Καταδίκη σε φυλάκιση υπαλλήλου του προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη για «τρομοκρατία»

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη υπάλληλο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη σε οκτώ χρόνια και εννιά μήνες φυλάκιση για συνεργασία με το δίκτυο Γκιουλέν, στο οποίο η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Πρόκειται για τον Μετίν Τοπούζ, Τούρκο μεταφραστή για την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) στο προξενείο. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Sabah,

ο Τοπούζ είχε συλληφθεί το 2017. Οι κατηγορίες σε βάρος του περιελάμβαναν συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, με τον εισαγγελέα να ζητά φυλάκιση από 7 έως 15 ετών.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, η οποία εξέφρασε τη «βαθιά απογοήτευσή της». Όπως τόνισε, Αμερικανοί αξιωματούχοι παρατήρησαν κάθε ακρόαση στη δίκη και δεν είδαν αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν την καταδίκη. Παράλληλα, η αμερικανική πρεσβεία εξέφρασε την ελπίδα της πως η καταδίκη αυτή θα ανατραπεί γρήγορα.

Η εισαγγελία αρχικά ζητούσε μέχρι και 35 χρόνια φυλάκιση, για κατηγορίες κατασκοπείας και σχέσεις με την οργάνωση Γκιουλέν. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Τοπούζ ήταν σε συχνή επαφή με στελέχη της αστυνομίας και εισαγγελείς που καταζητούνται ή έχουν φυλακιστεί για συμμετοχή στην οργάνωση.

(με πληροφορίες από Reuters, Daily Sabah)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Ποια είναι η 35χρονη που επιτέθηκε με βιτριόλι Economist: Τι έκανε σωστά η Τουρκία με τον κορονοϊό H Βόρεια Κορέα βγάζει εκατομμύρια πουλώντας παράνομα άμμο
Keywords
Τυχαία Θέματα