Κερδισμένοι και ηττημένοι της απλής αναλογικής
Πολλή συζήτηση γίνεται στην προεκλογική περίοδο για τις συνέπειες της απλής αναλογικής, για το αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, για κυβερνήσεις νικητών και ηττημένων.
Τι εξυπηρετεί αλήθεια το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής; Ο πρώτος βασικός σκοπός για τη θέσπισή του είναι να αποτυπωθεί η πραγματική βούληση του λαού, να έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης να επιλέξει τον πολιτικό συνδυασμό, ο οποίος εκφράζει πραγματικά τις πολιτικές του πεποιθήσεις και προσδοκίες, χωρίς να αναγκάζεται να κάνει συμβιβασμούς με τη συνείδησή του ή να ψηφίζει «το μη
Βέβαια, αν συμμετέχουν στις εκλογές 30 ή 40 ή 50 συνδυασμοί, δεν πρόκειται για πραγματικό πλουραλισμό, γιατί δεν υπάρχουν τόσα πολλά πραγματικά διαφορετικά πολιτικοϊδεολογικά προγράμματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις αρκετοί από τους συνδυασμούς, που συμμετέχουν στις εκλογές, είτε αποτελούν προσωπικά κατασκευάσματα χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό στίγμα, είτε προέρχονται από την πολυδιάσπαση ενός μεγαλύτερου πολιτικοϊδεολογικού χώρου.
Έτσι όμως ακυρώνεται εν μέρει η λειτουργία της απλής αναλογικής, επειδή οι λίγοι, πραγματικά διαφορετικοί και εκτός των συνήθων κομμάτων συνδυασμοί, χάνονται ανάμεσα στο πλήθος των υποψήφιων συνδυασμών και αδυνατούν να αναδείξουν την ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα ιδιαιτερότητά τους, η οποία θα λειτουργούσε γόνιμα, δημιουργικά και ριζοσπαστικά, αν κατακτούσε εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο. Τέτοιοι ελπιδοφόροι συνδυασμοί εξάλλου ουδέποτε καταμετρώνται στις δημοσκοπήσεις, ώστε μέσω αυτών να κινήσουν το ενδιαφέρον των πολιτών, που αναζητούν κάτι διαφορετικό.
Ο άλλος σημαντικός σκοπός της απλής αναλογικής είναι ο σχηματισμός κυβερνήσεων συνεργασίας, ώστε να μην ασκείται η εκτελεστική εξουσία από ένα κόμμα, με μία συγκεκριμένη νοοτροπία, με το συνεπακόλουθο αυταρχισμό, αλλά να συντίθενται περισσότερες νοοτροπίες και πολιτικοϊδεολογικές προσεγγίσεις των προβλημάτων και να προκύπτουν περισσότερες επιλογές για την επίλυσή τους. Σε μία κυβέρνηση συνεργασίας οι περισσότεροι συνεργαζόμενοι συνδυασμοί θα αλληλοσυμπληρώνονται και θα αλληλοελέγχονται συνεχώς.
Στη χώρα μας δυστυχώς είναι παντελώς απαξιωμένη η κουλτούρα πολιτικής συνεργασίας. Όλα τα κόμματα εξουσίας και τα λοιπά κατά καιρούς κοινοβουλευτικά κόμματα αρέσκονται να εμφανίζουν τον εαυτό τους ως τη μοναδική δύναμη της δημοκρατίας, της ευημερίας, της δικαιοσύνης και της προόδου και όλους τους υπόλοιπους ως εθνικά επικίνδυνους, μη σοβαρούς, αντιδημοκράτες, και ανάλγητους.
Ενώ στην πραγματικότητα και όταν ο καθένας κυβερνά και όταν ψηφίζουν τους νόμους συγκλίνουν σε πολλές επιλογές και τρόπους διαχείρισης των κοινών, επιδιώκουν να εμφανίζουν ότι μεταξύ τους ανοίγεται μέγα χάσμα, ότι διαφέρουν όπως το φως από το σκοτάδι ή ότι εκπροσωπούν οι μεν την πρόοδο κι οι δε την οπισθοδρόμηση.
Έχοντας διαμορφώσει όμως στη διάρκεια της κάθε τετραετίας και στην προεκλογική περίοδο ένα τέτοιο κλίμα στους ψηφοφόρους τους, έχουν σε μεγάλο βαθμό αυτοδεσμευτεί και δεν τους είναι πλέον δυνατό, ακόμα κι αν αλλάξουν προσανατολισμό μετά τις εκλογές, να εμφανιστούν ότι συνεργάζονται με κάποιους από εκείνους που κατήγγειλαν.
Εκτός του φαινομένου αυτού όμως υποστηρίζονται και απόψεις, κατά τις οποίες κυβέρνηση συνεργασίας επιτρέπεται δήθεν να σχηματισθεί μόνο μεταξύ νικητών των εκλογών και όχι μεταξύ ηττημένων.
Η άποψη αυτή είναι τελείως λανθασμένη και πάντως αντίθετη στους σκοπούς και το πνεύμα της απλής αναλογικής. Όταν διενεργούνται εκλογές με απλή αναλογική, δεν υπάρχει νικητής, που βγήκε πρώτος και θα σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδύναμη, ούτε ηττημένοι, που θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση. Υπάρχουν πολιτικοί συνδυασμοί, που έλαβαν ένα αριθμό ψήφων και εκλέγουν ένα αριθμό βουλευτών.
Εάν συμπράξουν κάποιοι από αυτούς και συγκεντρώνουν τέτοιο αριθμό βουλευτών, που θα τους επιτρέπει να σχηματίζουν κυβέρνηση, η οποία θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, η σύμπραξη αυτή είναι ο νικητής των εκλογών και η κυβέρνηση, που θα σχηματισθεί, είναι η κυβέρνηση, που επέλεξε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Όπως πάντως αντιλαμβάνεται ο καθένας, που διαθέτει μία βασική πολιτική αίσθηση, οι δήθεν χαώδεις διαφοροποιήσεις μεταξύ των κομμάτων δεν αποτυπώνουν την αντίληψη του μέσου πολίτη. Στην πραγματικότητα η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, αν εξαιρεθεί ένα ποσοστό 10-15%, που κινείται στο χώρο της κομμουνιστικής και οικολογικής αριστεράς κι άλλο ένα 10%, που εκφράζεται από το χώρο του ακραίου εθνικισμού και της άκρας δεξιάς, το υπόλοιπο 70-75% μετακινείται ανάμεσα στο χώρο της λεγόμενης κεντροδεξιάς και της λεγόμενης κεντροαριστεράς.
Το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των πολιτών θα μπορούσε να ανήκει στο ίδιο κόμμα, ένα κόμμα με στοιχεία οικονομικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και μετριοπαθούς σοσιαλδημοκρατίας. Δεν συμβαίνει όμως αυτό, επειδή οι πολίτες αυτοί είναι εγκλωβισμένοιπαραδοσιακά ή από συνήθεια στα τρία μεγαλύτερα κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων επηρεάζονται από την τεχνητή αντιπαλότητα, που καλλιεργείται μεταξύ τους και δεν διανοούνται να τα εγκαταλείψουν μαζικά και να διαμορφώσουν κάτι καινούργιο, που θα τους εκφράζει όλους και θα διαμορφώσει μία διαφορετική πολιτική κουλτούρα.
Παρότι κατά καιρούς στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται αξιοσημείωτα ποσοστά πολιτών, που θα επιθυμούσαν την εμφάνιση καινούργιων και διαφορετικών πολιτικών φορέων, όσοι τελικά εμφανίζονται δεν είναι παρά προσωπικά δημιουργήματα δυσαρεστημένων αποχωρούντων από τα μεγάλα κόμματα ή αμφίβολης σοβαρότητας κατασκευάσματα προβεβλημένων ραδιοτηλεοπτικών ή διαδικτυακών αστέρων.
Επειδή οι Έλληνες πολίτες σπάνια έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν με την ψήφο τους αυτό που πραγματικά πιστεύουν και τους εκφράζει, οι τωρινές εκλογές, που διενεργούνται με την απλή αναλογική, προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν μέσα στους 35 συνδυασμούς εκείνον τον ένα, τον καινούργιο, τον πραγματικά διαφορετικό, τον έντιμο, τον υπεύθυνο και σοβαρό, που ίσως ανοίγει μία προοπτική ελπίδας για το μέλλον.
***
Παναγιώτης Νικολόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εκλογές 2023: Tι ισχύει για όσους δεν πάνε να ψηφίσουν
- Δεν άνοιξαν οι κάλπες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
- Σεισμός τώρα στην Κρήτη - Νέα αναστάτωση για τους κατοίκους
- Ελλάδα -Ηλεκτρονικές απάτες: Τα κόλπα που αρπάζουν τις καταθέσεις
- Υποχρεωτική η ψήφος – Ποιες κατηγορίες πολιτών εξαιρούνται
- Ο καραγκιόζης πρωθυπουργός
- Εκλογές 2023 - Επική γιαγιά ψηφοφόρος στις Σέρρες: Αυτή ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που ψηφίζω
- Τσαπανίδου: Οδηγίες από τον μηχανισμό προπαγάνδα της ΝΔ για να βγουν άκυρα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα
- Σασμός Spoiler (22/5): Ο Μαθιός σε άσχημη κατάσταση μετά την ομολογία του φόνου
- Εκλογές 2023 - Θεσσαλονίκη: Δεν άνοιξαν οι κάλπες στο σχολείο που ψηφίζει ο Κώστας Καραμανλής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Κερδισμένοι και ηττημένοι της απλής αναλογικής
- Εκλογές 2023: Στο 48,76% η συμμετοχή μέχρι τις 17.00, πώς εξελίσσεται η διαδικασία
- Ο Ελληνας θεωρεί το σπίτι του σαν προέκταση της προσωπικότητάς του
- Ελευθερία Αρβανιτάκη και Ελεωνόρα Ζουγανέλη «Μαζί» και το καλοκαίρι
- «Το Όνομα του Ρόδου» του Ουμπέρτο Έκο στη Σκάλα του Μιλάνου και στην Όπερα του Παρισιού
- Αν παρατηρήσουμε κάτι από τα παρακάτω στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μας, να το εγκαταλείψουμε αμέσως
- Αριστείδης ο Δίκαιος διαχρονικό πρότυπο πολιτικού ανδρός
- Απλή αναλογική και διερευνητικές εντολές
- Δραματικές εικόνες αποκαλύπτουν τη συρρίκνωση των λιμνών σε όλο τον κόσμο
- The Amiri Diwan: Ο «Λευκός Οίκος» του Εμίρη του Κατάρ θα είναι χτισμένος σε τεχνητό νησί

- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Κερδισμένοι και ηττημένοι της απλής αναλογικής
- Απλή αναλογική και διερευνητικές εντολές
- Αριστείδης ο Δίκαιος διαχρονικό πρότυπο πολιτικού ανδρός
- Εκλογές 2023: Στο 48,76% η συμμετοχή μέχρι τις 17.00, πώς εξελίσσεται η διαδικασία
- Αν παρατηρήσουμε κάτι από τα παρακάτω στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μας, να το εγκαταλείψουμε αμέσως
- Ο Ελληνας θεωρεί το σπίτι του σαν προέκταση της προσωπικότητάς του
- «Το Όνομα του Ρόδου» του Ουμπέρτο Έκο στη Σκάλα του Μιλάνου και στην Όπερα του Παρισιού
- Το Mission: Impossible 7 δεν κάνει πρεμιέρα στις Κάννες, αλλά ο Τομ Κρουζ «είναι» εκεί
- Ελευθερία Αρβανιτάκη και Ελεωνόρα Ζουγανέλη «Μαζί» και το καλοκαίρι
- Ανακάλυψαν τυχαία τεράστιο προϊστορικό θαλάσσιο τέρας, είχε διπλάσιο μέγεθος από φάλαινα δολοφόνο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Ψήφισε ο Κώστας Καραμανλής
- Στο 80,2% το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στις κάλπες πλην ΗΠΑ - Καναδά
- Σέρρες: Νεόνυμφοι πήγαν να ψηφίσουν μετά το γλέντι
- Mενέντεζ στο real.gr: Έχω την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές Ελλάδα και Τουρκία θα βρουν τρόπους να λύσουν τα προβλήματά τους και να πάνε τα πράγματα καλύτερα
- Σικάγο Φάιρ - Ατλάντα Γιουνάιτεντ: Ελληνική μονομαχία μεταξύ Κούτσια και Γιακουμάκη που σκόραραν τρία γκολ (vid)
- Μπιγιονσέ - Jay-Z: Αγόρασαν την ακριβότερη έπαυλη στην Καλιφόρνια
- Εκλογές 2023: Στη Μεσσηνία ψήφισε ο Αντώνης Σαμαράς - «Όλα θα πάνε καλά»
- Όλες οι αλλαγές σε δρομολόγια μετρό, τραμ, ηλεκτρικό και λεωφορεία λόγω εκλογών
- Στην κόψη του ξυραφιού οι ελληνοαλβανικές σχέσεις
- Στη Μεσσηνία άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Αντώνης Σαμαράς - «Όλα θα πάνε καλά»