«Κοσμοδρόμιο» το Σύνταγμα για 104.000 επισκέπτες, που «ταξίδεψαν» στα άστρα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος

Ένα μοναδικό «ταξίδι» στο Διάστημα πραγματοποίησαν 104.000 επισκέπτες από τις 28 Μαρτίου ως τις 5 Απριλίου, με «βάση» τους την πλατεία Συντάγματος, στην οποία και έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία η περιοδεύουσα Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Κομισιόν, και, σύμφωνα με τον Νίκο Περράκη, έναν εκ των διοργανωτών, η προσέλευση σημείωσε ρεκόρ, αφήνοντας πίσω της το προηγούμενο, που ήταν στη Ρώμη με 52.000 επισκέπτες. Ειδικότερα, το Σάββατο, 4 Απριλίου, μία ημέρα πριν τη λήξη της, οι επισκέπτες ανήλθαν στους 16.300.

Με βασικούς «πρωταγωνιστές»
τα προγράμματα Galileon, EGNOS και Copernicus, μεταξύ των ιδιαίτερων εκθεμάτων της έκθεσης, η οποία είχε στο επίκεντρό της τις εφαρμογές διαστημικής τεχνολογίας που συναντώνται στην καθημερινή ζωή, περιλαμβάνονταν τέσσερα ακριβή ομοιώματα δορυφόρων του προγράμματος Galileo (μεγέθους 4 φορές μικρότερου από το κανονικό), ένα ομοίωμα δορυφόρου Sentinel 1A (3 φορές μικρότερο του κανονικού), 13 διαδραστικές οθόνες αφής για την παρουσίαση εφαρμογών διαστημικής τεχνολογίας στην καθημερινότητα, αλλά και η εντυπωσιακή Omniglobe- μια σφαιρική οθόνη με ποικιλία διαφορετικών λειτουργιών, που ελεγχόταν μέσω οθόνης αφής για την προβολή/ απεικόνιση διαφόρων δεδομένων- από τη θερμοκρασία των ωκεανών μέσα σε ένα έτος μέχρι την αεροπορική κυκλοφορία στον πλανήτη μας σε μία ημέρα, την επιφάνεια του Άρη, την ατμόσφαιρα του Δία κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινό παρουσίασε επίσης και η 3D απεικόνιση δορυφόρου μέσω προηγμένων τεχνολογιών. Η έκθεση περιελάμβανε επίσης διαλέξεις ειδικών πάνω στο αντικείμενο.

Όπως είπε ο κ. Περράκης, πάνω από 60 σχολεία με χιλιάδες παιδιά επισκέφθηκαν την έκθεση, η οποία ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά, έχοντας πάει σε άλλες 23 πόλεις.

Όσον αφορά στην απήχηση της έκθεσης, ο κ. Λευτέρης Μαμάης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Έκθεσης Διαστήματος, δήλωσε ότι ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου. «Συνήθως ο συνειρμός των περισσοτέρων με το Διάστημα είναι κάτι εξωπραγματικό, με τον Άρη, με την εξερεύνηση του Διαστήματος κτλ. Εδώ η λογική είναι ουσιαστικά να είσαι στο Διάστημα και να κοιτάς προς τη Γη. Είναι πώς τα προγράμματα που εμείς οι ίδιοι πληρώνουμε ως φορολογούμενοι, στα οποία τα παιδιά του μέλλοντος θα δουλέψουν, δημιουργούν δυνατότητες καινούριες, για καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές σε πολύ καθημερινές καταστάσεις, όπου ούτε ξέρουμε ότι χρησιμοποιούμε τέτοιες τεχνολογίες».

Όσον αφορά στις πιο συχνές ερωτήσεις από πλευράς των επισκεπτών, ο κ. Μαμάης σημείωσε ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο τρόπος λειτουργίας των δορυφορικών προγραμμάτων, ειδικά σε συνδυασμό με το πώς, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται π.χ στο αυτοκίνητο, με βασικό «πρωταγωνιστή» το πρόγραμμα πλοήγησης Galileo, ενώ ιδιαίτερη προσοχή προσέλκυσε και η Omniglobe. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επεσήμανε ο κ. Μαμάης, περισσότερο ενδιαφέρον έδειχναν οι μεγαλύτεροι- και μάλιστα οι πολύ μεγαλύτεροι ηλικιακά- επισκέπτες. Ωστόσο, και οι μικρότεροι ηλικιακά είχαν ερωτήσεις: «ένας μικρός ήρθε και δεν μου είπε “θέλω να γίνω αστροναύτης”, αλλά με ρώτησε “πώς μπορώ να γίνω αστροναύτης”...είναι ωραίο να βλέπεις ότι έστω και ένα παιδί έρχεται και εμπνέεται».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα