Καμερούν: Αντάρτες σκότωσαν στρατιώτη σε πόλη που φιλοξενεί ομάδες του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής

Αυτονομιστές αντάρτες σκότωσαν την Τετάρτη (12/1) έναν στρατιώτη κατά τη διάρκεια επίθεσης στη δυτική πόλη Μπουέα του Καμερούν, όπου εδρεύουν τέσσερις ποδοσφαιρικές ομάδες που συμμετέχουν στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Το κορυφαίο τουρνουά ποδοσφαίρου της Αφρικής ξεκίνησε την Κυριακή εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια, ειδικά στις δυτικές περιοχές του Καμερούν. Εκεί αγγλόφωνοι αυτονομιστές αντάρτες επιδιώκουν να ιδρύσουν ένα αποσχισθέν κράτος με το όνομα Αμβαζονία και έχουν πραγματοποιήσει θανατηφόρες επιθέσεις σε αμάχους

και στρατιωτικούς από το 2017.

Το Μάλι, η Γκάμπια, η Τυνησία και η Μαυριτανία από τον 6ο όμιλο εδρεύουν στην Μπούεα στη νοτιοδυτική περιοχή, όπου έχουν σημειωθεί πολλές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των ανταρτών.

Ο στρατιώτης σκοτώθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά την οποία οι αντάρτες αντάλλαξαν πυρά με τον στρατό μέσα στην πόλη, δήλωσε ο Τσο Αγιάμπα, επικεφαλής των ανταρτών Αμυντικών Δυνάμεων της Αμβαζόνια.

″Οι δυνάμεις μας εξαπέλυσαν επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που σκότωσε έναν στρατιώτη. Μια αδελφική μας δύναμη γνωστή ως Ορεινά Λιοντάρια ενέπλεξε επίσης τον στρατό σε μια ωριαία μάχη”, δήλωσε ο Αγιάμπα στο Reuters.

Στόχος της επίθεσης ήταν σύμφωνα με τον Αγιάμπα να διακοπεί η προετοιμασία για δύο αγώνες του 6ου ομίλου του Κυπέλλου Εθνών της Αφρικής που διεξάγονται την Τετάρτη στο Λίμπε, μια παραθαλάσσια πόλη περίπου μία ώρα οδικώς νότια από την Μπούεα. Πάντως και οι δύο αγώνες (σ.σ Τυνησία - Μάλι και Μαυριτανία-Γκάμπια διεξήχθησαν κανονικά).

Ο Aκέμ Kέλβιν Ενκουαϊν, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα την Μπούεα, επιβεβαίωσε ότι ένοπλοι μπήκαν στην πόλη, άνοιξαν πυρ και χρησιμοποίησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Armed separatist groups disrupted #AFCON2021 practice in #Buea today ahead of the first games held in #Limbe. A number of civilians were killed and wounded in the ensuing combat and violence. #Cameroon#AnglophoneCrisis#EndAnglophoneCrisispic.twitter.com/X8u6Joelii

— Billy Burton (@billyb2009) January 12, 2022

Ο Eνκουαϊν ανέφερε ότι ένας οδηγός ταξί και ένας επιβάτης σκοτώθηκαν επίσης όταν βρέθηκαν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά κοντά στην κεντρική αγορά. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις προαναφερόμενες πληροφορίες, τις οποίες μετέδωσε και το πρακτορείο ειδήσεων του Καμερούν.

A Taxi driver, Ngoh Wilfred and a farmer are the two men who were shot today at the Buea central market as Ambazonia forces stormed the area. The heavily armed boys paraded the areas around Koke, Bokwai, Molyko, Muea, and other outskirts of Buea, shooting indiscriminate shots. pic.twitter.com/JeQZBNwmA6

— Cameroon News Agency (CNA) (@CMRNewsAgency) January 12, 2022Τρεις χιλιάδες νεκροί και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες

Αντάρτες από τη μειονότητα του αγγλόφωνου δυτικού Καμερούν  μάχονται από το 2017 σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην περιθωριοποίησή τους από τη γαλλόφωνη κυβέρνηση.

Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τις ζωές τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων και έχει αναγκάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο να εγκαταλείψουν την περιοχή. Οι αυτονομιστικές και οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί και οι δύο για θηριωδίες κατά αμάχων.

Ο Χένρι Κεμέντ, ένας εξέχων τοπικός γερουσιαστής, πυροβολήθηκε την Τρίτη από άγνωστους δράστες στην Μπαμέντα, την πρωτεύουσα της γειτονικής βορειοδυτικής περιοχής, ανακοίνωσε το κόμμα του.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤο Μαρόκο κουβάλησε πέντε τόνους πράγματα μαζί του για το Κόπα Άφρικα«Ο Τζόκοβιτς είναι ύπουλος, ψέυτης μ****ας» - Αγριο κράξιμο Αυστραλών παρουσιαστώνΛονδίνο: Επιστήμονες ονόμασαν ένα νέο δέντρο από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο
Keywords
Τυχαία Θέματα