Ισραηλινά ΜΜΕ: Έγκριση της επιχείρησης στην Ράφα της Γάζας και ένα μικρό θαύμα εν μέσω βομβαρδισμών

H Σαμπριν Τζούντα που ήρθε στον κόσμο με καισαρική τομή, αφού η μητέρα της σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στην Γάζα

Στην έγκριση περαιτέρω επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας προχώρησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan να  υποστηρίζει πως μεταξύ αυτών είναι και η επιχείρηση στην Ράφα

Η περιοχή βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα,

στα σύνορα με την Αίγυπτο, και εκεί έχουν βρει βρίσκονται πλέον 1,5 εκατ. εκτοπισμένοι. Γι′ αυτό και οι ΗΠΑ όσο και οι υπόλοιποι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ, πιέζουν να μην διεξαχθεί η στρατιωτική επιχείρηση καθώς ο αριθμός αμάχων που θα πέσουν θύματα αυτής εκτιμάται πως θα είναι πολύ μεγάλος. 

Ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου Χερτσί Χαλεβί «ενέκρινε περαιτέρω μέτρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί χθες και τόνισε πως θα πρέπει να αναμένονται διαταγές για την εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων σύντομα. 

Για το Ισραήλ, η επιχείρηση στην Ράφα κρίνεται  απολύτως αναγκαία καθώς θεωρείται πως αποτελεί το τελευταίο οχυρό της Χαμάς και η κυβέρνηση Νετανιάχου επιχειρηματολογεί πως εάν η επιχείρηση δεν προχωρήσει θα υπάρξει ανασυγκρότησή των δυνάμεών της. 

Σε βίντεο ενόψει του εβραϊκού Πάσχα, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε πως ο στρατός του θα καταφέρει «σύντομα» και «άλλα οδυνηρά πλήγματα» στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Είπε επίσης πως η Χαμάς σκλήρυνε τη θέση της στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά στη Λωρίδα της Γάζα. Αντί να μετριάσει «τις ριζοσπαστικές θέσεις της, η Χαμάς τώρα προσπαθεί να πατήσει στη διαίρεσή μας, ενισχυμένη από την πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση». Ισχυρίστηκε δε πως η Χαμάς έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις των μεσολαβητών, πρόσθεσε.

Ομαδικός τάφος στην Χαν Γιουνίς...και ένα μικρό θαύμα

Στο μεταξύ, οι νεκροί στην Γάζα μετά από 6,5 μήνες πολέμου έχουν ξεπεράσει τους 34.000 ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανέσυρα 60 πτώματα από ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο Νάσερ της πόλης Χαν Γιούνις, λίγες εβδομάδες αφού οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από αυτό ολοκληρώνοντας ευρεία επιχείρηση.

Οι σοροί που εντοπίστηκαν εντός και γύρω από το νοσοκομείο, αναφέρεται πως έχουν φτάσει του 210.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις τοπικές αρχές, περίπου 2.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στα ερείπια στη Χαν Γιούνις όπως και άλλοι 1.000 στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, με τα πτώματά τους να μην μπορούν να ανασυρθούν από τα συντρίμμια καθώς δεν υπάρχουν βαριά μηχανήματα.

Μέσα στον τόσο ζόφο όμως και τον θάνατο, δεν λείπουν και τα μικρά θαύματα.

Ένα κοριτσάκι γεννήθηκε με καισαρική αφού η μητέρα του σκοτώθηκε μαζί με τον σύζυγό και την άλλη κόρη της σε ισραηλινή επιδρομή στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, όπου συνολικά 19 άνθρωποι, εκ των οποίων 13 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της νύκτας από τις εντεινόμενες επιθέσεις στη πόλη. 

Το βρέφος, που ζυγίζει 1,4 κιλό και γεννήθηκε με καισαρική τομή, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και η υγεία του βελτιώνεται σταδιακά, εξήγησε ο Μοχάμεντ Σαλάμα ο γιατρός που το φροντίζει. Η μητέρα της, η Σαμπρίν αλ Σακάνι, ήταν έγκυος 30 εβδομάδων όταν σκοτώθηκε.

Το βρέφος έχει τοποθετηθεί σε θερμοκοιτίδα σε νοσοκομείο της Ράφα, με τη φράση «το μωρό της μάρτυρα Σαμπρίν αλ Σακάνι» να είναι γραμμένη σε ταινία πάνω στο στήθος του.

Η Μαλάκ, η άλλη μικρή κόρη της Σακάνι που σκοτώθηκε στην ισραηλινή επίθεση, ήθελε να ονομάσει την αδελφή της Ρουχ, που σημαίνει «πνεύμα» στα αραβικά, δήλωσε ο θείος της Ράμι αλ Σέιχ.

Το βρέφος θα παραμείνει στο νοσοκομείο τρεις με τέσσερις εβδομάδες, διευκρίνισε ο Σαλάμα. «Στη συνέχεια θα δούμε πού θα πάει αυτό το παιδί, στην οικογένεια, στη θεία, τον θείο ή τους παππούδες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία: ακόμη κι αν το παιδί αυτό επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», εξήγησε.

«Είδατε κανέναν άνδρα μεταξύ των νεκρών;», διερωτήθηκε ο Σακρ Άμπντελ Άαλ, ένας Παλαιστίνιος η οικογένεια του οποίου είναι μεταξύ των νεκρών, θρηνώντας πάνω από τη σορό ενός παιδιού τυλιγμένη σε λευκό σάβανο. «Όλοι είναι γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε.

Ο Μοχάμενταλ Μπεχάιρι δήλωσε ότι η κόρη και η εγγονή του εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. «Έχουμε ένα αίσθημα λύπης, κατάθλιψης, δεν μας έχει μείνει τίποτα στη ζωή για να κλάψουμε, τι άλλο να νιώσουμε; Όταν χάνεις τα παιδιά σου, όταν χάνεις αυτούς που αγαπάς περισσότερο, πώς να νιώσεις;», είπε.

Καζάνι που βράζει και η Δυτική Όχθη

Εκρηκτική είναι και η κατάσταση στην Δυτική Όχθη και εξαιτίας των συνεχών επιθέσεων ισραηλινών εποίκων και στρατού κατά Παλαιστίνιων. 

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του τάγματος Netzah Yehuda που έχει επιχειρήσει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς διαπιστώνει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε  πως θα αγωνιστεί εναντίον της επιβολής κυρώσεων σε βάρος οποιασδήποτε ισραηλινής στρατιωτικής μονάδας. Ο δε υπουργός Μπένι Γκαντς, μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου συνομίλησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του ζήτησε να επανεξετάσει το θέμα των κυρώσεων. 

Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν, θα είναι η πρώτη φορά που θα επιβάλλουν κυρώσεις σε ισραηλινή στρατιωτική μονάδα. Οι κυρώσεις θα απαγόρρεύουν στο τάγμα και τα μέλη του να λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια ή εκπαίδευση από τις ΗΠΑ.

Το τάγμα αποτελείται από περισσότερους από 900 υπερορθόδοξους Εβραίους στρατιώτες ενώ σύμφωνα με τους Times of Israel έγινε συνώνυμο του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της βίας κατά των Παλαιστινίων. Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε τη συγκεκριμένη μονάδα από τη Δυτική Όχθη τον Δεκέμβριο του 2022.

Στο μεταξύ, Παλαιστίνια αποπειράθηκε να μαχαιρώσει ισραηλινούς στρατιωτικούς στη Δυτική Όχθη, όμως την πυροβόλησαν και την «εξουδετέρωσαν»,όπως  ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Στην δε Χεβρώνα, δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν  αφού επιτέθηκαν σε ισραηλινούς στρατιώτες σε σημείο ελέγχου.

Επίσης χθες, στη Δυτική Όχθη προκηρύχθηκε απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για θανάτους Παλαιστινίων σε καταυλισμό προσφύγων στην Τούλκαρεμ και στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, από την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 463 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, οι περισσότεροι σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ή εφόδους εποίκων. Από την άλλη, 19 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ.

Related...Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Ο Ερντογάν θα έπρεπε να ντρέπεται για την συνάντηση με τον επικεφαλής της ΧαμάςΤουρκία: O Eρντογάν υποδέχτηκε τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ ΧανίγιαΗΠΑ: Επιβάλουν κυρώσεις σε τάγμα των IDF για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΜεγάλες διαδηλώσεις ξανά στο Ισραήλ για απελευθέρωση των ομήρων και παραίτηση του Νετανιάχου
Keywords
μμε, μμε, θαυμα, μικρο, λωρίδα της γάζας, αιγυπτος, ηπα, πασχα, στρατος, σημαίνει, times, israel, απεργια, διαδηλωσεις, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια μμε, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, πασχα 2012, εκλογες ηπα, ξανα, βιντεο, το θεμα, ηπα, θαυματα, θεμα, ιερουσαλημ, ισραηλ, μητερα, μωρο, πιεση, υγεια, times, αραβικα, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, γαζα, δικτυο, δυτικη οχθη, δυτικη, εγκυος, εγινε, ειπε, εκπαιδευση, επρεπε, ερντογαν, ζωη, ισμαηλ, θειο, κυβερνηση, κρατικο, λωρίδα της γάζας, μηνες, μοχαμεντ, νασερ, παντα, οικογενεια, οχυρο, οχθη, παιδι, παιδια, συζυγο, συνεχεια, συντομα, ταγμα, ταφος, τομη, υπουργειο υγειας, φορα, υπουργειο, israel, λευκο, μεινει, νεκροι, νοσοκομειο, θειος, σημαίνει, ουασινγκτον, θεια, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα