Κίνα: Διάσημος σεφ δεν θα ξαναμαγειρέψει τηγανητό ρύζι με αυγά μετά από κατακραυγή εθνικιστών

Ελαφρύ, νόστιμο και απλό στην παρασκευή του, το τηγανητό ρύζι με αυγά αποτελεί εδώ και πολύ καιρό ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα στην Κίνα και συνάμα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της κινεζικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο.

Όμως τα τελευταία χρόνια, το δημοφιλές φαγητό έχει γίνει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για τους διαδικτυακούς εθνικιστές της Κίνας, ιδίως κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από τους πιο διάσημους σεφ

της χώρας αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη - επειδή έφτιαξε ένα βίντεο για το πώς να μαγειρεύτεαι το πιάτο.

«Ως σεφ, δεν θα ξαναφτιάξω ποτέ τηγανητό ρύζι με αυγά», ορκίστηκε ο Γουάνγκ Γκανγκ, διάσημος σεφ με περισσότερους από 10 εκατομμύρια διαδικτυακούς θαυμαστές, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα τη Δευτέρα.

美食作家王刚做蛋炒饭果然历史悠久,2018年还被人民日报转发。2020年10月,王刚博客发布了一篇蛋炒饭的食谱,他被控利用视频贴文作“恶意政治影射”,侮辱毛岸英的遗产,最后被迫道歉。难怪这次王刚含泪道歉:再也不做蛋炒饭了。 pic.twitter.com/YbAkRY23Wn

— moreless (@moreless) November 30, 2023

Η δημόσια απολογία του Γουάνγκ προσπάθησε να τιθασεύσει έναν αφηνιασμένο χείμαρρο κριτικής για το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo στις 27 Νοεμβρίου.

Οργισμένοι εθνικιστές κατηγόρησαν τον Γουάνγκ ότι χρησιμοποίησε το βίντεο για να διακωμωδήσει τον θάνατο του μεγαλύτερου γιου του Μάο Τσετούνγκ,Μάο Ανγίνγκ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας στις 25 Νοεμβρίου 1950.

Το βίντεο του Γουάνγκ αφορούσε αποκλειστικά την παρασκευή τηγανητού ρυζιού με αυγά, αλλά για ορισμένους Κινέζους εθνικιστές, οποιαδήποτε αναφορά στο πιάτο γύρω από την επέτειο του θανάτου ή τα γενέθλια του Μάο Ανγιγκ στις 24 Οκτωβρίου ισοδυναμεί με σκόπιμη πράξη προσβολής και χλευασμού.

Σύμφωνα με μια αμφιλεγόμενη εκδοχή, ο Μάο Ανγίνγκ, αξιωματικός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, δεν υπάκουσε στις διαταγές να καταφύγει κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής. Αντ′ αυτού, ο πεινασμένος 28χρονος έβαλε φωτιά σε μια σόμπα για να φτιάξει τηγανητό ρύζι με αυγά, κάτι που προκάλεσε καπνό στον αέρα και πρόδωσε τη θέση του στα εχθρικά αεροσκάφη.

Αυτή η εκδοχή των γεγονότων αναφέρεται στα απομνημονεύματα του Γιανγκ Ντι, ενός στρατιωτικού αξιωματικού που εργαζόταν δίπλα στον νεότερο Μάο στο αρχηγείο του διοικητή. Αλλά οι κινεζικές αρχές την έχουν επανειλημμένα διαψεύσει ως ανυπόστατη φήμη.

O Mάο Τσε Τουνγκ με τον γιο του Μάο Ανγίνγκ«Κακόβουλες φήμες»

Υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ, η κινεζική κυβέρνηση έχει πατάξει όσες φωνές επικρίνουν τους εθνικούς ήρωες ή αμφισβητούν την επίσημη αφήγηση γι′ αυτούς. Το 2018, η χώρα ψήφισε νόμο για την απαγόρευση της συκοφάντησης των εθνικών ”ηρώων και μαρτύρων”, ένα έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και τρία χρόνια.

Στην 70ή επέτειο του θανάτου του Μάο Ανγιγκ το 2020, η Κινεζική Ακαδημία Ιστορίας - μια επίσημη δεξαμενή σκέψης που εγκαινίασε ο Σι για να αντιμετωπίσει τις ”λανθασμένες” απόψεις για την ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος - αποκάλεσε την ιστορία με το τηγανητό ρύζι ως ”την πιο κακόβουλη φήμη”.

″Αυτοί οι διακινητές φημών έχουν συνδέσει τον Μάο Ανγιγκ με το τηγανητό ρύζι με αυγά, επισκιάζοντας στο έπακρο την ηρωική εικόνα της γενναίας θυσίας του Μάο Ανγιγκ”, ανέφερε η ακαδημία σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

美食作家王刚发声道歉!中国人不允许任何人去侮辱先烈,因为幸福的生活是他们创造的,我们没有资格! pic.twitter.com/ALEwaUALKV

— 老照片回忆馆
Keywords
Τυχαία Θέματα