντιμετώπισε 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές, 51 αστικές πυρκαγιές και 15 παροχές βοηθείας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα