Ιρλανδία: Χιλιάδες φοιτητές αναγκάζονται να κοιμούνται σε αυτοκίνητα, στο δρόμο ή και να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους

Λύση σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να διογκωθεί και άλλο στα επόμενα, καλείται να δώσει η Ιρλανδία.

Όπως σημειώνεται, το ζήτημα με την εύρεση στέγης, για τους περισσότερους φοιτητές της χώρας είναι τόσο δύσκολο, που πολλοί αναγκάζονται να εξωθούνται σε εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης ή και να εγκαταλείψουν, πρόωρα, τις σπουδές τους.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης των Φοιτητών της χώρας, Κέβιν Ντόνοχ, επεσήμανε πως
το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως έντονο στη πόλη του Δουβλίνου και πρόσθεσε:

“Οι φοιτητές είναι τόσο απελπισμένοι, δεν είναι απλά το ότι “ματώνουν” οικονομικά για να μοιραστούν ένα δωμάτιο- καταλήγουν να πληρώνουν για να μοιραστούν ένα κρεβάτι, με κάποιον παντελώς άγνωστο. Φτάσαμε ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σημείο πέρυσι, και η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη”.

Ο Ντόχοχ σημείωσε πως υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που κοιμούνται σε καναπέδες, στο πάτωμα ή και τα αυτοκίνητα τους. “Και οφείλω να επισημάνω”, συμπλήρωσε, “πως δεν υπάρχει φοιτητής στη χώρα που να μην έχει επηρεαστεί από την κρίση αυτή”.

Αυτή τη στιγμή, στη χώρα υπάρχουν συνολικά 165.000 φοιτητές, με το σύνολο τους να αναμένεται να αγγίξει τις 200.000, στα επόμενα 15 χρόνια. Ήδη, πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

“Είτε δεν πάνε εξ αρχής, στο πανεπιστήμιο που πέρασαν ή αναγκάζονται να σταματήσουν στην πορεία, επειδή δεν μπορούν να βρουν ένα δωμάτιο και το να βρει κάποιος ένα μέρος να νοικιάσει είναι υπερβολικά ακριβό, αγχωτικό, δύσκολο”.

Καθώς τα νοίκια στην πρωτεύουσα αυξάνονται διαρκώς- με αύξηση κατά 15% να έχει σημειωθεί μόνο για την περασμένη χρονιά- υπάρχουν καταγγελίες για φοιτητές που καταλήγουν να κοιμούνται ακόμη και στους δρόμους, ενώ οι “τυχεροί”, που καταφέρνουν να διασφαλίσουν κάποια δυνατότητα στέγασης, υποχρεούνται να πληρώσουν προκαταβολικά μήνες πριν εγκατασταθούν σε ένα διαμέρισμα, το οποίο πρωτύτερα δεν είχαν δει.

Υπολογίζεται πως το ενοίκιο για ένα δυάρι ανέρχεται στα 2.100 ευρώ μηνιαίως, με πολλά ιρλανδικά μέσα να κατηγορούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την Google.

Ο λόγος; Η Google όπως και άλλες εταιρίες του κλάδου της, ανοίγουν γραφεία σε περιοχές του Δουβλίνου, εντός και περιφερειακά της πόλης, με το διεθνές προσωπικό που καταφτάνει στην περιοχή να συμβάλλει στην διόγκωση του προβλήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αναφέρεται, να αναμένεται να χτιστούν 2.600 ακόμη διαμερίσματα, κατά τα επόμενα τρία ως δέκα χρόνια.

Οι επίσημες αρχές της χώρας εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους, για την υφιστάμενη κατάσταση, με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση πως “όλες οι πρόοδοι, που έχουν συντελεστεί, για την πρόσβαση περισσότερων ανθρώπων στην ανώτατη εκπαίδευση, υποβαθμίζονται μια κρίση απολύτως προβλέψιμη”.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα