Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου: Φωτογραφίζοντας τις αλυκές τις Ν. Γαλλίας

Μπορεί να μην ζει στην Ελλάδα, αλλά η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου, φωτογράφος, ψάχνει διαρκώς τρόπους να «επιστρέψει» με τον τρόπο της σε αυτήν. Αυτόν τον Σεπτέμβριο οι φωτογραφίες της με τίτλο «Entre Set et Mer», που αφορούν την μικρή κοινότητα των Ελλήνων που εργάζονται σε αλυκές στη Ν. Γαλλία θα εκτεθούν στη Νέα Υόρκη.

Το
Πολυτεχνείο και η γνωριμία με την φωτογραφία
Ξεκίνησα όσο ήμουν στο Πολυτεχνείο στο τρίτο έτος επειδή αναζητούσα μία πιο δημιουργική διέξοδο. Από τότε είχα συνειδητοποιήσει ότι ήταν πολύ τεχνικό το αντικείμενο των σπουδών μου. Ανακάλυψα και την φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιούσαν οι γονείς μου παλιά. Μία αναλογική κάμερα, που με γοήτευσε πολύ σαν αντικείμενο και ήθελα να μάθω να το χειρίζομαι. Παίζοντας, λοιπόν, με την μηχανή ανακάλυψα, αφού έκανα κάποια μαθήματα, πόσο πολύ αγαπώ την φωτογραφία συνολικά. Αφού τελείωσα τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο, έκανα μεταπτυχιακό και έπιασα την πρώτη μου δουλειά πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποφάσισα να γραφτώ σε μία ιδιωτική σχολή φωτογραφίας και να ασχοληθώ με την τέχνη μου.

Όταν τελείωσε με την σχολή φωτογραφίας πήρε τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, το 2010, και να αφοσιωθεί στο κομμάτι της φωτο-δημοσιογραφίας και της φωτογραφίας ντοκουμέντο.

«Η φωτογραφία είναι τρόπος ζωής και όχι επάγγελμα.»

Οι Έλληνες στις αλυκές της Νότιας Γαλλίας
«Κέρδισα μία υποτροφία και πήγα στη Νότια Γαλλία όπου έκανα Artist Residency. Εκεί θέλησα να κάνω μία τοπιογραφία εκεί και ανακάλυψα ότι οι άνθρωποι που δούλευαν στις αλυκές της περιοχής ήταν ελληνικής καταγωγής. Κάτι που ανακάλυψα τελείως απροσδόκητα.

Γνώρισα μία συγγραφέα, την Annie Maillis που έγραφε ένα βιβλίο, το «Des Grecs en Camargue», για εκείνη τη μικρή κοινότητα των Ελλήνων που είναι εγκατεστημένοι εδώ και έναν αιώνα στην άκρη της Γαλλίας στο χωριό Salin-de-Giraud και μου ζήτησαν να βγάλω μερικές φωτογραφίες για εκείνους.»

Το αποτέλεσμα αυτού της εμπειρίας ήταν οι φωτογραφίες που θα εκτεθούν σε δύο εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο και έχουν τον τίτλο «The Future Perfect».

«Εμπνεύστηκα να φωτογραφίσω αυτόν τον τόπο που βρισκόταν σε διαδικασία αλλαγής και επιδεινωνόταν με τον καιρό, εκεί όπου η έντονη κοινή ζωή του παρελθόντος αποκαλύπτεται σαν φάντασμα στους άδειους δρόμους του χωριού», αναφέρει η ίδια σχετικά με τις φωτογραφίες και την έμπνευση γύρω από αυτές.

Ideas City
Η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου επέστρεψε στην Ελλάδα και αποφάσισε να σχεδιάσει το δημιουργικό με το τεχνικό κομμάτι και να κάνει πολιτιστική διαχείριση. Αυτή της η απόφαση την οδήγησε στο MOMA, μέσα από μία ευκαιρία που της δόθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για έναν χρόνο στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, που ασχολείται με την ψηφιακή τεχνολογία.

«Τώρα τελειώνει αυτός ο χρόνος στο MOMA. έκανα αίτηση στο New Museum της Νέας Υόρκης, σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Ideas City, ένα κινούμενο πρόγραμμα που θέλει να μελετήσει το μέλλον των πόλεων και τον τομέα του πολιτισμού. Το πρόγραμμα έχει ήδη υλοποιηθεί στο Detroit, γίνεται τώρα τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα, μετά θα πάει στην Arles και θα ολοκληρωθεί στην Νέα Υόρκη. Διαλέγουν 40 άτομα από να μείνουν στο ίδιο μέρος που γίνεται το πρόγραμμα κάθε φορά, για 5 μέρες, φτιάχνουν ομάδες και αναθέτουν θέματα τα οποία πρέπει να δουλέψουν εντατικά και αφορούν την πόλη. Το πρόγραμμα θα είναι στην Αθήνα από τις 19 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.»

Όσον αφορά το αγαπημένο της σημείο στην Ελλάδα, η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου αγαπά την Βόρεια Ελλάδα, την οποία έχει εξερευνήσει ακολουθώντας τα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας Οδού.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα