Κιβωτός του Κόσμου: Γιατί ερευνώνται μόνο κακουργήματα οικονομικής φύσης για τον πατέρα Αντώνιο

Απορία προκαλεί το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα μόνο για κακουργήματα σε βάρος του πατέρα Αντωνίου, την ώρα που υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών φιλοξενούμενων στην Κιβωτό του Κόσμου.

Η εξήγηση είναι απλή: αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο παράλληλες έρευνες που «τρέχουν» για την υπόθεση. Η μια αφορά την οικονομική διαχείριση της ΜΚΟ και η άλλη τα όσα έχουν καταγγείλει οι πρώην τρόφιμοι περί κακοποίησης.

Η πρώτη εισαγγελική παραγγελία προς την οικονομική αστυνομία αφορά στη

διερεύνηση τεσσάρων κακουργηματικών πράξεων (απιστία, υπεξαίρεση, ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή). Στο μικροσκόπιο της οικονομικής αστυνομίας μπαίνουν συνολικά 11 πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία, ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την εισαγγελική παραγγελία ζητείται:

-Φορολογικός έλεγχος στα οικονομικά της δομής για την τελευταία πενταετία
-Διαχειριστικός έλεγχος και γνωστοποίηση της έκβασης του
-Ερευνα για το αν έχουν δοθεί επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς ή από ευρωπαϊκούς πόρους προς την Κιβωτό
-Άνοιγμα λογαριασμών για την τελευταία πενταετία σε εταιρικούς λογαριασμούς της Κιβωτού αλλά και σε λογαριασμούς έντεκα φυσικών προσώπων.

Για το δεύτερο σκέλος αναμένονται εξελίξεις.

Οι 290 χρυσές λίρες, τα κοσμήματα και τα 347.000 ευρώ κάτω από έπιπλο κουζίνας

Κάτω από ένα έπιπλο κουζίνας ήταν τοποθετημένα, εντός της οργάνωσης Κιβωτός του Κόσμου, οι 347.000 ευρώ που ουσιαστικά παραδόθηκαν στις αρχές απο την πρεσβυτέρα Σταματία, στο έλεγχο της οικονομικής αστυνομίας και η οποία ήταν ουσιαστικά ο προάγγελος της νεότερης εισαγγελικής παραγγελίας για διερεύνηση 4 βαρύτατων αδικημάτων σε βάρος του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας και 9 ακόμα ατόμων που συμμετείχαν στο ΔΣ την τελευταία 5ετία.

Τα χρήματα αυτά, μαζί με 290 χρυσές λίρες και κοσμήματα, πιθανολογείται (κατ΄αρχήν τουλάχιστον) ότι ήταν μέρος ή το σύνολο του περιεχομένου της θυρίδας σε τράπεζα της περιοχής , που άδειασε προ ημερών η πρεσβυτέρα.

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ζευγαριού εμφανίζονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, 180.000 ευρώ σε έναν και 100.000 δολάρια στον άλλο. Συνολικά στους λογαριασμούς της Κιβωτού, το ποσό των καταθέσεων ξεπερνά τα 10 εκατομμυρια ευρώ. Η έρευνα που διατάχθηκε σήμερα έχει ως στόχο να εντοπίσει την τυχόν διάπραξη αδικημάτων όπως ξέπλυμα ή φοροδιαφυγή (και υπεξαίρεση ή απιστία για τα οποία απαιτείται έγκληση από τη νέα διοίκηση), αλλά η αναφορά στην παραγγελία πως θα ερευνηθούν οι εγχώριες και ευρωπαικές επιχορηγήσεις , σημαίνει πως αν έχουν εισπραχθεί χρήματα από ευρωπαικά προγράμματα και διαπιστωθούν παραβάσεις, τότε μπορεί να υπάρξει δίωξη και για απάτη σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ.

Γιατί τους «απομάκρυναν»

Την ίδια στιγμή είναι σαφές πως η εισαγγελική διάταξη για την 3μηνη απομάκρυνση του π. Αντωνίου και ακόμα 3 ατόμων από τις δομές της Κιβωτού, εκδόθηκε κατά των συγκεκριμένων και όχι κι άλλων προσώπων (π.χ της πρεσβυτέρας) γιατί για αυτούς έχουν υπάρξει καταγγελίες (που ερευνώνται) για “κακοποιητικές συμπεριφορές”. Συνεπώς οι εισαγγελείς θέλουν να διασφαλίσουν πως οι καταγγέλλοντες δε θα επηρεάσουν (δυνητικά) με οποιοδήποτε τρόπο την εξέλιξη της έρευνας ή τη στάση των καταγγελλόντων.

Επανεμφάνιση της πρεσβυτέρας 

Την ίδια ώρα, την πρώτη εμφάνιση της πρεσβυτέρας, συζύγου του π. Αντωνίου, κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες νωρίτερα την Πέμπτη, έξω από τα γραφεία της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο μεσημεριανό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, η πρεσβυτέρα αποχώρησε βιαστικά από την πίσω πόρτα της δομής, έχοντας ανά χείρας μία μεγάλη βαλίτσα.

Σε βίντεο που κατέγραψε τηλεοπτική εκπομπή, η πρεσβυτέρα φάνηκε να εκνευρίζεται με το που είδε μπροστά της τις κάμερες, ενώ δεν θέλησε να κάνει καμία σχετική δήλωση και έφυγε μέσα σε δευτερόλεπτα. «Ρε άντε φύγετε από εδώ», ακούστηκε να λέει στους δημοσιογράφους, πριν αποχωρήσει.

Σημειώνεται ότι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης παρήλθε η προθεσμία που έδωσε η εισαγγελία στον π. Αντώνιο για την εγκατάλειψη της δομής. Οι πληροφορίες για το που ακριβώς βρίσκεται ο π. Αντώνιος παραμένουν συγκεχυμένες.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, εντός της ημέρας αναμένεται να περάσει μία μεταφορική εταιρεία προκειμένου να μαζέψει τα πράγματα που υπάρχουν εντός του σπιτιού που στεγάζεται στον 4ο όροφο της δομής της Κιβωτού στον Κολωνό.

(Με πληροφορίες από Dikastiko)

Keywords
Τυχαία Θέματα