Κόσοβο: Εγκρίθηκε το αίτημα για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης - Οργή Σερβίας κατά Μπακογιάννη

H πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι φτάνει για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023.

Ανοιγει ο δρόμος για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), ένα πανευρωπαϊκό όργανο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς την Τρίτη (16 Απριλίου), καθώς η κοινοβουλευτική του συνέλευση ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την έκθεση της εισηγήτριας Ντόρας Μπακογιάννη που συνιστά την ένταξη, με τους εκπροσώπους ακόμη και των κρατών που δεν το αναγνωρίζουν επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος να ψηφίζουν υπέρ.

Η αίτηση, πρωτοφανής καθώς δεν αναγνωρίζουν όλα τα μέλη του ΣτΕ την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, εγκρίθηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές, μετά από τρίωρη συζήτηση και πάνω από 65 παρεμβάσεις.

Τον Μάρτιο, η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) συνέστησε να προσκληθεί το Κόσοβο ως μέλος, βάσει της καταστατικής έκθεσης της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη (Νέα Δημοκρατία/ΕΛΚ).

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ”σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι το Σύνταγμά του είναι ένα πολύ προοδευτικό εργαλείο” και ευθυγραμμίζεται με διάφορες διεθνείς συμβάσεις και χάρτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημείωσε επίσης ότι ”η ιδιότητα του μέλους θα ενίσχυε τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όλους όσοι υπάγονται στη δικαιοδοσία του Κοσσυφοπεδίου”.

Η τελική απόφαση για την ένταξη εναπόκειται πλέον στην Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ, το εκτελεστικό όργανο του οργανισμού, η οποία θα συνεδριάσει τον Μάιο. Για την έγκριση της ένταξης της Πρίστινα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα