«Μάχη» για ρόλο ΔΝΤ, χρέος, ρευστότητα, 100 δόσεις, επαναπροσλήψεις και ανθρωπιστική κρίση

To Eurogroup δεν κατέληξε σε κοινό κείμενο, αλλά καταβλήθηκε προσπάθεια από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να συνοψίσει τις απόψεις, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Ως εκ τούτου, πρόκειται για κείμενο γεμάτο με παρενθέσεις, με διαφορετικές απόψεις από πολλές πλευρές.

Στοιχείο αρκετά σημαντικό είναι ότι είναι πολωμένη η κατάσταση - τόσο στο Eurogroup, όσο και στη Σύνοδο. Από τη μία πλευρά υπάρχουν χώρες που είναι σκληρές απέναντι στην Ελλάδα, και απο την άλλη χώρες που για πρώτη φορα
βγαίνουν καθαρά υπέρ της χώρας μας, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία και το Βέλγιο.

Γίνεται μάχη επι πολλών ζητημάτων του κειμένου. Στην τετραμερή συνάντηση συζητηθηκαν η συμμετοχή του ΔΝΤ και ο ρόλος του, το θέμα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων (Λουξεμβούργο), το χρέος (αντιπαράθεση με την Άνγκελα Μέρκελ) και η ρευστότητα. Το τελευταίο ζήτημα τέθηκε με έμφαση από την ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή, γιατί στο κείμενο και στο Eurogroup (κάτι που τόνισε και ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, λαμβάνοντας υποστηρικτική στάση) η θέση των Γερμανών είναι να περαστούν τα μέτρα, και όταν συμβεί αυτό τότε αρχίσουν οι συζητήσεις για συμφωνία- κάτι που σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να αυξήσει τον ELA.

Ο κ. Ντράγκι κάθε μισή ώρα διέκοπτε τους ομιλούντες και έλεγε «θέλω να ξέρετε τι συνέπειες έχει αυτό που λέτε.Δηλαδή εγώ δεν θα έχω τη δυνατότητα να δώσω ELA. Καταλαβαίνετε τι αυτό συνεπάγεται».

Συμφωνήθηκε να βρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών και να συνεχίσουν τη συζήτηση. Σημειώνεται ότι στην τετραμερή υπήρξαν διαφωνίες, κυρίως με την Άνγκελα Μέρκελ. Υπογραμμίζεται πως μέσα στο κείμενο υπάρχει η άρση των αντιμνημονιακών παρεμβάσεων της κυβερνησης που εχουν χαρακτηριστεί ως μονομερείς ενέργειες, όπως οι 100 δόσεις, οι επαναπροσλήψεις και το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Αναζητήσεις
αρση επαναπροσληψεων
Τυχαία Θέματα