Ισόβια στον Γιάννη Σμπώκο για το σύστημα «Ερμής»

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην διευθυντή εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου.

Επίσης το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 25 ετών στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων Αντώνη Κάντα, και 20 ετών στον Νίκο Λεονταρίτη, στέλεχος της Διεύθυνσης εξοπλισμών.

Και στους δύο κατηγορουμένους, οι δικαστές
αναγνώρισαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη. Έτσι η ποινή τους μετριάστηκε καθώς και οι δύο, ιδίως ο κ. Κάντας, έχουν δώσει στις αρχές πληροφορίες για μίζες σε μεγάλες υποθέσεις που αφορούν τα εξοπλιστικά και οι ανακρίσεις είναι σε εξέλιξη.

Ο κ.Σμπώκος μετά την ανακοίνωση της ποινής ζήτησε να επιστρέψει στη φυλακή, αλλά δεν δόθηκε η εντολή για την αποχώρησή του από το δικαστήριο. Ο ίδιος λίγο αργότερα ένιωσε αδιαθεσία και επέστρεψε στις φυλακές.

Εν τω μεταξύ δεκτά έκανε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα αιτήματα των Αντώνη Κάντα και Νίκου Λεονταρίτη, περί αναστολής στην έκτιση της πρόσκαιρης κάθειρξης που τους επέβαλε.

Αντίθετα, απορρίφθηκε ως μη νόμιμο το αίτημα του Γιάννη Σμπώκου που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση.

Οι δικαστές με την αναστολή στους Κάντα και Λεονταρίτη, τους επέβαλαν τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα, τρεις και δύο φορές το μήνα αντίστοιχα και της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Επίσης στους καταδικασθέντες επιβλήθηκε 10ετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους.

Αμέσως μετά την επιβολή των περιοριστικών όρων ο συνήγορος του κ. Κάντα, Γιάννης Μαντζουράνης είπε ότι υπάρχουν δύο λογαριασμοί του κ.Κάντα και της συζύγου του στην Alpha Bank και ΠΕΙΡΑΙΩΣ που δεσμεύσθηκαν και πως τα ποσά αυτά είναι οι συντάξεις τους. Ο δικηγόρος της οικογένειας είπε ότι είχε θέσει και πάλι στο παρελθόν και το συμβούλιο είχε κρίνει πως είναι αναρμόδιο να αποφασίσει.

Ο δικηγόρος του κ.Κάντα ζήτησε να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί λέγοντας πως οι συντάξεις είναι ακατάσχετες και πως ο λογαριασμός είχε το ποσό των 20.000. Επίσης είπε ότι η σύζυγος του κ. Κάντα έπειτα από συμβουλές των δικηγόρων της κατάφερε να ανοίξει λογαριασμό σε άλλη τράπεζα το 2013 και τα χρήματα από τη σύνταξη κατατίθενται εκεί.

Ο κ. Κάντας, ο λογαριασμός του οποίου είχε 51.000 προσπάθησε να ανοίξει λογαριασμό σε άλλη τράπεζα αλλά το αίτημα του τότε δεν έγινε δεκτό.

Ο συνήγορος επέμεινε στο αίτημα του να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί υποστηρίζοντας ότι η ροή των χρημάτων φαίνεται ότι είναι από συντάξεις και δεν πρόκειται για βρόμικο χρήμα.

Όμως η εισαγγελέας της έδρας έδωσε εντολή να δεσμευθούν τα χρήματα του κ.Κάντα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα