Ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ

Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων με αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ την Τετάρτη, σε αντίποινα στον θάνατο του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σολεϊμανί από αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα, σε άλλο ένα βήμα στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, που προκαλεί ανησυχία για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απευθυνόμενος σε πλήθος που φώναζε «Θάνατος στην Αμερική», δήλωσε ότι οι επιθέσεις ήταν «χαστούκι

στο πρόσωπο» για τις ΗΠΑ και ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα έπρεπε να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης είπε ότι το Ιράν έλαβε «ανάλογα μέτρα» σε αυτοάμυνα και ότι δεν επιδιώκει κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που διέταξε την επίθεση με drone η οποία σκότωσε τον Σολεϊμανί στη Βαγδάτη την Παρασκευή, αντέδρασε στο Twitter διαβεβαιώνοντας πως «όλα καλά».

H ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως το Ιράν εκτόξευσε 15 βαλλιστικούς πυραύλους από την επικράτειά του εναντίον αμερικανικών στόχων στο γειτονικό Ιράκ. Οι βάσεις που στοχεύθηκαν ήταν η αεροπορική βάση αλ Άσαντ και άλλη μια βάση στην Ιρμπίλ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Πηγή ανέφερε ότι, βάσει των πρώτων ενδείξεων δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες. Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πως 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν και προκλήθηκαν ζημιές σε ελικόπτερα και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η Γερμανία, η Δανία, η Πολωνία και η Νορβηγία ανέφεραν πως δεν σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στρατιώτες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα