Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ρωσία, Κίνα, 5G και αμυντικές δαπάνες στο κοινό ανακοινωθέν των ηγετών της Συμμαχίας

Σε κοινό ανακοινωθέν κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στη σύνοδο της συμμαχίας στο Λονδίνο- με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμφωνεί στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την άμυνα της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε στην τελική συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο,

πως η Τουρκία σταμάτησε να μπλοκάρει το σχέδιο για την ενίσχυση της άμυνας των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας, προσθέτοντας πως δεν συζητήθηκε το θέμα των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG. Επίσης, συμπλήρωσε πως το ΝΑΤΟ είναι υπέρ του διαλόγου και των καλύτερων σχέσεων με τη Ρωσία, και ότι πιστεύει ότι η Κίνα θα έπρεπε να συμμετέχει σε μελλοντικές συνομιλίες περί περιορισμού εξοπλισμών.

«Πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για όλη την περιοχή, επειδή διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών μας» ανέφερε ο Λιθουανός πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουσέντα, σε ανακοίνωσή του.

Η Τουρκία είχε υποστηρίξει προηγουμένως πως θα αντιτεθεί στα σχέδια του ΝΑΤΟ εκτός και αν η συμμαχία αποδεχτεί τον προσδιορισμό κάποιων οργανώσεων ως τρομοκρατικών, μεταξύ των οποίων και οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG.

Τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν, παρά τις διαφωνίες, κείμενο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο δηλώνουν την «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή» τους και αναγνώρισαν την άνοδο της ισχύος της Κίνας ως «πρόκληση» αλλά και «ευκαιρία».

Το κείμενο αναφέρεται στην «απειλή» που συνιστούν «οι επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά «αμυντική», που «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα».

NATO guarantees the security of our territory & our 1 billion citizens, our freedom and the values we share.

Keywords
Τυχαία Θέματα