Ισημερινός: Ένας Κολομβιανός νεκρός και άλλοι 6 συνελήφθησαν για τη δολοφονία του υποψηφίου Φ. Βιγιαβισένσιο

Αστυνομικοί έξω από το σημείο της συγκέντρωσης όπου σκοτώθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος του Εκουαδόρ Φερνάντο Βιγιαβισένσιο σε προεκλογική εκδήλωση στο Κίτο του Εκουαδόρ στις 9 Αυγούστου 2023.

Ένας νεκρός ύποπτος και άλλοι έξι συλληφθέντες για τη δολοφονία του υποψήφιου προέδρου του Εκουαδόρ Φερνάντο Βιγιαβισένσιο είναι Κολομβιανοί, ανακοίνωσε την Πέμπτη η αστυνομία του Ισημερινού και η κυβέρνηση δήλωσε ότι καταδιώκει τους ”πνευματικούς αυτουργούς” της δολοφονίας.

Ο θανάσιμος πυροβολισμός το βράδυ της Τετάρτης, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές,

προκάλεσε σοκ στη χώρα της Νότιας Αμερικής, οδηγώντας ορισμένους αντιπάλους να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία και φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα της αυξανόμενης βίας.

Ο Βιγιαβισένσιο, σφοδρός επικριτής της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, δολοφονήθηκε φεύγοντας από μια βραδινή προεκλογική εκδήλωση σε μια εκπαιδευτική εγκατάσταση στο βόρειο Κίτο.

Ο νεκρός ύποπτος πέθανε από τραύματα που υπέστη σε ανταλλαγή πυροβολισμών, ανακοίνωσε την Τετάρτη το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας υποψήφιος για τη βουλή και δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.

Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο

Ο νεκρός ύποπτος είχε συλληφθεί με την κατηγορία της οπλοκατοχής τον Ιούλιο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι οι έξι συλληφθέντες ανήκουν σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος. Το γραφείο Τύπου της αστυνομίας επιβεβαίωσε τις εθνικότητές τους αργότερα το απόγευμα της Πέμπτης.

Policía de Ecuador dice que los 6 detenidos por el asesinato de Villavicencio son colombianos https://t.co/FVOwXUaoG0

— el Nuevo Herald (@elnuevoherald) August 10, 2023

″Η αστυνομία έχει τώρα τις πρώτες συλλήψεις των φερόμενων ως φυσικών αυτουργών αυτού του αποτρόπαιου γεγονότος και θα χρησιμοποιήσει όλη την επιχειρησιακή και ερευνητική της ικανότητα για να ανακαλύψει το κίνητρο αυτού του εγκλήματος και τους ηθικούς του αυτουργούς”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Σαπάτα.

Η εμπλοκή Κολομβιανών υπηκόων στην υπόθεση θυμίζει τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ ο 2021, ο οποίος δολοφονήθηκε στο σπίτι του από ομάδα στην οποία συμμετείχαν 26 Κολομβιανοί και δύο Αϊτινό-Αμερικανοί.

Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο δήλωσε ότι το έγκλημα ήταν σαφώς μια απόπειρα σαμποτάζ των εκλογών, αλλά ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κανονικά στις 20 Αυγούστου, έστω και αν εν μέσω εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο Λάσο, ο οποίος κήρυξε τριήμερο πένθος, δήλωσε την Πέμπτη ότι ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ βοήθεια για την έρευνα και ότι μια αντιπροσωπεία θα φτάσει στη χώρα τις επόμενες ώρες. Το FBI επιβεβαίωσε ότι παρέχει βοήθεια.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΣοκ στον Ισημερινό: Υποψήφιος πρόεδρος δολοφονήθηκε σε κοινή θέα (Βίντεο)Ισημερινός: Πέθανε η γυναίκα που είχε «ξυπνήσει» μέσα στο φέρετρο την ώρα της κηδείας τηςΆρση χρήσης βίζα στην ΕΕ, για πολίτες από Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν και Ισημερινό
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισημερινός, Κολομβιανός, Βιγιαβισένσιο,isimerinos, kolomvianos, vigiavisensio