Κορονοϊός: Ατελείωτος εφιάλτης στη Βραζιλία, νέο ρεκόρ θανάτων στην Αίγυπτο

Περισσότερα από 5.300.000 κρούσματα του κορονοϊού έχουν καταγραφεί επίσημα παγκοσμίως, εκ των οποίων περισσότερα από τα δύο τρίτα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τουλάχιστον 5.313.816 κρούσματα της λοίμωξης, εκ των οποίων 342.141, θάνατοι έχουν καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη, κυρίως στην Ευρώπη, την πλέον πληγείσα ήπειρο με περισσότερα από 2 εκατ. κρούσματα και πάνω από 173.000 θανάτους, και στις Ηνωμένες Πολιτείες (1.622.670 κρούσματα, εκ των οποίων 97.087 θάνατοι). Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως διπλασιάστηκε μέσα σε ένα μήνα και περισσότερα από 250.000

νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε λιγότερο από τρεις ημέρες.

Οι δύο μεγαλύτερες ημερήσιες αυξήσεις νέων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας παρατηρήθηκαν την Παρασκευή και την Πέμπτη με αντίστοιχα περισσότερα από 110.000 και περισσότερα από 106.000 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως σε 24 ώρες, σύμφωνα πάντα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι στο εξής η περιοχή όπου η ασθένεια εξελίσσεται περισσότερο: 33.719 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στις 22 Μαΐου (έναντι 28.647 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά και 20.867 στην Ευρώπη). Στην περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αυξανόταν μέχρι τότε με τον ταχύτερο ρυθμό.

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η Νότια Αμερική είναι «ένα νέο επίκεντρο» της πανδημίας Covid-19, με μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στη Βραζιλία.

Η αύξηση στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση των κρουσμάτων στη Βραζιλία αλλά και στο Περού, στη Χιλή, στο Μεξικό.

ΗΠΑ: 1.127 νέοι θάνατοι

Στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα στον πλανήτη λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καταγράφηκαν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο 1.127 νέοι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19, κατά την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου.

Συνολικά, ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται σε 97.048 θανάτους εξαιτίας της νόσου επί συνόλου 1.621.658 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης.

Βραζιλία: Μεγαλώνει ο εφιάλτης

Οι βραζιλιάνικες αρχές κατέγραψαν χθες, Σάββατο, 965 νέους θανάτους εξαιτίας του νέου κορονοϊού, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 22.013, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η χώρα έχει εντοπίσει συνολικά 347.398 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο, 16.508 επιπλέον από την Παρασκευή, όταν ξεπέρασε τη Ρωσία, περνώντας στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό μολύνσεων πίσω από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός – κρουσμάτων και θανάτων – πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία, καθώς η λατινοαμερικάνικη χώρα κινείται αργά στη διεξαγωγή τεστ.

Ισπανία: Επιστροφή του τουρισμού και του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου

Με 48 νέους θανάτους από τον νέο κορονοϊό στην Ισπανία το Σάββατο, αυξήθηκε σε 28.678 ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 235.290 από 234.824 κρούσματα την προηγούμενη ημέρα, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ιδιαίτερα πληγείσα από την πανδημία, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά τις πύλες αυτό το καλοκαίρι στους ξένους τουρίστες και ότι θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της, νέα σημάδια της βούλησης για επιστροφή στην κανονικότητα στην Ευρώπη, καθώς το επίκεντρο της ασθένειας έχει μεταφερθεί στη Λατινική Αμερική.

Η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη - οι δύο κύριες εστίες της μόλυνσης στην Ισπανία - θα μπορούν με τη σειρά τους να αρχίσουν μια σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα ξαναρχίσει και οι διεθνείς του άσσοι θα ξαναβρεθούν στα γήπεδα την εβδομάδα της 8ης Ιουνίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πάνω απ ’όλα, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι οι ξένοι τουρίστες θα μπορούν να επιστρέψουν τον Ιούλιο, μια καθοριστική ανακοίνωση για τον δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.

Αίγυπτος: Νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων

Περισσότεροι άνθρωποι από κάθε άλλη μέρα πέθαναν από επιπλοκές του κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο στην Αίγυπτο, με τις αρχές να ανακοινώνουν 28 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τα 735 άτομα από την αρχή της πανδημίας.

Αυτό συμβαίνει ενώ από σήμερα ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την εορτή Αΐντ Ελ Φιτρ στο τέλος του μήνα του Ραμαζανίου, με την αιγυπτιακή κυβέρνηση να σκληραίνει για τις επόμενες έξι μέρες τα προληπτικά της μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, κλείνοντας όλα τα εμπορικά κέντρα, τα καταστήματα, τις πλαζ, τα πάρκα, διατηρώντας κλειστά τα εστιατόρια, τις εκκλησίες και τα τεμένη και περιορίζοντας την κυκλοφορία κατά 4 ακόμη ώρες, επιτρέποντας την κίνηση μόνον από τις 6 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και αυτό μόνον εντός της ίδιας γεωγραφικής περιφέρειας.

Κατά το ίδιο 24ωρο, ιδιαίτερα υψηλός ήταν σχετικά με τις προηγούμενες ημέρες και ο αριθμός των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν και τα οποία ανήλθαν σε μία μέρα σε 727 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, ανεβάζοντας το συνολικό τους αριθμό στις 16.513 περιπτώσεις.

Μπορεί μέχρι σήμερα να έχουν εξέλθει υγιείς από τα νοσοκομεία 4.628 ασθενείς και συνολικά 5.192 άτομα να παρουσιάζονται αρνητικά στην COVID-19, όμως φαίνεται ανησυχητικό το γεγονός ότι για να φτάσει η Αίγυπτος τα πρώτα 1.000 κρούσματα πέρασαν επτά ολόκληρες εβδομάδες και τώρα τα 1.000 κρούσματα τα φτάνει σε 1-2 μέρες μόνον.

Σύμφωνα μ′ αυτούς τους ρυθμούς, σε μία εβδομάδα τα κρούσματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν και τις 20.000, λένε ειδικοί.

Ρωσία: Ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός θανάτων

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριάκη πως καταγράφηκαν 153 θάνατοι από τον νέο κορονοϊό μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες - ο υψηλότερος μέχρι σήμερα ημερήσιος απολογισμός της επιδημίας- αυξάνοντας συνολικά τους νεκρούς σε 3.541, ανακοινώθηκε από το ρωσικό κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, καταγράφηκαν 8.599 νέα κρούσματα, λιγότερα από χθες, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό των μολύνσεων σ′ όλη τη χώρα σε 344.481.

Γερμανία: Στους 8.247 οι νεκροί

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 431 φτάνοντας τις 178.281, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) για τις λοιμώδεις νόσους.

Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 31 και έφτασε τους 8.247.

Αργεντινή: Παράταση του lockdown

Οι αρχές της Αργεντινής παρέτειναν τα μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων για την πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, έως τις 7 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες, καθώς καταγράφεται τις τελευταίες μέρες μια σταθερή αύξηση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Το lockdown, που αναμενόταν να λήξει σήμερα Κυριακή, βρίσκεται σε ισχύ από τις 20 Μαρτίου, παρόλο που οι αρχές έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς σε κάποιες περιοχές της χώρας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Η παράπλευρη απώλεια του κορονοϊού: Βρέφη που έμειναν μακριά από τους γονείς τους Παραλίες: Ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος που προβληματίζει την Ευρώπη Βραζιλία: Ένας φθινοπωρινός απολογισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα