Με πιο περιπετειώδη χαρακτήρα το ανανεωμένο Dacia Duster

DACIA

Ένα από τα πιο καλοπουλημένα αυτοκίνητα, value for money που λέμε, το Dacia Duster, με 13 χρόνια στν αγορά και πάνω από 2,2 εκατ. μονάδες παραγωγής, έφθασε η στιγμή να ανανεωθεί σε εμφάνιση, υλικά και κινητήρες. 

Διατηρώντας την αρχική φιλοσοφία σχεδίασης, με 4,34 μ. μήκος, 1,81 μ. πλάτος και 1,66 μ. ύψος, διαθέτει περιφερειακά προστατευτικά στο ύψος της μέσης του αμαξώματος, καθιστώντας το πιο στιβαρό και περιπετειώδες. 

Οι

προστατευτικές ποδιές εμπρός και πίσω εναρμονίζονται αισθητικά με το υπόλοιπο αμάξωμα, ενώ τα πλευρικά προστατευτικά κάτω από το αμάξωμα, τα προστατευτικά στα «φρύδια» των φτερών, τα τρίγωνα στον εμπρός προφυλακτήρα, οι εμπρός και πίσω ποδιές, είναι όλα κατασκευασμένα από ένα ειδικό ανθεκτικό υλικό, το Starkle που ανακυκλώνεται έως και 20%. 

Όπως το εξωτερικό, έτσι και το εσωτερικό, διαθέτει κεντρική οθόνη 10,1 ιντσών που είναι τοποθετημένη στο οπτικό πεδίο του οδηγού και με κλίση 10 μοιρών προς αυτόν. Τα νέα χειριστήρια του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων είναι ιδιαίτερα φιλικά προς τον οδηγό, ενώ το επίπεδο τμήμα του τιμονιού στο πάνω και κάτω μέρος, το καθιστά άνετο στο χειρισμό. Επίσης, η καμπίνα είναι κατασκευασμένη από υλικά υψηλής αντοχής  – ειδικά στην έκδοση Extreme – όπως είναι οι ταπετσαρίες TEP MicroCloud που μπορούν να πλυθούν, αλλά και τα λαστιχένια πατάκια εμπρός, πίσω και στον χώρο αποσκευών. Τα πατάκια είναι 20% ανακυκλώσιμα. 

Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι αεραγωγοί σε σχήμα ‘Y’, ενώ το χαρακτηριστικό αυτό υπάρχει επίσης και στα υποβραχιόνια των θυρών. Εξωτερικά, τόσο τα εμπρός όσο και τα πίσω φωτιστικά σώματα έχουν υιοθετήσει τη μορφή του ‘Y,’ ενώ το ίδιο σχήμα κοσμεί και τις ζάντες αλουμινίου – οι οποίες έχουν υποστεί ειδική κατεργασία χωρίς χρώμιο. 

DACIA

 Βασισμένο πάνω στην πλατφόρμα CMF-B, το νέο μοντέλο προσφέρει περισσότερο χώρο για επιβάτες και αποσκευές (472 λίτρα ήτοι 6% περισσότερο), σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, ενώ είναι μόνο κατά τι μακρύτερο συνολικά. Παράλληλα, η πλατφόρμα αυτή μπορεί να φιλοξενήσει κινητήριες μονάδες τεχνολογίας Mild και Full Hybrid.

Το ανανεωμένο Duster διατίθεται με σύστημα μετάδοσης 4x4 Terrain Control, το οποίο περιλαμβάνει 5 προγράμματα οδήγησης: AUTO: το σύστημα μετάδοσης κατανέμει αυτόματα την ισχύ μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα, ανάλογα με το βαθμό πρόσφυσης και την ταχύτητα περιστροφής των τροχών, SNOW: βελτιστοποιεί την κατευθυντικότητα σε δρόμους με μειωμένο βαθμό πρόσφυσης, χάρη στις ειδικές ρυθμίσεις του ESC και του συστήματος anti-spin, MUD/SAND: για κίνηση σε σαθρά εδάφη, OFF-ROAD: κορυφαίες επιδόσεις σε ανώμαλο έδαφος, με λειτουργία παρόμοια με το 4x4 Lock του σημερινού Duster, αλλά με το πρόσθετο πλεονέκτημα της αυτόματης και βέλτιστης κατανομής της ροπής στους μπροστινούς και πίσω τροχούς, ανάλογα το βαθμό πρόσφυσης και την ταχύτητα και ECO: βελτιστοποιεί την κατανάλωση ρυθμίζοντας τον κλιματισμό και την απόδοση του οχήματος. Βελτιστοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό την κατανομή της ροπής στον μπροστινό και τον πίσω άξονα ώστε να περιορίσει την κατανάλωση, ενώ προσαρμόζεται και στο επίπεδο πρόσφυσης του οδοστρώματος. 

Επίσης, ο εκτός δρόμου χαρακτήρας του φαίνεται και από τα 21,7 εκ. απόστασης από το έδαφος (έκδοση 4x4), η μεγαλύτερη στην αγορά, ενώ έχει γωνίες πρόσβασης 31 μοιρών και αποχώρησης 36 μοιρών.

Το νέο Duster θα διατίθεται στην έκδοση Duster HYBRID 140, με 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.6lt - 94 ίππων που συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες (ένας κινητήρας 49 ίππων και μια γεννήτρια εκκίνησης υψηλής τάσεως) και ένα ηλεκτρικό αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων (με 4 σχέσεις για τον κινητήρα και 2 σχέσεις για τον ηλεκτροκινητήρα). Το σύστημα αναγεννητικής πέδησης, η χωρητικότητα υψηλού βαθμού ανάκτησης ενεργείας της μπαταρίας των 1.2 kWh (230 V), και η αποδοτικότητα του κιβωτίου ταχυτήτων σε αμιγή ηλεκτροκίνηση μέχρι και στο 80% του χρόνου κίνησης στην πόλη, επιτυγχάνουν την μείωση της κατανάλωσης έως και 20% (σε μικτό κύκλο), και έως 40% (σε αστικό κύκλο). Επιπλέον, ο κινητήρας ξεκινάει πάντα με πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης.

Η έκδοση Duster TCe 130 συνδυάζει έναν 3κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1.2lt νέας γενιάς, που λειτουργεί βάσει της αρχής του κύκλου Miller (οι μειωμένες απώλειες λόγω της αντλίας βελτιστοποιούν την απόδοση), και έναν ήπιο υβριδικό κινητήρα 48 V. Αυτός ο κινητήρας βοηθά τον κινητήρα εσωτερικής καύσεως όταν το αυτοκίνητο ξεκινά ή επιταχύνει, μειώνοντας κατά περίπου 10% τη μέση κατανάλωση και τις εκπομπές του CO2. Παρέχει επίσης περισσότερη ισχύ κατά την επιτάχυνση, σε σχέση με το σημερινό μοντέλο TCe 130, καθιστώντας το αυτοκίνητο πιο άμεσο αλλά και πιο ομαλό στην οδήγηση. Το de σύστημα αναγεννητικής πέδησης φορτίζει την μπαταρία των 0,9 kWh, χωρίς η λειτουργία αυτή να γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό. Η έκδοση διατίθεται με κιβώτιο 6 σχέσεων, για τις εκδόσεις 4x2 και 4x4.

Πέραν αυτών, υπάρχι και η έκδοση Duster ECO-G 100, με κινητήρα εσωτερικής καύσεως και επιλογή διπλού καυσίμου (βενζίνη και υγραέριο).  Όταν λειτουργεί με υγραέριο, εκπέμπει κατά μέσο όρο 10% λιγότερο CO2 από ένα αντίστοιχο μοντέλο με βενζινοκινητήρα. Μπορεί να διανύσει έως και 1.300 χλμ. με τα δύο ρεζερβουάρ του χωρητικότητας 100 λίτρων – 50 λίτρα βενζίνης και 50 λίτρα LPG (το τελευταίο βρίσκεται κάτω από το πάτωμα του πορτμπαγκάζ, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζει καθόλου τη χωρητικότητά του). Η αλλαγή καυσίμου γίνεται από ένα κουμπί ενσωματωμένο στο ταμπλό.

DACIA

Σε εξοπλισμό περιλαμβάνει νέο σύστημα infotainment με κεντρική οθόνη αφής 10,1 ιντσών, Media Display με τέσσερα ηχεία και ασύρματη συνδεσιμότητα με Apple CarPlay και Android Auto, Media Nav Live, Media Control κ.ά. ενώ είναι το πρώτο μοντέλο Dacia που διαθέτει εξατομικεύσιμο έγχρωμο ψηφιακό πίνακα οργάνων 7 ιντσών, όπου ο οδηγός μπορεί να εμφανίσει τις πληροφορίες που θεωρεί πιο χρήσιμες στη διαμόρφωση που προτιμά. Οι εκδόσεις με σύστημα Media Display και Media Nav Live περιλαμβάνουν επίσης δύο θύρες USB-C στο μπροστινό μέρος και δύο στο πίσω μέρος, για να τροφοδοτούν έως και τέσσερις συσκευές. Όλες αυτές οι θύρες διαθέτουν εσωτερικό φωτισμό. Επίσης, ασύρματος φορτιστής για το smartphone στην κεντρική κονσόλα, που παρέχει άνετη πρόσβαση σε οδηγό και συνοδηγό.

Στον τομέα της ασφάλειας, το Cruise control περιλαμβάνεται πλέον στον στάνταρ εξοπλισμό, από την έκδοση Expression και πάνω. Η αυτόματη εναλλαγή μεταξύ φώτων πορείας και προβολέων διατίθεται στον στάνταρ εξοπλισμό των Duster Extreme και Journey. Αυτόματη ενεργοποίηση των φώτων πορείας διαθέτουν ως στάνταρ, όλες οι εκδόσεις. Παράλληλα, νέα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης προστέθηκαν, ώστε να πληροί τις πιο πρόσφατες απαιτήσεις ασφάλειας, όπως το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (σε αστικές και προαστιακές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης άλλων αυτοκινήτων, πεζών, ποδηλάτων και μοτοσυκλετών), αναγνώριση πινακίδων οδικής σήμανσης και ειδοποίηση ταχύτητας, πίσω αισθητήρες πάρκινγκ, ενεργοποίηση στάσης έκτακτης ανάγκης, προειδοποίηση εκτροπής από τη λωρίδα κυκλοφορίας, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, προειδοποίηση απόσπασης προσοχής του οδηγού και κλήσεις έκτακτης ανάγκης (eCalls). Και, για να διευκολύνει τη ζωή των πελατών της, η Dacia προσθέτει ένα έξυπνο πλήκτρο, το My Safety, που δίνει τη δυνατότητα εύκολης και γρήγορης διαμόρφωσης των προτιμήσεών τους, αναφορικά με τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. 

Καταλήγοντας, εξοπλίζεται και με εκδρομικά αξεσουάρ InNature, πακέτο ύπνου (Sleep Pack) και νέα σχάρα οροφής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Dacia Duster,