Κύπρος: «Ο Νετανιάχου δεν είναι αντίθετος στον Ανθρωπιστικό Διάδρομο»

Η Κύπρος επεξεργάζεται την υλικοτεχνική υποδομή με εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μέση Ανατολή για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου που θα παραδώσει ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθειας στη Γάζα από το κύριο λιμάνι του νησιού, τη Λεμεσό, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση επί τόπου, δήλωσαν οι κυπριακές αρχές την Τρίτη.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος - ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Associated Press

επειδή δεν έχει την εξουσιοδότηση να συζητήσει δημόσια λεπτομέρειες της πρότασης - δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «δεν ήταν αντίθετος» στην πρόταση που του έκανε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης την περασμένη εβδομάδα.

Η βασική προϋπόθεση της πρότασης της Κύπρου είναι να υπάρχει μια συνεχής ροή μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας που θα παραδίδεται από τη θάλασσα κατά τη διάρκεια των ”ανθρωπιστικών παύσεων”, όπως τις χαρακτήρισε ο αξιωματούχος, στις μάχες, ώστε η βοήθεια να φτάσει σε όσους την έχουν ανάγκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημείωσε την Τρίτη ότι αυτές οι ενέργειες αποδεικνύουν το «ρόλο της χώρας μας ως πυλώνας σταθερότητας». Σημείωσε πως πέραν της συνομιλίας με την ισραηλινή πλευρά ο κ. Χριστοδουλίδης βρίσκεται τα επικοινωνία τόσο με τα Ηνωμένα Έθνη όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες του όλου εγχειρήματος αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων και διαβουλεύσεων ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Κ. Λετυμπιώτης κλήθηκε να σχολιάσει και την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από πλευράς Αθήνας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η Λευκωσία «δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά», υποδεικνύοντας παράλληλα πως «η Κύπρος προκρίνεται για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω γειτνίασης με την περιοχή της Γάζας και του Ισραήλ.

Ο κ. Λετυμπιώτης συνέχισε λέγοντας ότι “η αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης αλλά και των διπλωματικών μας σχέσεων για τη ζωτική στήριξη του άμαχου πληθυσμού της Γάζας αλλά και ως προς τον επαναπατρισμό πολιτών από 33 χώρες στο πλαίσιο του Σχεδίου Εστία εμπεδώνει την σταθερή αξιακή ευθυγράμμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην οδύνη του πολέμου και του ανθρώπινου πόνου, παραμένοντας συνεπείς στις διαχρονικές μας θέσεις και αρχές”.

Πηγή: Associated Press, ΚΥΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΣυζητήσεις για ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα με πρωταγωνιστές Ελλάδα και ΚύπροΟ Ελληνισμός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Νοτιοανατολική ΜεσόγειοΚυπριακό σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω θαλάσσης
Keywords
Τυχαία Θέματα