Μάσκα N95 ή KF94: Ποια είναι καλύτερη για την προστασία από την Covid-19

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι πρέπει να φοράμε την πιο προστατευτική μάσκα που μπορούμε, αλλά δεν προτείνουν την N95 ή κάποια παρόμοια.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν επιλέγουμε μια μάσκα:

Τι κάνουν οι μάσκες N95;

Αυτές οι μάσκες και οι αντίστοιχές γνωστές τους ως KN95 και KF94 κατασκευάζονται συχνά από πολλαπλά στρώματα πολυπροπυλενίου, μια συνθετική ίνα. Έχουν σχεδιαστεί για να έχουν πολύ άνετη εφαρμογή στο πρόσωπο, με ιμάντες που περιστρέφονται

γύρω από το πίσω μέρος του κεφαλιού και άκρες που σχηματίζουν μια σφιχτή ασπίδα γύρω από τη μύτη και το στόμα.

Οι μάσκες N95 όταν φοριούνται σωστά φιλτράρουν τουλάχιστον το 95% των σωματιδίων στον αέρα, αποτρέποντας τη εισροή οτιδήποτε μεγαλύτερου από 0,3 microns.

Οι KN95 και KF94 είναι πιστοποιημένες στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, αντίστοιχα, και προσφέρουν παρόμοια προστασία με τις μάσκες N95. Το KF σημαίνει «Κορεατικό φίλτρο» και έχει αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος 94%.

Οι μάσκες με βαλβίδα δεν εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού σε άλλους ανθρώπους.

Ποιες είναι οι ψεύτικες μάσκες;

Το CDC έχει καταγράψει τους κατασκευαστές εξουσιοδοτημένων μασκών N95 στον ιστότοπο της αντιπροσωπείας του. Οι μάσκες θα πρέπει να έχουν ένα τυπωμένο λογότυπο του Εθνικού Ινστιτούτου για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία και έναν αριθμό έγκρισης.

Το CDC έχει προειδοποιήσει ότι περίπου το 60% των μασκών KN95 στις οποίες έκανε τεστ το 2020 και το 2021 έχει αποτελεσματικότητα κάτω από τα καθορισμένα πρότυπα. 

Γιατί να αλλάξω τώρα τη μάσκα μου;

Με την παραλλαγή Όμικρον να έχει εκτοξεύσει τα κρούσματα COVID-19 παγκοσμίως, οι ειδικοί λένε ότι μια καλύτερη μάσκα θα βοηθήσει στην προστασία από τη μετάδοση.

Το CDC λέει ότι μια μάσκα N95 παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία. Οι καλά εφαρμοσμένες χειρουργικές μάσκες και οι μάσκες KN95 προσφέρουν την επόμενη καλύτερη προστασία, ακολουθούμενες από υφασμάτινες μάσκες με πολλαπλές στρώσεις. Οι υφασμάτινες μάσκες με χαλαρή ύφανση είναι οι λιγότερο αποτελεσματικές, αλλά μπορούν να παρέχουν ένα επιπλέον στρώμα προστασίας όταν φοριούνται πάνω από μια χειρουργική μάσκα.

Ορισμένες υφασμάτινες μάσκες έχουν ενσωματωμένο φίλτρο που εμποδίζει τα μικρά σωματίδια, αλλά αυτές δεν είναι τόσο αποτελεσματικές και τα δεδομένα για τη χρήση τους είναι περιορισμένα.

Μπορώ να τις επαναχρησιμοποιήσω;

Το CDC λέει ότι οι μάσκες προορίζονται για μία χρήση, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορές όταν υπάρχει έλλειψη. Ο οργανισμός λέει οι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερες από 5 φορές.

Ο Δρ Γκρέγκορι Πολόνια, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στην κλινική Mayo, λέει ότι όταν μια μάσκα υγραίνεται από την εκπνοή ή τον ιδρώτα, η αποτελεσματικότητά της μειώνεται.

Πότε φοράμε την N95;

Το CDC συνιστά την χρήση μάσκας N95 όταν φροντίζουμε κάποιον με COVID-19, εάν υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή ασθένεια, σε εργασία υψηλού κινδύνου, όταν ταξιδεύουμε σε μέσα μαζικής μεταφοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους ή σε εξωτερικούς χώρους, εάν υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι.

Είναι καλύτερο να φοράμε διπλή μάσκα;

Το CDC λέει ότι μια χειρουργική μάσκα κάτω από μια υφασμάτινη μάσκα μπορεί να προσφέρει αυξημένη προστασία εάν δεν είναι δυνατή η χρήση N95.

«Η καλύτερη δυνατή προστασία είναι ο εμβολιασμός και η ενισχυτική δόση, καθώς και η χρήση N95 ή KN95. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορούμε να φορέσουμε διπλή μάσκα», λέει ο Πολόνια.

«Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούμε να φορέσουμε μια χειρουργική ή υφασμάτινη μάσκα με ασπίδα προσώπου. Εάν αυτό, πάλι, δεν είναι δυνατό, τότε όσες στρώσεις υφασμάτινης μάσκας μπορούμε να φορέσουμε», συνέχισε ο Πολόνια, προσθέτοντας, «Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε αυτό, τότε είναι σαν να παίζουμε ρώσικη ρουλέτα».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚορονοϊός: Η παγκόσμια οικονομία «βλέπει» στην Όμικρον «κλειδί» για να ξεπεράσει την Covid-19Χονγκ Κονγκ: Θανατώνονται 2.000 μικρά ζώα λόγω κορονοϊού σε χάμστερΚορονοϊός: Σκληρή μάχη κατά της πανδημίας, με συνέχιση της πίεσης στο ΕΣΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάσκα N95, KF94, Ποια, Covid-19,maska N95, KF94, poia, Covid-19