Κυριακάτικο τραπέζι: Χοιρινό πρασοσέλινο και κιουνεφέ

Το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας στρώνεται με δύο καταπληκτικά πιάτα και συνταγές που θα μας κάνουν να γλείφουμε και τα δάκτυλα μας.

Για κυρίως μαγειρεύουμε χοιρινό με πρασο και σέλινο, φαγητό καθαρά χειμωνιάτικο που σε πολλές περιοχές του τόπου μας σερβίρεται και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ενώ για γλυκό φτιάχνουμε ένα είδος κανταϊφιού, που αντί για καρυδόψιχα έχει φρέσκο τυρί. Το αγαπημένο κιουνεφέ από την Πόλη.

Καλή όρεξη

Χοιρινό πρασοσέλινο

Μερίδες:

6

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

1.700 γρ. χοιρινή σπάλα με το κόκκαλο, κομμένη σε μερίδες

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1 κιλό σέλινο με την ρίζα του

500 γρ. πράσο κομμένο σε μέτριες φέτες

2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

1/2 μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος

τα φύλλα από 6 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα

90 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το αυγολέμονο

2 αυγά

χυμό από 2 λεμόνια

ξύσμα από 1 λεμόνι

αλάτι και φερεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τα κλωνάρια του σέλινου από την ρίζα, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Την ρίζα την καθαρίζουμε και την ψιλοκόβουμε.

Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε καλά και το αλατοπιπερώνουμε. Το αλευρώνουμε και τινάζουμε κάθε κομμάτι να φύγει το περιττό. Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα αλευρωμένα κομμάτια χοιρινού (σε δόσεις) μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.

Μετριάζουμε την φωτιά και σοτάρουμε στο ίδιο λάδι το πράσο για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το σέλινο, την ψιλοκομμένη ρίζα και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρέας μαζί με το ζουμάκι που θα έχει βγάλει και ρίχνουμε τόσο νερό όσο να καλύψει τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση.

Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ρίχνουμε τον άνηθο και τον δυόσμο και σβήνουμε την φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι μέχρι να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο.

για το αυγολέμονο

Σε βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το ξύσμα και σταδιακά τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθούν.

Προσθέτουμε σταδιακά με μια κουτάλα όσο περισσότερο ζουμί από το φαγητό μπορούμε, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ζεσταθεί το αυγολέμονο. Περιχύνουμε με το αυγολέμονο το φαγητό κι σείουμε την κατσαρόλα για να πάει παντού.

Αναδημοσίευση από γαστρονόμο «Λαχανικά του χειμώνα» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.

Κιουνεφέ

Μερίδες: 8

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Ψήσιμο: 30 λεπτά

Υλικά

1/2 κιλό φύλλο κανταΐφι

1 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο, λιωμένο

300 γρ. ανθότυρο

400 γρ. τυρί κρέμα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

για το σιρόπι

3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη

3 φλιτζάνια νερό

1/2 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Ανοίγουμε με τα χέρια μας το φύλλο και το απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Ρίχνουμε το μισό βούτυρο και ανακατεύουμε.

Σε μια λεκάνη βάζουμε τα τυριά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Τα ανακατεύουμε καλά.

Αλείφουμε ένα ταψί Νο 26 με βούτυρο και στρώνουμε το μισό φύλλο. Απλώνουμε το μείγμα με το τυρί, στρώνουμε το υπόλοιπο φύλλο και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κιουνεφέ.

για το σιρόπι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη, το νερό, την φλούδα λεμονιού και βράζουμε για 10 λεπτά. Βγάζουμε το κιουνεφέ από τον φούρνο, αφήνουμε 2 λεπτά και ρίχνουμε λίγο λίγο το σιρόπι.

γαι το σερβίρισμα

Αφού κρυώσει λίγο το γλυκό, το χαράζουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...πασχαλινά» εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚυριακάτικο τραπέζι: Κολοκύθα με μοσχαράκι, κονιάκ, πορτοκάλι και τάρτα βατόμουροΚυριακάτικο τραπέζι: Λινγκουίνι με μανιτάρια, σκόρδο, φασκόμηλο και μπανάνες μαριναρισμένεςΚυριακάτικο τραπέζι: Χυλοπίτες με όσο μπούκο και μους σοκολάτας
Keywords
Τυχαία Θέματα