«Κάρμεν» του Μπιζέ: Από τη Νέα Υόρκη στο Μέγαρο Μουσικής

Carmen

Η «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ, μία από τις διασημότερες όπερες όλων των εποχών, επιστρέφει στη σκηνή της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης σε μια νέα συναρπαστική παραγωγή -που έκανε πρεμιέρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 2023- η οποία μεταδίδεται μαγνητοσκοπημένη το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τη

σκηνοθεσία υπογράφει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κάρι Κράκνελ που με το δημοφιλέστατο λυρικό έργο του σπουδαίου γάλλου μουσουργού, κάνει το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ, όπως άλλωστε και η πρωταγωνίστρια της παράστασης, η ηλικίας 27 ετών Αϊγκούλ Ακμέτσινα, μία από τις πιο εκθαμβωτικές μετζοσοπράνο της νέας γενιάς.

Αϊγκούλ Ακμέτσινα

Η Ακμέτσινα, που έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία μόλις 21 ετών στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, κατάγεται από ένα μικρό χωριό της ρωσικής Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν, το οποίο βρίσκεται στα Ουράλια Όρη και από μία οικογένεια με «όμορφες κλασικές φωνές», όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξη στην αμερικανική έκδοση της Vogue, ενώ μικρή ονειρευόταν να γίνει τραγουδίστρια της ποπ.

Η «Κάρμεν» της ΜΕΤ είναι η έβδομη παραγωγή στην οποία η Αϊγκούλ Ακμέτσινα ερμηνεύει τον διάσημο ρόλο. «Αυτή η σεζόν για μένα είναι γεμάτη Carmen. Την ονομάζω οι ‘50 αποχρώσεις της Carmen’. [Γέλια.] Άνοιξα τη σεζόν με την Carmen στο Μόναχο, μετά την τραγούδησα στο Βερολίνο. Στη ΜΕΤ, σε νέα παραγωγή. Μετά, θα πάω στο Λονδίνο, όπου θα είναι άλλη μια νέα παραγωγή. Μετά έχω την Carmen στο Glyndebourne. Μετά στη Νάπολη… συνέχεια Κάρμεν».

Στον ρόλο του εραστή της, Δον Χοσέ, ο καταξιωμένος τενόρος Πιοτρ Μπετσάλα, ο οποίος άφησε άριστες εντυπώσεις στο κοινό της MET με τις περσινές ερμηνείες του στην «Φεντόρα» του Τζορντάνο και στον «Λόενγκριν» του Βάγκνερ.

To λαμπερό καστ τεσσάρων αστέρων της «Κάρμεν» συμπληρώνουν δύο εξαίρετοι αμερικανοί λυρικοί τραγουδιστές, η σοπράνο Έιντζελ Μπλου, που ενσαρκώνει την πιστή Μικαέλα και ο μπασοβαρύτονος Κάιλ Κέτελσεν, που ερμηνεύει τον ρόλο του αλαζονικού ταυρομάχου Εσκαμίγιο. Τα σκηνικά της «Κάρμεν» σχεδίασε ο Μάικλ Λιβάιν, και τα κοστούμια, ο Τομ Σκατ.

 Ο ιταλός μαέστρος Ντανιέλε Ρουστιόνι διευθύνει το πασίγνωστο αριστούργημα του Bizet, το οποίο περιλαμβάνει δύο από τις διασημότερες άριες του λυρικού ρεπερτορίου: τη «Habanera» και «Το τραγούδι του ταυρομάχου».

Μια κλασική ιστορία μέσα από μια σύγχρονη σκηνοθετική προσέγγιση

Η «Κάρμεν» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1845 στην Opéra-Comique του Παρισιού σε λιμπρέτο των Henri Meilhac και Ludovic Halévy, εμπνευσμένο από την ομώνυμη νουβέλα του γάλλου συγγραφέα Prosper Merimée. Έκτοτε, η ακαταμάχητα εκρηκτική πρωταγωνίστρια του Georges Bizet έχει κατακτήσει πολλές γενιές θεατών, ενώ συνεχίζει να γοητεύει και το νεότερο κοινό χάρη στις αναγνωρίσιμες μελωδίες που τραγουδά, αλλά και στην ατίθαση και γεμάτη πάθος προσωπικότητά της.

Στη δική της σκηνοθετική «ανάγνωση», η Αγγλίδα Carrie Cracknell, γνωστή στο ελληνικό κοινό κυρίως από την τακτική της συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας στο πλαίσιο των μεταδόσεων NTLIVE, μεταφέρει τη δράση της «Κάρμεν» στο σήμερα, παρουσιάζοντας με σύγχρονη ματιά μια κλασική ιστορία. Διεισδύει με τόλμη τον δραματικό πυρήνα της και ανασύρει από τα βάθη του θέματα απολύτως επίκαιρα στην εποχή μας: έμφυλη βία, καταχρηστικές εργασιακές σχέσεις, επιθυμία του ατόμου να σπάσει τα κοινωνικά δεσμά.

Info

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, ώρα 19:55

Στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Τιμές εισιτηρίων:

8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), 15 €, 25 €

Eισιτήρια 210 72 82 333, www.megaron.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σωτήρης Τσαφούλιας: Οι «17 Κλωστές» είναι μια ιστορία για όσους δημιουργούν δολοφόνους

Η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας Όλγκα Τοκάρτσουκ για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ανασκευάζοντας παγιωμένες απόψεις για την Μαρία Κάλλας

Keywords
Τυχαία Θέματα