Κυρώσεις σε βάρος τριών Λίβυων ηγετών επιβάλλει η ΕΕ γιατί δεν σχηματίζουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος τριών Λίβυων ηγετών οι οποίοι εναντιώνονται στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τους μέσα στις προσεχείς ημέρες, ανέφεραν διπλωμάτες.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ για μήνες εμφανίζονταν διστακτικές στην επιβολή κυρώσεων, λόγω του φόβου εκτροχιασμού των ειρηνευτικών προσπαθειών, αλλά οι δυτικές δυνάμεις την Κυριακή αναγνώρισαν το υπουργικό συμβούλιο της νεοσχηματισθείσας κυβέρνησης ως την μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, ενώ δρομολογούν την εγκατάστασή της στην Τρίπολη και το ξεκίνημα των εργασιών της.

Το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης, που συστάθηκε τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο, κάλεσε το Σάββατο τους θεσμούς της χώρας να ξεκινήσουν τη μεταβίβαση εξουσιών προς την νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων αποτελεί επιτυχία για την Γαλλία, που ελπίζει τα μέτρα αυτά να συμβάλουν στην επίσπευση του σχηματισμού της κυβέρνησης και στην αποτροπή του κινδύνου η χώρα να περιέλθει στον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Συμφωνήσαμε στην επιβολή κυρώσεων», δήλωσε υψηλόβαθμος ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σημειώνοντας πως παρότι η σύνταξη του σχετικού νομικού κειμένου δεν έχει ακόμη γίνει, καμία κυβέρνηση δεν αναμένεται να προβάλει ενστάσεις.

Η Λιβύη βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση, τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις να μάχονται για την εξουσία από το 2014, αυτή που έχει καταλάβει την Τρίπολη και τη διεθνώς αναγνωρισμένη, η οποία έχει μεταφερθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι τρεις άνδρες τους οποίους στοχοθετούν οι κυρώσεις είναι ο Νούρι Αμπουσαχμάιν, πρόεδρος του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, ένα από τα δύο αντιμαχόμενα κοινοβούλια, ο Χαλίφα αλ Γουέλ, πρωθυπουργός της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του διεθνώς αναγνωρισμένου κοινοβουλίου στο Τομπρούκ.
Χθες ο Γουέλ επανέλαβε ότι αντιτίθεται στη μεταβίβαση εξουσιών στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Γάλλοι και Ιταλοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν επί έναν χρόνο και πλέον ότι το πολιτικό χάος και το κενό ασφάλειας στην Λιβύη επιτρέπει στους ισλαμιστές να κερδίζουν εδάφη και να εξαπλώνονται από την γειτονική Τυνησία.
Τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποίησαν συζήτηση διάρκειας 90 λεπτών με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Μάρτιν Κόμπλερ και κάποιες κυβερνήσεις προειδοποίησαν για τον κινδύνους που θα συνεπαγόταν η ΕΕ να μείνει άπρακτη.

«Έχουμε πρακτικά τέσσερα κέντρα εξουσίας και, όπως αποδεικνύεται, το πιο αποτελεσματικό από αυτά είναι εκείνο που εγκαθίδρυσε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο αναπτύσσει τις δομές του εκεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα.

Οι ΥΠΕΞ των κρατών μελών της ΕΕ δεσμεύτηκαν τον Ιανουάριο στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Λιβύη αμέσως μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα