Κάνει πίσω ο Τραμπ για τους δασμούς σε ΕΕ και άλλες έξι χώρες. Δεν την γλίτωσε η Κίνα

Κάνει πίσω, όπως όλα δείχνουν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στις απειλές για την επιβολή δασμών σε ΕΕ και άλλες χώρες.

Όπως μεταδίδει το Reuters ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, ενημέρωσε μόλις Επιτροπή της Γερουσίας θα ανασταλεί η εφαρμογή των δασμών για την ΕΕ και έξι άλλες χώρες. Αυτές είναι η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Νότιος Κορέα, το Μεξικό και

τον Καναδά.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε υπογραμμίσει ότι οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούν έναν εμπορικό πόλεμο, ενώ η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, είχαν εκφράσει την αισιοδοξία τους για εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς.

Δεν τη γλίτωσε η Κίνα

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε ωστόσο δασμούς στην Κίνα, ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Ο Τραμπ υπέγραψε σήμερα το προεδρικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται τιμωρητικοί δασμοί στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, σε αντίποινα για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους του Πεκίνου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, στόχος των μέτρων αυτών θα είναι «να αντισταθμιστούν τα κέρδη που αποκομίζουν οι Κινέζοι μέσω των άδικων εμπορικών πρακτικών» τους.

Ο Τραμπ θα αναθέσει επίσης στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να συντάξει και να δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα προϊόντα και τους δασμούς που θα επιβληθούν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες από την υπογραφή του διατάγματος, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Έβερετ Έισενστατ, ο υποδιευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.

Πολλά από τα προϊόντα που θα στοχοθετηθούν είναι εκείνα για τα οποία η Κίνα προσπάθησε να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ μέσω εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας από τις αμερικανικές εταιρείες. Νωρίτερα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα μέτρα θα είναι ύψους 50 δισεκ. δολαρίων, ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ, κατά την υπογραφή του διατάγματος, έκανε λόγο για δασμούς «περίπου 60 δισεκατομμυρίων».

Επιπροσθέτως, ο Τραμπ θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να προτείνει μέσα σε διάστημα 60 ημερών μέτρα με τα οποία θα μπορούσαν να περιοριστούν οι κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στόχος της Ουάσινγκτον είναι να αναγκάσει την Κίνα να τροποποιήσει τις «άδικες» εμπορικές πρακτικές της, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο.

«Το Πεκίνο θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά του»

Η Κίνα είναι «βαθύτατα απογοητευμένη» από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις στο Πεκίνο αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει από έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, διαμήνυσε απόψε η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

«Αν οι ΗΠΑ ξεκινούσαν έναν εμπορικό πόλεμο, η Κίνα θα πολεμούσε μέχρι τέλους για να υπερασπιστεί τα δικά της νόμιμα συμφέροντα με όλα τα απαραίτητα μέτρα», τονίζεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε ένα μνημόνιο που προβλέπει την επιβολή δασμών ύψους έως και 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα και κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να προτείνει μέτρα για τον περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, να λάβουν συνετές αποφάσεις και να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ», σημειώνει η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

Με βουτιά 700 μονάδων «πλήρωσε» ο Dow Jones τους δασμούς Τραμπ

Έντονα πτωτικά κινήθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street την Πέμπτη, με τον Dow Jones να κάνει «βουτιά» μεγαλύτερη των 700 μονάδων και να υποχωρεί κάτω από τις 24.000 μονάδες, μετά τις ανακοινώσεις.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 724 μονάδες (-2,93%), κλείνοντας στις 23.958 μονάδες, εν μέσω ενίσχυσης των φόβων για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και λόγω της ανησυχίας για αύξηση του πληθωρισμού.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση 2,52%, κλείνοντας στις 2.644 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διολίσθησε κατά 2,43%, υποχωρώντας στις 7.169 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα